Integracja dla Matomo Analytics

Cześć,

Korzystam z Matomo (self-hosted analytics) do śledzenia statystyk swoich stron i chciałem mieć te dane widoczne na dashboardzie Home Assistanta. Nie znalazłem żadnej gotowej integracji, więc do tej pory korzystałem z restfull sensors - ale po dłuższym namyśle, zrobiłem integracje.

Co potrafi:

• Unikalni odwiedzający, odsłony stron, wizyty i akcje — dziś, w tym tygodniu, w tym miesiącu
  • Liczba odwiedzających na żywo (ostatnie 30 minut)
  • Opcjonalne statystyki zbiorcze ze wszystkich stron w Matomo
  • Obsługa wielu stron (osobny wpis konfiguracji na każdą)
  • Konfiguracja przez UI, bez YAML-a
  • Tłumaczenia: polski i angielski

Integracja łączy się z Matomo Reporting API, token jest wysyłany przez POST (kompatybilne z Matomo 4.x+).

Na ten moment dostępna jako custom repository w HACS. Zgłoszenie do oficjalnego katalogu HACS jest w trakcie.

Repo: GitHub - abnvle/ha-matomo: Integration to display matomo statistics in home assistant

Instalacja:

1. HACS > Custom repositories > dodajcie URL repo jako Integration
  2. Zainstalujcie Matomo Analytics
  3. Restart HA
  4. Ustawienia > Urządzenia i usługi > Dodaj integrację > Matomo Analytics
  5. Podajcie URL Matomo i token API, wybierzcie stronę

Open your Home Assistant instance and open a repository inside the Home Assistant Community Store.

Jeżeli macie jakieś uwagi, to chętnie poczytam. Natomiast, jeśli traficie na jakiś bug, czy inny problem, to zapraszam do zgłaszania issue na github :slight_smile: Jeżeli ktoś chce zrobić tłumaczenie na inny język, to zapraszam do forkowania.

Dzięki!

Proszę utwórz folder brands w głównym tym gdzie custom_component
I tam przenieś logo i ikony

Dzięki za uwagę :slight_smile: Przeniosłem, bo faktycznie kłuło po oczach.

Nie tak jeszcze gorzej folder brands ma być głównym folderze ha-matomo w custom_compnnent musi być też kolejny folder o tej samej nazwie co w manifest.json a w tym folderze dopiero translator i kod.

A teraz jest w porządku?

No super teraz jest teraz według standardów.

Przeniosłem wątek do odpowiedniego działu i dodałem tagi (thx @szopen za sugestię), żeby łatwiej było znaleźć Twój komponent.

Dodałem jeszcze przycisk One-Click do instalacji.

2 polubienia