Integracja Econet nie pobiera danych z kotła Lazar

Witajcie, szukam pomocy w temacie integracji kotła Lazar GitHub - jontofront/ecoNET-300-Home-Assistant-Integration: ecoNET 300 integration to HA
Problem polega na tym że integracja nie pobiera danych z kotła tzn. działa jednorazowo tylko po uruchomieniu HA lub wczytaniu ponownym integracji i na tym koniec. Problem mam od kilku tygodni, próbowałem odinstalować integrację, usunąć folder integracji i instalować wcześniejsze wersje ale bez powodzenia. Nawet aktualizacja do najnowszej wersji nic nie daje. Ciągle w informacjach o integracji mam wersję 1.0.4 beta a zainstalowałem 1.0.13. Co ciekawe na wersji testowej HA integracja działa i widzi dwa urządzenia (kocioł i sterownik)a na wersji “prod” takie szopki. Jak sobie z tym poradzić?

w wydaniach nie ma takiej wersji na tym repozytorium (jest co najwyżej v1.0.4-test albo v1.0.3-beta), więc może instalowałeś z jakiegoś innego repo?

co do zasady przy takich problemach powinieneś

1. odinstalować komponent na poziomie HACS

2. zrestartować HA

3. sprawdzić w HACS, że masz aktualne repozytorium i równocześnie nie masz żadnych innych zawierających ten komponent (jeśli masz inne repozytoria zawierające inne wersje tego komponentu to je usuń)

4. sprawdzić w strukturze plików czy nie masz żadnych pozostałości w ścieżce
    /homeassistant/custom_components/econet300
    w sambie to może nadal być widoczne jako
    \\<hostHA>\config\custom_components\econet300
    jeśli były to usunąć zawartość katalogu i zrestartować HA

5. podczas świeżej instalacji poczekać aż się załadują nagłówki z repo i wybrać odpowiednią wersję ręcznie

6. jeśli powyższe nie pomaga to założyć issue na repozytorium projektu

PS Nie mam takiego sterownika (zainstalowałem “na sucho”), więc nie jestem w stanie bardziej pomóc, ale hmm nie wiem jakie są możliwości sprzętu, więc ja bym wyłączył instalację testową by równocześnie nie korzystała z tego sterownika.

Być może były jakieś breaking changes, ale skoro używasz tego to chyba śledzisz zmiany? wtedy być może konieczne być usunięcie Integracji, a nie tylko Komponentu przed krokiem 1.), ale tego nie wiem , są święta, poczytaj dokumentację i notatki do wydań.

Nie wiem czy zrozumiałem co chcesz przekazać? - że stara wersja testowa działa, a aktualna stabilna nie? w takim razie to temat na issue, a nie na wątek na forum.

Mam ta integrację ale nie miałem nigdy z nią problemów. Poza tym co @szopen wspomniał możesz mieć problem z samym połączeniem sieciowym. Masz przypisane IP sterownika na sztywno?

1 polubienie

Więc tak, ponownie usunąłem integrację z poziomu ustawienia/urządzenia oraz usługi, odinstalowałem integrację z HACS, usunąłem folder z custom_components, zrobiłem restart Home Assistanta. Dodałem repozytorium do HACS, z poziomu HACS zainstalowałem wersję 1.0.13 i również z poziomu HACS dodałem ją do HA (wcześniej dodawałem z poziomu urzadzenia oraz usługi) i tym razem wygląda to lepiej. Widzę 3 urządzenia i 37 encji. Ale temperatura CWU odświeża się co parę sekund natomiast pozostałe po odświeżeniu są niedostępne (po uruchomieniu integracji widział wszystkie wartości).

IP ustawione na stałe.
W dzienniku:

Wyjaśnijmy sobie coś - z poziomu HACS nie daje się dodawać żadnej Integracji (tam można dodać wyłącznie komponenty niestandardowe, karty niestandardowe oraz aplikacje AppDaemon i kiedyś NetDaemon), zawsze to robisz z poziomu dodawania Integracji, gdy dana Integracja korzysta z config-flow, a jest to metoda zalecana (wyjątki od tej reguły są, gdy Integracja korzysta z konfiguracji YAML lub jest wykrywana przez autodiscovery i wystarczy wtedy zatwierdzić wykryty sprzęt).

a taki guzik, który wywoła funkcję My Home Assistant

to mogę wstawić nawet do posta na forum (po obiedzie)
Open your Home Assistant instance and start setting up a new integration.
i co ważniejsze on ^ działa