Home Assistant problem z wbudowaną automatyzacją a dokładnie po jej usunięciu. Proszę o wyrozumiałość nie wiem czy w dobrym miejscu piszę o tym problemie przynajmniej dla mnie.
Ale do sedna sprawy, utworzyłem automatyzacje z wbudowanej opcji w HA, ale stwierdziłem że jednak to nie była do końca przemyślana sprawa. Wiec w automations.ymal wykasowałem wpis dotyczący tej automatyzacji. Teraz efekt mam taki że ona dalej jest i działa. Wpisy w automations. yaml brak a automatyzacja dalej jest. Szukam porady jak to całkowicie wyczyścić i w którym miejscu tego szukać. Wiem zaraz pojawią się posty że nodered owszem ale w tej kwest studiuje filmiki Artura :). Proszę o podsuniecie jakiegoś rozwiązania, bo czytając dokumentacje HA nic na stronie o automatyzacji nie znalazłem
Jeżeli tworzyłeś ją w zakładce automatyzacji to tam ją usuń.
Z zakładki ta automatyzacja została usunięta, oraz z automations.yaml również. Jednak gdzieś coś jeszcze trzeba wykonać zrobić, ponieważ ona dalej działa. Fizycznie wpisów już nie mam, ale dalej HA ją odczytuje.
Hmm, dziwne
Zobacz czy pokazuje się encja automatyzacji: “Konfiguracja->Urządzenia oraz usługi->Rejestry encji”
Okey, znalazłem rozwiązanie problemu, ponieważ tak jak na wstępie pisałem że uczę się node red, mam kilka flow pozakładanych i olśniło mnie przeglądając flow-y okazało się że jeden robi psikusy. Tak to jest jak się ma tylko działający H.A. do testów. Temat można zamknąć ponieważ został rozwiązany. pozdr Alek