Chyba ktoś sprawdza (tzn. nie chyba, tylko na pewno, ale czasem zmiany są tak radykalne, że nawet dobrze przeprowadzone testy nie wykrywają szczególnych przypadków), ale najprawdopodobniej sprawdzenie zawiodło, czasem tego rodzaju problemy wynikają z problemów zupełnie nie związanych z HA (chyba nie muszę się tłumaczyć za twórców, ale to są fakty - podobne objawy mogą być gdy Wasz dostawca internetu ma problemy z routingiem - ostatnio np. Orange wywracało swoją sieć “do góry nogami”, czy nawet z dostępnością plików na githubie - to się też już zdarzyło parę razy przez ostatnie lata, często użytkownicy mają niepoprawną konfigurację swoich sieci LAN i to też generuje identyczne problemy - chodzi zwykle o nieprawidłowe DNSy i/lub ustawienia firewalla, pewne rzeczy można sprawdzić łatwo - z komputera którego używasz sprawdzić dostępność serwisów - jeśli w logach są jakieś linki).
Po prostu śledzę aktualizacje, więc widzę co się święci - trzeba czytać zawsze i bezwzględnie notatki do wydań, a chociaż je przejrzeć, by mieć świadomość co jest zmieniane, dlatego uważam, że obecne zmiany akurat właśnie wprowadzane w ostatnich dniach (i będą jeszcze wprowadzane przez parę dni) mogą mieć wpływ na problemy podczas instalacji (ale nie mam pewności).
I dlatego prosiłem o logi w postaci tekstu - tylko tam mogę znaleźć coś co potwierdzi lub zaprzeczy moje podejrzenia.
Zasadniczo jeśli masz jakiś poważny problem np. z instalacją HAOS, to wchodzisz na githuba na stronę jego projektu.
Tu akurat link do wydań, bo taki mi znalazło google po wpisaniu frazy “github haos”
klikasz w issues, co po prostu dość ogólnie oznacza problemy
i szukasz jakiegoś issue podobnego do tego na co trafiłeś, jeśli znajdziesz to się tam dopisujesz, wstawiając logi (formatowanie jak dla forum czyli 3x odwrotny apostrof w osobnej linii przed blokiem kodu i za nim), a jeśli nie znalazłeś to formułujesz jakoś sensownie i obowiązkowo po angielsku jaki masz problem i tworzysz nowe issue dzieląc się wszystkim co masz.
Autorzy zmian muszą mieć feedback użytkowników, w przeciwnym razie nie wiedzą, że coś się grubo sypie (szczególnie podczas instalacji, gdy jeszcze nie masz opcji wysyłania anonimowych danych statystyczno-diagnostycznych do twórców).