Conbee2 dotarł, ale chcę się upewnić czy dobrze rozumiem procedurę zanim coś zmienię.
Port bez zmian (fizycznie są tylko dwa USB więc wyboru nie mam) czyli i wpis bez zmian.
Poniżej dopisać adapter: deconz
Oczywiście najpierw wyłączyć Raspberry i podmienić dongle.
Coś jeszcze trzeba zrobić?
Oczywiście w obawie o uszkodzenie ConBeeII wyłączyłem Raspberry, podmieniłem dongle i uruchomiłem ponownie. zniknęły wszystkie urządzenia, zaczął się instalować jakiś dodatek, ale skończyło się porażką z komunikatem że nie znalazł portu.
Czyli piękna katastrofa, na szczęście miałem backup, może nie z ostatnimi pomysłami (w sumie to nic ważnego i do odtworzenia). Wszystko wróciło (co prawda z bólami) do stanu początkowego, co nie zmienia faktu że coś nie gra
ten wpis dodałem w tym pliku “/config/zigbee2mqtt/configuration.yaml” i w tym miejscu
“mqtt:
base_topic: zigbee2mqtt adapter: deconz
user: addons”
Co zrobiłem nie tak?
PS Zaczął się instalować deCONZ.
PS2 Przedziwne podłączyłem ConBeeII do PC żeby zobaczyć czy w ogóle działa (z W11 nie działa) a wykrył go Raspberry i zaczął instalować dodatek deCONZ, oczywiście cała konfiguracja ZigBee zamarła, pomógł dopiero restart sprzętowy. To normalne?
Wszystko zrobiło się zgodnie z założeniami HA: po uruchomieniu RPi, system automatycznie wykrył nowy sprzęt i zaczął instalować oprogramowanie do niego a mówiłem, że “wystarczy zatrzymać usługę Zigbee2MQTT”.
Używałeś wcześniej Zigbee2MQTT i nadal musisz go używać, nie możesz zmienić oprogramowania do Zigbee na inne bo wtedy zaczynasz od zera. Jeżeli zainstaluje się deCONZ po prostu go odinstaluj.
przy czym port lub identyfikator musisz sprawdzić jaki masz u Siebie.
Po drugie
co najwyżej pojawiła Ci się opcja konfiguracji deconz, gdzie wystarczy że wybierzesz opcję ignoruj.
Jeśli już zainstalowałeś deconz to musisz go odinstalować.
Port, czyli wejście żeńskie fizycznie nie zmienia się, jest to Raspberry Pi więc wyboru tu nie ma.
Są tylko 2 gniazda USB 2.0 (jedno zajmuje adapter bluetooth), te o prędkości 3.0 są zajęte przez podłączenie dysku SSD.
Skoro tak twierdzisz, u siebie we wszystkich konfiguracjach stosuję identyfikator koordynatora i jak dotychczas nie miałem nigdy z tym problemów. Jeśli Tobie działa “po porcie” to tak zostaw.
Dlaczego chcesz aby poniższa opcja była cały czas włączona?
PS
Ooooo a to ciekawe po 30 min z hakiem są urządzenia na liście.
PS2
Zauważyłem że ConBeeII pracuje wolniej, tzn. np. mapa jest generowana wolniej. Co z zasięgami to jeszcze sprawdzę.
Puki co wszystko zaczyna działać.