Witam.
Na początku roku 2024 kolega zainteresował mnie instalacją HA.
“Skoro masz serwer QNAP, który chodzi Tobie cały czas, to sobie zainstaluj HA, będziesz mógł zintegrować wszystkie swoje urządzenia w jednym miejscu.”
Tak też zrobiłem - na początku znalazłem instrukcje instalacji HA na Container Station. Fajnie, bo już mam pracujący (rejestracja kamery), więc tylko doinstalować HA i spoko.
Działa szybko, nie zmula, ale okazało się, że nie ma Supervisora. Po kilku forach dalej, poradzono mi, żebym zainstalował nie na Container Station ale na Virtualization Station, tam jest kompletna instalacja z Supervisoerm - tak też zrobiłem.
Po użytkowaniu prawie rok - nie jestem zadowolony z tej instalacji, bo przy każdej aktualizacji oprogramowania QNAP lub po restartach - na uruchomienie Virtualization Station i HA tracę czasem nawet 2 godziny.
Mój QNAP nie jest zbyt szybki (TS451, dual core, 16G RAM) i chętnie wywaliłbym Virtualization Station i wrócił na Container Station.
I tu jest moje pytanie do fachowców od HA.
Jak doinstalować Supervisora do HA core, w którym go nie ma
Przejrzałem forum (i cały internet trzy razy) i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Może któryś z kolegów będzie mógł mi w tym pomóc? Jeśli nie, będę dalej narzekał i trzymał się tego, co już znam
Nie ma takiej możliwości (z tego co wiem, nie przeczytałem wprawdzie internetu nawet zaledwie 2x, ale to pytanie powraca jak bumerang, więc się opieram na tym co mówią mądrzejsi).
Nie do końca zrozumiałem czy w tej opcji VM na Qnapie masz możliwość instalacji tylko wersji Supervised (co do której wiem ze słyszenia, że aktualizacje to mordęga), czy może masz tam HAOS-ova i z niewiadomej przyczyny narzekasz na aktualizacje…
File editor (5.8.0), Terminal & SSH (9.15.0), Samba share (12.3.2), Studio Code Server (5.17.3), motionEye (0.21.0), Node-RED (18.1.1), InfluxDB (5.0.1)
Dashboards
dashboards
2
resources
16
views
2
mode
storage
Recorder
oldest_recorder_run
26 listopada 2024 15:59
current_recorder_run
11 grudnia 2024 18:41
estimated_db_size
336.48 MiB
database_engine
sqlite
database_version
3.45.3
Sonoff
version
3.8.1 (ffa7e22)
cloud_online
13 / 15
local_online
7 / 7
Tu nie chodzi o aktualizacje HA - te idą dość szybko - chodzi o to, że Virtualization Station uruchamia się 0,5h, + uruchomienie HA 10 min, + 0,5h trzeba odczekać, aż HA pojawi się w sieci
Nie mam Qnapa, więc te problemy z aktualizacjami nie są dla mnie oczywiste.
Ale w takim razie (moim subiektywnym zdaniem) z sensownych rozwiązań pozostaje tylko dedykowana oddzielna maszyna na HAOS-generic.
To jednak zostanę przy QNAP - nie mam miejsca na dodatkowy sprzęt. Myślałem, że da się doinstalować poprzez komendy w oknie konsoli - w Virtualization Station wygląda to tak:
Miałem oba typy instalacji na Qnap i nie było problemu z uruchamianiem.
Był za to problem z obsługą USB po restarcie lub aktualizacji Qnapa.
Na docker jest mimo wszystko wygodniej i supervised jest zupełnie zbędny.
Trzeba tylko wszystkie dodatki uruchamiać w osobnych kontenerach.
Coś w logach HA przy starcie widać niepokojącego?
Często nie uruchamia się supervisor, wtedy muszę zrestartować Virtualną Maszynę i za drugim razem jest OK
A propos docker-a - tam też mogę zainstalować HACS ?