tOmki
12 Marzec 2021 09:23
1
Witam,
Zaczynam przygodę z terminalami, HA i proxmox.
Poprzednio używałem tylko Domoticza na rożnych malinach.
Mam parę pytań:
planuję postawić HA, Unifi Controler oraz pihole (tak na testy) - każda aplikacja ma być na osobnym kontenerze czy mogą być razem ?
ile potrzebuję RAM w terminalu (aktualnie jest 4GB)
Z góry dzięki za info
angler
(Cezary.K)
12 Marzec 2021 09:36
2
Nie będę się wypowiadał na temat sprzętowy ale myślę, że zamiast pihole lepiej zainstaluj ADGuard.
https://docs.pi-hole.net/main/prerequisites/
The UniFi Network Controller is pre-installed on UniFi Dream Machines (UDM and UDM-Pro) and UniFi Cloud Keys, so no manual installation is necessary.
Alternatively, you can download and host the co...
Jeśli chodzi o HA to warto mieć do dyspozycji przynajmniej 2GB RAMu (ale testowe instalacje uruchamiałem z sukcesem na jednordzeniowym sprzęcie z 512MB RAM ) więc zsumuj sobie wymagania sprzętowe i będzie to więcej niż OK.
tOmki
12 Marzec 2021 17:28
4
Dzięki za info.
Może mało precyzyjne pytanie: kiedy wiadomo co użyć LXC czy KVM ?
Z tego co znalazłem w necie to:
Unifi - kontener
pihole - kontener
HA - VM
emanuel
(emanuel)
12 Marzec 2021 17:54
5
8 to minimum jeżeli chcesz jako tako działać, 4GB skończyły mi się w mgnieniu oka, a wcale nie mam bardzo rozbudowanego HA.
tOmki
12 Marzec 2021 18:19
6
Nie wiesz czy T630 dobrze pracuje w konfiguracji 8GB + 4GB ?
emanuel
(emanuel)
18 Marzec 2021 16:39
7
Nie wiem, dokupilem do swojego 4gb i mam 8 i jest puki co ok. Myślę że nie będzie problemu.
1 polubienie
tOmki
24 Marzec 2021 11:33
8
Włożone 8 + 4 GB = wszystko ok
macek
24 Marzec 2021 11:53
9
Kości pamięci są “różne” i nie zawsze chcą ze sobą współpracować. Osobiście przy konieczności kupna RAMu korzystam z wyszukiwarki Kingstona (What memory is compatible with my desktop PC, laptop or server? - Kingston Memory Finder - Compatible DRAM - Kingston Technology ) i ani razu nie było “wtopy” z zakupem, przykład dla HP T630: Make/Model Search - Kingston Technology .