Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam. Ja wybrałem HAOS generic-x86-64.
A jak czytam to, to raczej odpowiedź się sama nasuwa. To też nie znaczy, że nie możesz na drugim kompie uczyć się, bawić się PVE czy innymi rozwiązaniami. Za jakiś czas może sam świadomie sobie odpowiesz. Byłem nawet przez chwilę przekonany do samodzielnego utrzymywania pojedynczego kontenera z HA Core i reszty w osobnych kontenerach, ale porzuciłem ten pomysł jako produkcyjny dla sterowania domem i strategicznymi usługami. Po latach doświadczeń z home lab cenię bardzo zdanie @szopen. Wszystko co przewidywał z projektem AIS, rozwojem HA i jego ogólna wiedza techniczna , obecnie skłania mnie przed podążaniem za tymi samymi wyborami.
Niestety nie posiadam żadnego dysku na podmianę więc kupiłem SOYO M4 PRO z N150.
Jak dojdzie, to instaluję HAOS z generic.
Dam znać jak poszło z tym przywracaniem.
Na razie dziękuję za podpowiedzi.
Trochę słaba akcja, że fabrycznie ma ssd m.2 sata i nie doszukałem się czy ma też slot m.2 nvme w oficjalnych informacjach chociaż za 500zł to można na to przymknąć oko. skreślenie - jednak cena nie czyni wiosny, nie kupiłbym tego, mogłeś w sumie zapytać jeśli nie znasz się na sprzęcie…
Pochwal się jaki (producent) dysk i RAM zamontowano fabrycznie gdy odbierzesz paczkę. Niestety Soyo to już nie to co kiedyś i nie mogę namierzyć wsparcia technicznego.
komentarz z oferty na Ali
Zamówiono M4pro, wysłano M4pro V1. Po sporze zapewnili rekompensatę. Główne różnice są: jest tylko jeden port USB-C zamiast dwóch, brak złącza M2 NVMe SSD. Punktami dodatkowymi są: cichy obrot kłata, normalny radiator procesora. Można zainstalować drugi SATA SSD poprzez kabel adaptera 10-pinowego, jest złącze, czekam na Ali. Win11 z PELADN. Strona zamówienia została zmieniona na M4pro V1.
i z innej - trzeba jednak uważać co się kupuje…
instalacja pod Linuxem Linux Mint 22.2: Nie wykryto karty Ethernet (WiFi OK). brak dźwięku HDMI. Gniazdo jack nie testowane. Ubuntu 24.04.3: to samo.
[…] Nie zdawałem sobie sprawy, że wbudowana karta LAN (Motorcomm YT6801) nie jest obsługiwana przez jądro systemu Linux – instalacja sterowników była dość wyzwaniem. Nie kupiłbym go ponownie i nie polecam. […] Wady: Niektóre opcje BIOS-u nie działają, karta LAN nie jest obsługiwana w systemie Linux, dołączony dysk M.2 to SATA, a nie NVMe.
Wygląda na to że zostawisz go na Windows (chyba, że zmieniono konstrukcję…)
Z tego co widzę WiFi na Realteku, RAM noname na kościach Microna i dysk noname (tu wiele nie widać), za to do gniazda nvme chyba wejdzie tylko rozmiar 2242
edit - tak się zastanawiałem nad tymi podzespołami noname (dysk i ram) - wychodzi na to, ze są to whitelabel obrandowane jako peladn = panlei = panmin (alibaba im zlikwidował im ten sklep ciekawe dlaczego) = pradeon (no tu to już grubo polecieli, ale chyba nie chcą ryzykować konfliktu z AMD i ta nazwa obecnie pojawią się tylko w adresie ich strony) kłamią jak najęci - szczycą się historią od 2002 roku, a firma założona w 2016… 3 linie produkcyjne, 10 maszyn, czyli raczej składają niż produkują coś swojego, jedną z głównych działalności jest… brandowanie.
Jak przyjdzie, to się pochwal zdjęciami i doświadczeniami, najwięcej info w sumie wyciągnąłem z komentarzy na Ali, i na tej podstawie jak dla mnie to sprzęt “na czarną listę” jeśli chodzi o HA.
A tak szczerze to w większości nie wiem o czym piszesz. Nie mają dla mnie znaczenia niuanse. Dysk to dysk. Ma działać i tyle, po co to nvme?
Wifi Realtek jest złe? W sumie nawet nie będę prawdopodobnie korzystał z wifi.
Ale jak ma być problem z instalacją HA lub sterowników LAN to rzeczywiście słabo:/.
Najwyżej pójdzie do zwrotu.
Co w takim razie kupić w okolicy 500-600 zera? GMKtec trochę za drogie przy tych parametrach.
nie widzę pytania “czy Soyo M4 pro to sensowny wybór?”, na znanym agregatorze reklam w wersji polskiej znalazłem wprawdzie opinię przy wrzutce z tym modelem, że jest OK pod HA, ale po tym co znalazłem w komentarzach na Ali jakoś nie wierzę…
Gdyby konstrukcja Soyo opierała się na referencyjneych rozwiązaniach intela, tak jak np. robi to Asus to problem by nie mógł wystąpić, bo zarówno karta Ethernet jak i WiFi byłyby na intelowskich chipsetach…
Trzeba polować, nie powiem że bogaty z domu jestem, ale staram się unikać chińczyków (a wszystkie, które miałem w rękach są już w elektro-śmieciach), jakkolwiek są jakieś brandy, które są nieco bardziej wiarygodne od innych (minisforum, geekom, itp.) to jednak zawsze trzeba zrobić research czy w danym modelu nie zamontowano jakichś podzespołów z firmy krzak.
A twój model Della wyprodukowała dawna firma Wyse (tzn. akurat Dell ich kupił z dobytkiem) która przy projektowaniu opierała się zawsze na referencyjnych konstrukcjach gigantów (AMD, VIA i intela)
Dysk to dysk jeśli nie padnie po tygodniu używania (z “typowymi chinolami” miałem na tyle słabe doświadczenia, że używam obecnie jedynie ssd od takich producentów jakich się nie boją używać znane korporacje, oczywiście mam jakieś swoje prywatne białe i czarne listy)
Po co nvme? no to zależy od zastosowań, o ile sam HA nie jest szczególnie wybredny (chociaż szybki i responsywny dysk ma wpływ na ogólną responsywność HA), to przy kompilacji widać różnicę - wolę jeśli coś się kompiluje minutę zamiast 5 czy 10 minut (oczywiście są i inne uwarunkowania jak procesor, ale akurat dysk ma spore znaczenie).
Realtek produkuje na tak masową skalę, że chyba każdy się z ich wypustami zetknął, plus jest tego taki, że istnieją otwarte sterowniki. A nawet gdyby akurat do tego modelu nie było to karta da się wymienić, bo jest m.2 (akurat do tej ze zdjęcia wyżej moim zdaniem HAOS-generic ma sterowniki, a w szczególności firmware, bo to taka “win-karta”).
W sumie pewnie będziesz korzystał z WiFi, bo w HAOS-generic jeśli nie ma do czegoś sterownika to go nie ma (mam na myśli kartę Ethernet onboard) i użytkownik go nie doinstaluje, a pewnie też nie będzie, bo coś czuję że sterowniki do tej karty LAN są niewolne i jako takie nie pojawią się w linuxach jako załączone domyślnie (a w buildroot’cie zapewne wcale).
Oczywiście jakimś obejściem może być proxmox, bo w nim się da zainstalować niewolne sterowniki, ale nie jest powiedziane, że to będzie łatwe (+ HAOS-ova w VM, bo jak wiadomo VM używa standardowej karty wirtualnej a nie fizycznego sprzętu).
A czy realtek jest taki boski? no nie zawsze - to takie znalezisko a propos mojego sprawdzenia czy ta karta WiFi może działać w HAOS, te problemy tam opisywane wynikają z jednego - to jest “win-karta” (cześć funkcji ma realizowanych programowo, bo tak sprzęt może być tańszy…)
Nikt nie odpowie na takie pytanie, chyba, że dopiero co robił research we własnych celach, rynek jest na tyle dynamiczny, że tego typu odpowiedź bywa aktualna zaledwie kilka dni do góra 2 miesięcy (to się też wiąże ze zmianą modeli chińczyków dosłownie co kilka miesięcy lub produkcją tak samo nazwanego modelu z dość losowych podzespołów).
Lepiej wybrać cokolwiek co Ci pasuje i zrobić research z jakich flaków to zbudowano.
Skoro potencjalnie planujesz zwrócić sprzęt, to i tak musisz mieć albo własny dysk, którym zastąpisz ten włożony fabrycznie, albo zrobisz jego obraz sprzed 1 uruchomienia i go przywrócisz przed zwrotem.
Kurde, Szopen jak Ty napiszesz odpowiedź to mi się zaraz zasuwa taki cytat “Jak tatuś zrobi dziubek, to nie ma ***** we wsi”. Muszę to przetrawić:)
Przyjdzie SOYO to sprawdzę co tam siedzi, bo widziałem trochę zdjęć wnętrz i się różniły. Jak się okaże chujnia, to zwrócę, albo poleci do ojca jako nowy PC do pasjansa
Albo ja jestem jakiś upośledzony, ale moje HA na Futro s940 z 4GB ram nie zużywa nawet 1% zasobów…
W ogóle jaką teraz instalacje polecacie? Doker czy HAOS. Aktualnie mam HAOS jako VM na Proxmox, ale nie podoba mi sie to że zabiera mi niepotrzebnie ram, który mógłbym wykorzysać znacznie lepiej, czy macie może postawione swoje HA na dokerze? Kiedyś myśalełem, że to wielki minus, natomiast teraz jak mam kilka innych dokerów przekonałem się, że to tylko same plusy… Backup całości to tylko kwiestia kopii folderów i w zasadzie jesteśmy wolni od platformy… W razie awarii na dowolnym sprzęcie stawiamy dokery z (compose) i tyle. Chętnie poznam jakieś opnie na ten temat.
Witamy na form. To gdzie chcesz prowadzić konwersacje? Tu czy w Home Assistant Synology - #14 przez galusz? Proponuję założyć nowy temat, bo dopisywanie się do innych (jedynie podobnych tematyką) tworzy poplątanie, chaos na forum. FAQ - ArturHome
W razie awarii grata przy instalacji HAOS przywracasz backup HA na świeżej instalacji HAOS na dowolnym sprzęcie (nawet na innej architekturze procesora) x86-64, aarch64 (ewentualnie wybranych modelach SBC, zazwyczaj armv8) lub w VM i to działa.
To chyba zależy do czego używasz tego HA, jeśli do czegoś co nie wymaga zasobów to owszem nie wymaga zasobów, jeśli zainstalujesz sobie ze 100 Dodatków (takich kontenerów dedykowanych dla HA) i na domiar złego one jednak coś robią (a są takie co robią sporo i używają mnóstwa zasobów) to HA jako całość będzie zasobożerny.
Kolega @Mariusz_Woszczyński jak podejrzewam intensywnie kompiluje w ESPHome, więc jemu nadmiar mocy nie zaszkodzi (a ile czasu zaoszczędzi to jego). A ilu użytkowników HA tyle pomysłów na jego wykorzystanie (typowa automatyka domowa praktycznie nie używa zasobów, ale spektrum zastosowań HA to również multimedia, rozpoznawanie głosu lub obrazu czy monitoring wideo).
Poważnie? screenshot ze zdjęcia (czyli brak rozdzielczości)? takie coś to sobie już mogłem obejrzeć na ali (swoją drogą foty które wrzuciłem wyżej są właśnie stamtąd).
Zrób zdjęcie makro chipsetu karty sieciowej, to od ręki powiem czy warto sobie tyłek zawracać. Jeśli wyjmiesz RAM i ssd to może będzie widać coś interesującego na płycie głównej (od ssd jest też karta WiFi, gdybyś ją wyciągał to jeśli się da nie odłączaj anten, bo podłączenie ich z powrotem jest upierdliwe).
Jaki obraz? Zrób standardowy pełny backup z poziomu HA. I go pobierz na komputer, z którego oglądasz GUI.
Obraz w sensie tego windowsa co jest na dysku, bo jak będę robił zwrot, to go przywrócę do stanu pierwotnego
Dokładniejsze foty, ale i tak słaba jakość zdjęć z mojego tel… .
Da się z tego wyciągnąć wnioski?
Przyjechał, zainstalowany HAOS generic, HA przywrócone bez żadnych problemów. Jedyne co musiałem zrobić to odświeżyć połączenie Tuya.
Dziękuję za pomoc
Sądzę, że na HAOS-generic i zwyczajną instalację (bez zasobożernych fajerwerków) pewnie jest OK, ba - gdybyś przeszukał wątki, znalazłbyś informacje, że są osoby które używają takiego thin-clienta w charakterze hosta dla HA WYSE 5070
Osobiście bym go nie kupił, bo jest mnóstwo bardziej współczesnych i rozsądniejszych konstrukcji, ale jeśli masz małe wymagania (nie planujesz uruchamiania np. monitoringu wizyjnego) to jest OK.
Gdyby był rok 2019 to bym może powiedział “kup go”, ale w kalendarzu kończy mi się 2025…
HA to bardzo szerokie pojęcie, można za jego pomocą realizować bardzo proste projekty, ale i też mega-rozbudowane. Nie wiemy co masz w głowie.
W małej instalacji HAOS używam sprzętu nawet o nieco słabszej specyfikacji (J3455, 8GB RAM, 120GB ssd sata), ale dziś bym nie kupił takiego sprzętu, mając w głowie że to musi wystarczyć na 10-15 lat pracy 24/7.
prywata mode on
Taki Wyse 5070 najprawdopodobniej był wyprodukowany w okolicach roku 2019.
Wiele lat temu (2019?) robiłem reserch jaki sprzęt się nadaje, bo obie instalacje HA miałem na malinach 3B i 3B+ i one wtedy robiły się zbyt kiepskie dla HA i wtedy Wyse 5070 odpadł w przedbiegach (chociaż był wtedy jeszcze stosunkowo nowoczesny) nie pamiętam z jakiego powodu go zdyskwalifikowałem do moich zastosowań, ale odpadł.
Do tej pory używałem HA z projektu AIS Jolka na ich dedykowanym sprzęcie. Sterowanie standardowe bez wodotryskow oświetlenie, ogrzewanie, wideodomofon, czujniki temperatury itp. Aktualnie poszukuje urządzenia, które będzie sercem automatyki w nowym domu. Tam integracji będzie więcej, klima, rekuperacja, sswin. CCTV na rejestratorze. Sprzęt powinien wystarczyć na kolejne kilka lat.