Witam, potrzebuję zainstalować HA na proxmox, ale aby można było korzystać z wbudowanego com2 na płycie głownej miniPC, który działa jak RS485. Zainstalowałem na VM HAOS ale nie da się poprawnie przekierować portu uart com (/dev/ttyS01). Dongiel zigbee sonoff przekierowuje bez problemu. Chat gpt twierdzi że " Brutalna prawda:
HAOS w VM wymaga OVMF/UEFI.
OVMF nie przepuszcza fizycznych portów COM/RS485 na płycie głównej.
Próby typu -chardev serial czy isa-serialnie działają.
SeaBIOS mógłby przepuścić COM, ale HAOS nie bootuje pod SeaBIOS." Ale jemu nie ufam, więc może tu ktoś mi uczciwie doradzi.
Create a serial device inside the VM (n is 0 to 3), and pass through a host serial device (i.e. /dev/ttyS0), or create a unix socket on the host side (use qm terminal to open a terminal connection).
Note If you pass through a host serial device, it is no longer possible to migrate such machines - use with special care.
Caution Experimental! User reported problems with this option.
alternatywa
Jeśli nie musi być proxmox, to HAOS-generic (instalacja bare-metal) spokojnie obsługuje porty na płycie głównej.
aaa widzisz, no to muszę się doczytać o tych możliwościach. Chociaż już mam wszystko działające pod proxmox i brakuje mi tylko tej opcji aby działał com rs485 pod vm HA. Przenoszenie wszystkiego będzie uciążliwe, ale jeśli to będzie jedyna alternatywa to trudno.
Edit: opnsense niesety, ale z tego co znalazłem nie da rady na HA bare metal. Pozostaje więc męczenie dalej tego co mam w poszukiwaniu rozwiązania.
Ha, ha to nie jest rozwiązanie tylko obejście problemu. Nie po to kupowałem urządzenie z com rs485, żeby teraz sie poddać i kupować dodatkowy “osprzęt”
Przez dodanie linijki “args: -chardev serial,id=char0,path=/dev/ttyS1 -device isa-serial,chardev=char0” do conf niby działa, ale wysypuje się boot i po każdym restarcie trzeba manualnie wybrać system do bootowania. Pewnie wykrywa konsolę szeregową jako aktywną i wymusza grub
Jeszcze sprawdzę jak to wszystko działa na CT zamiast VM, może mi wystarczy kontener dla samego HA zamiast wirtualki.
Wracamy do korzeni, bo Home Assistant Container LXC i Home Assistant Core LXC to jakaś porażka. Kto i w jakim celu to zrobił? Z tego się nie da korzystać. Walczę więc dalej z HAOS na VM.
Albo jak sprawić aby qm dodawało ttyS1 pomijając ttyS0, bo teraz bez względu co wpiszę np qm set 101 -serial1 /dev/ttyS1 to w HA i tak zawsze jest ttyS0.
Rozwiązanie okazało się bardzo proste. Wystarczyło zmienić jedną linię w /mnt/boot/EFI/BOOT/grub.cfg set timeout=1 na set timeout=0.
Usuwa to moment oczekiwania – GRUB natychmiast startuje system, zanim dane z portu zdążą go zablokować.