Hosting plików w homelab - OxiCloud

Cześć,

Jak ktoś z Was w homelab korzysta z Nextcloud’a i jest już zmęczony tym, jaki z tego zrobił się ciężki moloch (ja tak miałem :stuck_out_tongue:), to polecam zainteresować się OxiCloud. Korzystam już od dłuższego czasu i śmiało mogę polecić. Projekt jest młody i na bieżąco rozwijany. Prosty w instalacji, szybki w działaniu i robi to, co powinien robić.

Link do projektu: GitHub - AtalayaLabs/OxiCloud: ☁️ Ultra-fast, secure & lightweight self-hosted cloud storage — your files, photos, calendars & contacts, all in one place. Built in Rust. · GitHub
Można też zainstalować w community-scripts, jak komuś wygodnie: OxiCloud | Proxmox VE Helper Scripts

Jeśli macie potrzebę udostępniać komuś pliki “na zewnątrz”, to nie ma potrzeby wystawiania instancji do internetu. Można skorzystać z proxy, które dla tego projektu pisałem: GitHub - abnvle/oxicloud-public-proxy: Reverse proxy that publishes OxiCloud share links on a public domain while keeping OxiCloud itself private. · GitHub

W aktualnym repo na github zmergowane już są zmiany, które są potrzebne, żeby proxy działało poprawnie, więc można korzystać. Niedługo pojawi się nowy release, bo w wersji 0.5.6 tych zmian jeszcze nie ma. W nowej wersji będzie już też tłumaczenie PL.

Pozdrawiam i życzę miłego korzystania :slight_smile:

PS.
Będę wdzięczny za :star: na github, bo zależy mi, żeby projekt dotarł do jak największej ilości ludzi :slight_smile:

2 polubienia

Cześć,

Wczoraj została wydana nowa wersja OxiCloud - 0.6.0. Wpadło dużo poprawek i nowych fjuczerów. Od tej wersji jest też pełna kompatybilność z moim proxy (GitHub - abnvle/oxicloud-public-proxy: Reverse proxy that publishes OxiCloud share links on a public domain while keeping OxiCloud itself private. · GitHub). Co prawda w przyszłości będą w oxicloud zmiany związane z obsługą api i uwierzytelniania, ale będę wiedział o nich odpowiednio wcześnie, więc proxy będzie aktualizowane.

Link do nowego release OxiCloud: Release OxiCloud v0.6.0 — Open Skies · AtalayaLabs/OxiCloud · GitHub

1 polubienie