Instalacja Home Assistant w Container Station na QNAP

Witam.
Na początku roku 2024 kolega zainteresował mnie instalacją HA.
“Skoro masz serwer QNAP, który chodzi Tobie cały czas, to sobie zainstaluj HA, będziesz mógł zintegrować wszystkie swoje urządzenia w jednym miejscu.”
Tak też zrobiłem - na początku znalazłem instrukcje instalacji HA na Container Station. Fajnie, bo już mam pracujący (rejestracja kamery), więc tylko doinstalować HA i spoko.
Działa szybko, nie zmula, ale okazało się, że nie ma Supervisora. Po kilku forach dalej, poradzono mi, żebym zainstalował nie na Container Station ale na Virtualization Station, tam jest kompletna instalacja z Supervisoerm - tak też zrobiłem.
Po użytkowaniu prawie rok - nie jestem zadowolony z tej instalacji, bo przy każdej aktualizacji oprogramowania QNAP lub po restartach - na uruchomienie Virtualization Station i HA tracę czasem nawet 2 godziny.
Mój QNAP nie jest zbyt szybki (TS451, dual core, 16G RAM) i chętnie wywaliłbym Virtualization Station i wrócił na Container Station.

I tu jest moje pytanie do fachowców od HA.
Jak doinstalować Supervisora do HA core, w którym go nie ma
Przejrzałem forum (i cały internet trzy razy) i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Może któryś z kolegów będzie mógł mi w tym pomóc? Jeśli nie, będę dalej narzekał i trzymał się tego, co już znam :slight_smile:

Nie ma takiej możliwości (z tego co wiem, nie przeczytałem wprawdzie internetu nawet zaledwie 2x, ale to pytanie powraca jak bumerang, więc się opieram na tym co mówią mądrzejsi).

Nie do końca zrozumiałem czy w tej opcji VM na Qnapie masz możliwość instalacji tylko wersji Supervised (co do której wiem ze słyszenia, że aktualizacje to mordęga), czy może masz tam HAOS-ova i z niewiadomej przyczyny narzekasz na aktualizacje…

Możesz też wrzucić taki raporcik z instalacji, to raczej rozwieje wątliwości jak masz to zainstalowane
https://forum.arturhome.pl/t/jak-podzielic-sie-informacjami-o-swojej-instalacji-home-assistant-na-forum-lub-githubie/11366/

System Information

version core-2024.12.2
installation_type Home Assistant OS
dev false
hassio true
docker true
user root
virtualenv false
python_version 3.13.0
os_name Linux
os_version 6.6.63-haos
arch x86_64
timezone Europe/Warsaw
config_dir /config
Home Assistant Community Store
GitHub API ok
GitHub Content ok
GitHub Web ok
HACS Data ok
GitHub API Calls Remaining 5000
Installed Version 2.0.1
Stage running
Available Repositories 1484
Downloaded Repositories 29
Home Assistant Cloud
logged_in false
can_reach_cert_server ok
can_reach_cloud_auth ok
can_reach_cloud ok
Home Assistant Supervisor
host_os Home Assistant OS 14.0
update_channel stable
supervisor_version supervisor-2024.11.4
agent_version 1.6.0
docker_version 27.2.0
disk_total 30.8 GB
disk_used 14.2 GB
healthy true
supported true
host_connectivity true
supervisor_connectivity true
ntp_synchronized true
virtualization kvm
board ova
supervisor_api ok
version_api ok
installed_addons File editor (5.8.0), Terminal & SSH (9.15.0), Samba share (12.3.2), Studio Code Server (5.17.3), motionEye (0.21.0), Node-RED (18.1.1), InfluxDB (5.0.1)
Dashboards
dashboards 2
resources 16
views 2
mode storage
Recorder
oldest_recorder_run 26 listopada 2024 15:59
current_recorder_run 11 grudnia 2024 18:41
estimated_db_size 336.48 MiB
database_engine sqlite
database_version 3.45.3
Sonoff
version 3.8.1 (ffa7e22)
cloud_online 13 / 15
local_online 7 / 7

Tu nie chodzi o aktualizacje HA - te idą dość szybko - chodzi o to, że Virtualization Station uruchamia się 0,5h, + uruchomienie HA 10 min, + 0,5h trzeba odczekać, aż HA pojawi się w sieci

Nie mam Qnapa, więc te problemy z aktualizacjami nie są dla mnie oczywiste.
Ale w takim razie (moim subiektywnym zdaniem) z sensownych rozwiązań pozostaje tylko dedykowana oddzielna maszyna na HAOS-generic.

To jednak zostanę przy QNAP - nie mam miejsca na dodatkowy sprzęt. Myślałem, że da się doinstalować poprzez komendy w oknie konsoli - w Virtualization Station wygląda to tak:

I tu mogę jakieś komendy wpisywać, mogę ręcznie aktualizować system itp.

Miałem oba typy instalacji na Qnap i nie było problemu z uruchamianiem.
Był za to problem z obsługą USB po restarcie lub aktualizacji Qnapa.
Na docker jest mimo wszystko wygodniej i supervised jest zupełnie zbędny.
Trzeba tylko wszystkie dodatki uruchamiać w osobnych kontenerach.
Coś w logach HA przy starcie widać niepokojącego?

Często nie uruchamia się supervisor, wtedy muszę zrestartować Virtualną Maszynę i za drugim razem jest OK
A propos docker-a - tam też mogę zainstalować HACS ?

Tak, w HA Core (czyli głównym rdzeniu) jest możliwość doinstalowania HACS.

Bez przesany, obecnie mini PC z Intel N100 są to kostki niewiele większe od RPi - na przykład Firebat T8 Plus ma wymiary 89,4mm * 89,4mm * 43,5mm.

Mój głos idzie dla propozycji @szopen - osobna, mała maszynka dla HAOS. Nowe sprzęty w formie mini PC to koszt ok 500zł (z RAM i SSD).