Maćku, dziękuje Ci serdecznie, działa super!!!
Jeżeli mógłbyś podpowiedzieć jeszcze co wpisać w state_attr, aby np. wynik 5455 pokazywał się jako 5,455
Dziękuje, działa. Jeżeli byłbyś tak miły to mam ostatnią prośbę. W parametrze vac”:[2376,2332,2352] są napięcia na 3 fazach. Chciałbym mieć je wszystkie na wykresie z osobna.
prawdopodobnie tu musi być jakaś zmiana, która będzie wskazywać na poszczególny szereg liczb:
falownik_vac:
friendly_name: “falownik_AC_3F”
value_template: “{{ state_attr(‘sensor.falownik_json’, ‘vac’) }}”
unit_of_measurement: V
P.S. Użycie przez Ciebie tylko skrótu “AC” (ang. alternating current - prąd zmienny) w przypadku tego sensora (falownik_AC_1F) jest trochę nietrafione bo to jest napięcie przemienne. Zauważ, że producent falownika oznacza to jako “vac” (ang. VAC – skrót oznaczający napięcie przemienne, V (ang. volt) – wolt, AC (ang. alternating current) – prąd przemienny). proponuję trzymac się konwencji producenta, np:
Mam już wszystko i działa pięknie. Tobie również pięknie dziekuje
Edit:
VAC - zgadza się, prąd przemienny, często w parametrach sprzętu znajdujemy opisc 220-240VAC / lub 230V AC, nieco sobie zmieniłem ten opis pisząc AC_1F.
Drodzy Panowie,
w końcu - trafiając tutaj - udało mi się pobrać dane z Solplaneta. Ale nie jestem w stanie rozszyfrować tych wszystkich skrótów do parametrów. Jesteście w stanie pomóc?
Z tej całej listy udało mi się tylko:
{“flg”:0,
“tim”:“20221222215403”, data czas
“tmp”:250, temperatura falownika /10
“fac”:5002,
“pac”:21, aktualna moc Watt
“sac”:175,
“qac”:0,
“eto”:3400, wyprodukowane całość/10
“etd”:63, Wyprodukowane dzisiaj /10
“hto”:105, czas pracy?
“pf”:0,
“wan”:0,
“err”:0,
“vac”:[2417,2406,2404]
“iac”:[2,2,2],
“vpv”:[659,549],
“ipv”:[10,0],
“str”:[]}
Witam
a ja mam takie zapytanie:
chciałbym z danych publicznych IMGW pobierać co godzinę aktualny SYNOP ze stacji 12120 z adresu https://danepubliczne.imgw.pl/api/data/synop/id/12105/format/xml
Pobrane dane chciałbym mieć widoczne jako poszczególne encje.
walczę z tym ale mój poziom wiedzy jeszcze nie jest na tak wysokim poziomie, dlatego bardzo proszę o pomoc.
Jeśli ktoś chce sobie porzeźbić to integracja rest potrafi sobie skonwertować metadane XML do formatu JSON w taki sposób Converting Between XML and JSON
(a wtedy wynik opracowujemy i tak jako nowopowstały JSON)