Home Assistant problem z wbudowaną automatyzacją a dokładnie po jej usunięciu

Home Assistant problem z wbudowaną automatyzacją a dokładnie po jej usunięciu. Proszę o wyrozumiałość nie wiem czy w dobrym miejscu piszę o tym problemie przynajmniej dla mnie.
Ale do sedna sprawy, utworzyłem automatyzacje z wbudowanej opcji w HA, ale stwierdziłem że jednak to nie była do końca przemyślana sprawa. Wiec w automations.ymal wykasowałem wpis dotyczący tej automatyzacji. Teraz efekt mam taki że ona dalej jest i działa. Wpisy w automations. yaml brak a automatyzacja dalej jest. Szukam porady jak to całkowicie wyczyścić i w którym miejscu tego szukać. Wiem zaraz pojawią się posty że nodered owszem ale w tej kwest studiuje filmiki Artura :). Proszę o podsuniecie jakiegoś rozwiązania, bo czytając dokumentacje HA nic na stronie o automatyzacji nie znalazłem

Jeżeli tworzyłeś ją w zakładce automatyzacji to tam ją usuń.

Z zakładki ta automatyzacja została usunięta, oraz z automations.yaml również. Jednak gdzieś coś jeszcze trzeba wykonać zrobić, ponieważ ona dalej działa. Fizycznie wpisów już nie mam, ale dalej HA ją odczytuje.

Hmm, dziwne :slight_smile:
Zobacz czy pokazuje się encja automatyzacji: “Konfiguracja->Urządzenia oraz usługi->Rejestry encji”

Okey, znalazłem rozwiązanie problemu, ponieważ tak jak na wstępie pisałem że uczę się node red, mam kilka flow pozakładanych i olśniło mnie przeglądając flow-y okazało się że jeden robi psikusy. Tak to jest jak się ma tylko działający H.A. do testów. Temat można zamknąć ponieważ został rozwiązany. pozdr Alek