Moi Drodzy,
Po półrocznych zabawach z natywnym dashboardem lovelace HA (z obsługą ze smarfona) postanowiłem zbudować coś bardziej “ambitnego” nadającego się na duży panel poziomy (np. tablet), który zawieszę gdzieś w domu na ścianie.
Znalazłem ciekawą alternatywę w postaci integracji Home Panel. Ochoczo zainstalowałem, odpaliłem i… utknąłem.
Dodatek ten integruje się z HA bardzo ładnie i uruchamia się bez pudła. Problem w tym, że w żaden sposób nie mogę wyświetlić na nim żadnej encji HA, bo… nie mogę zalogować się z HP do HA (nawiasem mówiąc, co to za integracja, skoro muszę się z niej logować z powrotem do HA, który niby właśnie zintegrował się z tym add-on’em) :
Cały czas widoczne jest ostrzeżenie Home Assistant not connected
na karcie Group Card (widocznej po prawej stronie).
Gdy klikam [Log in to HA] i podaję adres zewnętrzny (duckdns), ekran odświeża się kilkakrotnie (dziwne), po czym ostatecznie nic się nie dzieje i ląduję w pukcie wyjścia. Gdy jednak spróbuję zalogować sie do HA domeną lokalną (home-assistant:8123), inicjuje się HA w oknie HP i… nic więcej się nie wydarza, proces jakby zawisł…
W rezultacie nie mogę na panelu HP wyświetlić żadnej encji z HA.
Zajrzałem ochoczo do logów HP:
Nie znajduję tu jednak żadnych błędów…
Mam zatem uprzejmą prośbę o oświecenie mojego rozumu… Czy czegoś (poza specyficzną wiedzą) mi brakuje w konfiguracji HA lub HP? Po co wymagane jest logowanie do HA. skoro to jest integracja add-on? Jak dotrzeć do jakiejkolwiek encji HA z poziomu HP?