Witajcie.
Mam HA na Debianie 11. Ostatnio zaczęły się jakieś problemy z kompatybilnością, nie można nic zaktualizować, w ogóle mam komunikat “system in not healthy - docker”.
Jak zaczynałem z HA, kupiłem gotowca (WYSE 5070 z zainstalowanym HA), potem wdrażałem się z samo HA, ale o linuxach i instalacji HA pojęcia nie mam jeszcze.
Chciałbym postawić HA od nowa na Proxmox, tylko mam podstawowe pytanie.
Jeżeli mam kopię zapasową obecnego HA (debian + docker) na dysku google, to czy po instalacji na proxmox będę mógł przywrócić HA z tej kopii bez problemów?
Prawda, pewnie devsi poczynili pewne kroki które mające kierować nas w jedynym słusznym kierunku.
Niestety w mojej konfiguracji takiej jak twoja (HA na Debianie 11) nie udało mi się przywrócić kopii zapasowej na HAOS, masa błędów i tryb awaryjny, spędziłem sporo czasu żeby przywrócić kopię zapasową, bez rezultatów. Sama instalacja ze skryptów typowa pod Debian już też nie działa, pewnie obrazy zostały usunięte/zmodyfikowane.
Drogę jaką obrałem to:
- Instalacja HAOS (Ubuntu LIVE Desktop), przywracanie obrazu dysku.
- Instalacja integracji, dodatków, HACS.
- Dashboard skopiowany w Trybie RAW i wklejony do nowej instalacji.
- Instalacja ZIGBEE przeprowadzałem na nowo (Nowy koordynator SLZB-06Mg24 i router SLZB-06M), informacje urządzeń zigbee skopiowane i zapisane aby nie szukać co jak się nazywało
- Parowanie urządzeń
- Automatyzacje, sensory, w większości umieszczone w
Packageswięc nie trzeba ich przepisywać, nie wiem czy da się automatyzacje przywrócić z kopii zapasowej. - Reszta brakujących informacji ściągana na żywo ze starej instalacji.
Niestety musisz sam sprawdzić czy w twoim przypadku będzie tak samo czy inaczej. Powodzenia.
nawet mnie nie strasz…
Niby Debian 12 jest wspierany i można spróbować zaktualizować 11 do 12, tylko ja mam problem taki, że nie wchodzi podane przez sprzedawcę mojego HA user i/lub hasło do konsoli. Root wchodzi, ale przez SSH już się dostać nie mogę
Mówimy o Debian 11 czy 12? SSH te z HA? Jakie błędy w konsoli SSH?
ja mam 11 i myślę czy nie spróbować zrobić upgrade. Mam już dostęp do usera, zmieniłem hasło z konta root
Szkoda twojego czasu i nerwów, jak pisałem nie wiem czy jeszcze będą dostępne/działające obrazy dla typowej instalacji SUPERVISOR na Debian. Na HAOS działa wszystko co działało w wersji Supervised.
Chyba kupię sobie drugiego wyse i na nim się będę bawił w nowy system ![]()
Dobry krok, zawsze masz stary żywy system z którego możesz kopiować, przenosić ustawienia, automatyzacje, sensory itp. Gdyby jednak się okazało że kopia zapasowa nie zadziała.
Wkrótce metoda instalacji którą masz i tak będzie nieobsługiwana.
Niestety nie wiem czy na tym sprzęcie da się uruchomić HAOS-generic (ale ja bym próbował), zagadnienie jest takie, że próbowałbym na innym nośniku (ssd) o wyjęciu tego, który używasz obecnie.
Możesz wrzucić raport ze swojej instalacji?
Jak podzielić się informacjami o swojej instalacji Home Assistant na forum lub githubie
bo w sumie z tego opisu nie wywnioskowałem jak to masz zainstalowane
Potrzebujesz tylko innego nośnika, ale w sumie jeśli myślisz poważnie o rozbudowanej instalacji HAOS to 5070 to jest jak pamiętam strzał w kolano (zero możliwości rozbudowy zasobów jak RAM, nie pamietam jak jest z ssd).
Jeśli masz Supervised to jest to dobra wiadomość, bo backup jest zgodny z instalacją HAOS (i to dowolną obojętnie czy generic czy ova, a skoro na tej maszynie masz tylko HA to możesz spróbować iść w generic).
System Information
| version | core-2025.9.0 |
|---|---|
| installation_type | Home Assistant Supervised |
| dev | false |
| hassio | true |
| docker | true |
| container_arch | amd64 |
| user | root |
| virtualenv | false |
| python_version | 3.13.7 |
| os_name | Linux |
| os_version | 5.10.0-9-amd64 |
| arch | x86_64 |
| timezone | Europe/Warsaw |
| config_dir | /config |
Home Assistant Community Store
| GitHub API | ok |
|---|---|
| GitHub Content | ok |
| GitHub Web | ok |
| HACS Data | ok |
| GitHub API Calls Remaining | 5000 |
| Installed Version | 2.0.5 |
| Stage | running |
| Available Repositories | 2299 |
| Downloaded Repositories | 61 |
Solcast Solar
| can_reach_server | ok |
|---|
Home Assistant Cloud
| logged_in | false |
|---|---|
| can_reach_cert_server | ok |
| can_reach_cloud_auth | ok |
| can_reach_cloud | ok |
Home Assistant Supervisor
| host_os | Debian GNU/Linux 11 (bullseye) |
|---|---|
| update_channel | stable |
| supervisor_version | supervisor-2025.10.0 |
| agent_version | 1.2.2 |
| docker_version | 20.10.9 |
| disk_total | 115.4 GB |
| disk_used | 53.0 GB |
| nameservers | 208.67.222.222, 208.67.222.220 |
| healthy | failed to load: Unhealthy |
| supported | failed to load: Unsupported |
| host_connectivity | null |
| supervisor_connectivity | true |
| ntp_synchronized | true |
| virtualization | |
| supervisor_api | ok |
| version_api | ok |
| installed_addons | Mosquitto broker (6.5.2), Zigbee2MQTT (2.6.1-1), File editor (5.8.0), Terminal & SSH (9.20.1), Home Assistant Google Drive Backup (0.112.1), Samba share (12.5.2), ESPHome Device Builder (2025.9.1), Advanced SSH & Web Terminal (21.0.3), MariaDB (2.7.2), Studio Code Server (5.19.3), motionEye (0.22.3), Fusion (2024.10.1), openWakeWord (1.10.0), Whisper (2.6.0), Piper (1.6.4), SQLite Web (4.4.0), ESPHome 2025.6 (2025.6.3) |
Dashboards
| dashboards | 6 |
|---|---|
| resources | 37 |
| views | 19 |
| mode | storage |
Network Configuration
| adapters | lo (disabled), enp1s0 (enabled, default, auto), docker0 (disabled), hassio (disabled), veth5f91081 (disabled), veth9b36608 (disabled), veth8fffc23 (disabled), veth7208a70 (disabled), veth3d7a48b (disabled), veth7155a69 (disabled), vethf69d9ad (disabled), veth95a5d5c (disabled), veth4c9ead1 (disabled) |
|---|---|
| ipv4_addresses | lo (127.0.0.1/8), enp1s0 (192.168.10.50/24), docker0 (172.17.0.1/16), hassio (172.30.32.1/23), veth5f91081 (), veth9b36608 (), veth8fffc23 (), veth7208a70 (), veth3d7a48b (), veth7155a69 (), vethf69d9ad (), veth95a5d5c (), veth4c9ead1 () |
| ipv6_addresses | lo (::1/128), enp1s0 (fe80::13c3:9831:ce28:7d7c/64), docker0 (fe80::42:26ff:fe64:90f8/64), hassio (fe80::42:a8ff:fe1b:36f0/64), veth5f91081 (fe80::b4ba:b0ff:febf:3450/64), veth9b36608 (fe80::af:7cff:fefc:4f2d/64), veth8fffc23 (fe80::8c83:daff:fe19:ae52/64), veth7208a70 (fe80::d461:7eff:fea1:293d/64), veth3d7a48b (fe80::f8bc:97ff:fecb:51b0/64), veth7155a69 (fe80::ec8c:ccff:fe25:7deb/64), vethf69d9ad (fe80::34be:f8ff:feed:507b/64), veth95a5d5c (fe80::dc87:5ff:fe94:9154/64), veth4c9ead1 (fe80::50ae:d2ff:fe15:de6f/64) |
| announce_addresses | 192.168.10.50, fe80::13c3:9831:ce28:7d7c |
Recorder
| oldest_recorder_run | 16 września 2025 21:53 |
|---|---|
| current_recorder_run | 10 października 2025 21:07 |
| estimated_db_size | 923.98 MiB |
| database_engine | sqlite |
| database_version | 3.48.0 |
Tu właśnie jest sprzeczność, bo @artpc twierdzi, że kopii nie udało się odtworzyć.
Był zgodny i raczej nadal jest zgodny, nie wiem jak długo będzie. Z dokumentacji już wywiało inne metody instalacji niż wspierane (wydawało mi się, że “przewrót” będzie dopiero z końcem roku).
Nie chce mi się kopać w przeszłości, ale backup z metody Core był zgodny tylko częściowo.
@artpc nie pisał, że miał Supervised, ani kiedy robił migrację…
Próbne przywrócenie backupu na HAOS proponuję ze świeżego pełnego backupu (niestety nie wiem czy backup ze stanu unhelthy będzie najlepszy z możliwych…), a jeśli się nie uda, to bym zrobił z takiego, który był zrobiony na stanie healthy.
W zasadzie pierwszą próbę bym zrobił jako przywracanie backupu na etapie onboardingu. (ostatnio nie było dużych zmian w core)
I jeszcze jedno jeśli to była jakaś mocno starsza wersja HA core z której pochodzi zdrowy backup, to najpierw bym zrobił downgrade core do zgodnej wersji z backupem. Takie posunięcie eliminuje przywracanie przy onboardingu, bo trzeba uruchomić HA by zrobić downgrade core…
Tak Supervised na debianie 11 potem 12. niestety kolejne aktualizacje obniżały tylko wydolność starego sprzętu, więc zakupiłem Micro PC HP 800 G3 Tiny i5 16 GB i leżał od 10 sie 2023,
. Na nowym sprzęcie zainstalowany HAOS, kopie zapasowe, aktualizacje na bieżąco, próby przywrócenia kopii z dysku, z chmury nabu ten sam efekt.
Na pocieszenie z raportu wynika że instalacja @Mariusz_Woszczyński nie jest rozbudowana, a supervisor powinien nadal działać poprawnie (mimo braku kontaktu z systemem hosta), a twoja instalacja @artpc jak się spodziewam była mocno niestandardowa i mega-rozbudowana (taką opinię sobie wyrobiłem po tym co tu pisujesz), sam też czasem miewam problemy z powodu stosowanych niestandardowych rozwiązań i to w standardowym HAOS (ale jak na razie w zasadzie wszystkie jakoś rozwiązuję).
Tak rozbudowana. A jak tam twoje boje? Kiedyś pisałeś że przenosisz się na nowy sprzęt.
Da się bo miałem ![]()
Tylko mi się zdawało, że jestem na to przygotowany, jednak mam za dużo sprzętu USB, więc znowu zakupy, a hubów z wtykiem USB-C i gniazdkami A w dużej ilości wcale nie jest za dużo na rynku (większość to jakieś wynalazki a’la stacje dokujące ze zbędnymi dla mnie flakami i niedoborem gniazdek A) i automatycznie migracja się odroczyła (a najlepiej robić w okresie kiedy nie wyjdzie kilkanaście aktualizacji w 2-3 dni czyli na koniec miesiąca, a nie na początku).
Tylko migracja z HAOS-generic na HAOS-generic to bułka z masłem (w sumie zmiana jednego wpisu w konfiguracji routera i wszystko wskoczy na swoje miejsce), jakkolwiek pewne rzeczy będę i tak miał do zrobienia od nowa… (szczególnie, że to zmiana o kilka generacji sprzętu, więc nawet w grę nie wchodzi przekładka dysku… bo przechodzę z sata na nvme, i generalnie nowa instalacja ma się nieco różnić od starej).
Wcześniej migrowałem już kilka innych instalacji, tylko właśnie gdy coś zanadto się rozrośnie, to się robi trudniej… a wiem, że na to trzeba mieć dedykowany cały dzień.
Uparty jestem…
Zrobiłem ten upgrade Debiana. Chyba nie udało się w całości (jakiś pakietów nie zaktualizowało), ale HA wstał (trzeba było tylko ethernet odpalić) i już się nie rzuca, że system niezdrowy. Wszystkie aktualizacje HA poszły.
No ale temat z nowym serwerem nie umarł. Kupię, dla świętego spokoju. Myślałem o takim samym wyse 5070 jak mam, ale skoro mówicie że słaby, to w co iść?
Szczerze? Moim zdaniem szkoda kasy na wyrzucanie w błoto, ale to twoja kasa, więc zrób co uważasz za konieczne.
Jeśli umiesz skutecznie zrobić obraz dysku na inny nośnik (jeśli nie masz innego pasującego do 5070 ssd)? Clonezilla - Downloads
(albo masz inny ssd pasujący do wyse 5070? aby po prostu zamienić je 1do1 bez grzebania w zawartości)
to jednak nie kupuj
Jeśli nie, to sorry - istotnie może być wygodniej kupić drugi komputer.
prywata mode on
Wyse 5070 rozpatrywałem gdzieś koło 2019 roku i wtedy wydawał się OK, ale mimo wszystko po pierwszym researchu u mnie przegrał totalnie z innymi konstrukcjami, więc jakby co to jednak sugeruję coś innego.
Mimo, że nie jestem na bieżąco co jest teraz w sensownej cenie na rynku, to jeśli dużo kompilujesz to rzuć okiem jednak na nowsze generacje, z mojego doświadczenia - między intelem gen6, ddr3, ssd sata, a gen10 ddr4 nvme@pcie3.0 jest przepaść wydajnościowa przy kompilacji mimo procesorów w zasadzie z tej samej półki ale różniących się generacyjnie, a jeśli ma być tanio to wśród nowego sprzętu jest choćby współczesny celeronek, czyli N100 czyli gen12, można trafić na wykonania z ddr5 no i oczywiście nvme niestety pcie3.0 są też jego nieco mocniejsze odmiany zwykle takie konstrukcje w rozsądnych pieniądzach to chińszczyzna, więc warto przeczesać sieć w kwestii opinii użytkowników (aby się nie władować w jakiś bubel).
Tabelka ze starej dokumentacji swoją drogą jest w artykule
a w innej kwestii jednak pamięć mnie nie zawiodła - wsparcie dla metod Supervised i Core kończy się w grudniu, więc dobrze się ogarnąć z migracją do końca listopada
support will end in six months (with release 2025.12)
Dzięki za wszelkie informacje.
Co do kompa to raczej kupię drugi, bo znając moje możliwości to trochę potrwa zanim to ogarnę, a HA musi działać (sterowanie magazynem, ogrzewaniem, itp.).
Tylko jeszcze chciałem dopytać o wybór metody instalacji. Czy lepiej za pomocą Proxmox czy np generic-x86-64?