Witam.
Kupiłem moduł Ina226 wgrałem tasmota 13 i go podłączyłem…
Skonfigurowałem scl i sda i moduł się połączył…
Przedstawił się jako Ina219 ale mniejsza z tym.
Problem jest inny. Na pin vbus podaje 11.9V a wyświetla 4.98V.
Szukałem komend do kalibracji ale nic nie działa.
Przestawiłem tylko aby były dwa miejsca po przecinku. (VoltageRes)
Ma ktoś pomysł jak zmusić tasmota do poprawnego wyświetlania napięcia?
Wrzuć schemat podłączenia.
Przypuszczam, że trzeba zmienić użyty sterownik (bo różne modele INAxxx się identyfikują tak samo, konkretniej z INA219 na INA226), co jest opisane w issue które podlinkowałem wyżej.
Schematu nie mam jak narysować.
Napięcie podaje ma vbus. Sprawdziłem multimetrem o napięcie jest wyższe niż wyświetlane.
Edit:
@szopen Czyli zostaje mi skompilowanie nowego wsadu bo na domyślnym będzie problem ?
Na komendy sensor54 odpowiada error
Wykrywa cały czas ina219
00:00:00.001 HDW: ESP8266EX
00:00:00.050 CFG: Loaded from flash at F4, Count 24
00:00:00.055 QPC: Count 1
00:00:00.077 Project tasmota - ina226 Version 13.2.0(sensors)-2_7_4_9(2023-10-19T09:02:00)
00:00:00.124 I2C: INA219 found at 0x40
00:00:00.518 WIF: Connecting to AP1
Sprawdziłem wszystkie komendy.
Nadal brak prawidłowych wskazań.
Jedynie kompilacja wsadu zgodnie z linkiem od @szopen.
Jesteś w stanie @szopen wstawić plik bin zgodnie z wytycznymi w issue?
Co masz podłączone do V+ i V- ? Może nic i dlatego napięcie jest za niskie
Nie jest podłączony tylko in+.
Vbs - Niebieski to +12V DC.
In- - Szary to masa wpięta w gnd.
Napięcie na vcc i gnd to 3V.
Potem komunikacja.
Pomiar multimetrem między gnd modułu a vbs to 12V.
A dlaczego nie przeczytałeś materiału z linku wstawionego przez @szopen ?
Masz tam wyjaśniony swój problem i rozwiązanie.
Zrób mostek między VBUS i V+ tak jak widać przerywaną linię na foto
W tej wersji modułu nie ma V+
Masa jest na gnd i na in-
Napięcie do pomiaru jest na Vbus
Nie mam połączonego tylko in+ i ALE
Sprawdź takie firmware (skompilowałem na pałę, ale jest szansa, że zadziała; na platformę ESP8266 1MB)
tasmota_ina226_v01.zip (413,6 KB)
Wrócę z pracy to sprawdzę
Dzięki. Jak coś podzielę się efektami.
Edit.
Wgrałem bin od @szopen zrobiłem wszystkie komendy według issue i proszę bardzo.
Piekny odczyt. Pewnie dołożę tam jeszcze ds18b20.
Dziękuję za wsparcie
Mimo wszystko sugeruję przejść na ESPHome, jeśli sam sobie nie kompilujesz Tasmoty.
Nie pamiętam czy wkompilowałem obsługę DS18B20
PS
Za to możesz dołożyć jeszcze 15 sztuk INA226 (na tym samym I2C) tylko nie w tej wersji (bo nie ma ona zworek zmiany adresu), muszą być PCB z możliwością ustawiania adresu takie jak te:
http://www.mjkdz.com/mjkdz/products/17051533.html
oferta na ali, uwaga nie kupowałem tego, zwracam tylko uwagę, że wykorzystanie 16 adresów umożliwia tylko wersja PCB z miejscami na 8 zworek
w opisach większości płytek jest copy+paste, a wersje z 4 zworkami (lub dwoma + 2 rezystorami pullup) umożliwiają pracę z użyciem 4 adresów do wyboru.
W różnych ofertach są też sprzedawane wykonania z różną rezystancją bocznika!
PPS Polecam (polski) projekt TasmoCompiler, dzięki któremu Tasmotę sobie skompilujesz z łatwością prawie porównywalną do odpalenia ESPHome
Dzięki za pomoc.
Faktycznie nie ma obsługi ds18b20.
Ale może to ogarnę.
Może dodam też jakiś OLED ale muszę poszukać info jak to ogarnąć
Czyli czas na czytanie i edukację
Hmm, to w takim razie tym bardziej sugeruję przejście na ESPHome, bo jest równocześnie stosunkowo bardzo elastyczne w konfigurowaniu sprzętu i naprawdę łatwe.
Jest pewne ryzyko że wybrałeś niewłaściwy MCU (wprawdzie małe OLEDy nie są jakoś mega-wymagające, ale to jednak wyświetlacz graficzny = zasobożerny przy intensywnym wykorzystaniu), jakkolwiek sam z sukcesem wykorzystywałem już e-papier na ESP8266, gdy jeszcze uważałem że ESP32 są za drogie i za mocne do moich zastosowań (w sumie jakiś czas temu były droższe niż obecnie, teraz mamy już nowe generacje ESP - “C3” który w zamyśle ma zastąpić ESP8266 w prościutkich urządzeniach i “S3” który w pewnych okolicznościach może zastąpić zwykle dwurdzeniowe ESP32, choć tak naprawdę dla niego nie powstał jak dotąd godny następca i są zastosowania tylko dla niego, ciekawą konstrukcją zamiast ESP8266 jest też “S2” jakkolwiek ma już status NRND, czyli nie jest rekomendowany do nowych konstrukcji, tak samo jak i ESP8266, co oznacza, że bardziej prędzej niż później jest planowany do wycofania z produkcji).
To co pisałem w cudzysłowach np. “S3” to są przyrostki nazw nowych wypustów Espressif’a, więc pełna nazwa to w tym wypadku ESP32-S3 (przyjęli doskonale chińską modłę na nazewnictwo wprowadzające w błąd i wszystkie nowe modele ESP nazywają się… ESP32-xy, a sam ESP32 jest po nazwie nierozróżnialny od swojej jednordzeniowej wersji - trzeba patrzeć na pełne oznaczenie modelu modułu/MCU).
Gdybyś się zdecydował jednak na naukę Tasmoty "pod pokładem, to kluczowe pliki konfiguracyjne, na podstawie których jest skompilowane to firmware z poprzedniego posta w załączniku
tasmota_ina226_v01_config.zip (1,6 KB)