Integracja Energia - odjęcie produkcji od zużycia

Panowie, jako że jestem kompletnie zielony proszę o wytłumaczenie po “łopatologicznemu”
Jeśli jest gotowe rozwiązanie to z góry przepraszam , ale go nie znalazłem albo nie ogarnąłem jak to zrobić :confused:

Mianowicie mam wtyczkę SOLARMAN która pokazuje bieżącą produkcję z Paneli fotowoltaicznych, Z programu TUYA dla HA mam podpięty miernik Energii.
Czyli mam podgląd na produkcję oraz na zużycie, nadmiar energi jest oddawany do sieci. Jak to popranie skonfigurować aby poprawnie wyświetlało się w panelu ENERGIA ??
np Produkuję 1000W zużywam 500 więc oddaje do sieci 500. Albo produkuje 200W zuzywam 700W więc pobieram z Sieci 500W.
W HA mam opcje:

Zużycie energii z sieci

Produkcja do sieci

Panele słoneczne

Jak podpeę produkcja do Sieci to HA Całą produkcję wrzuca do sieci - nie odejmuje energii pobranej przez Dom.

Da się to jakos rozwiązać ??

Być może czegoś nie zrozumiałem, ale jak masz licznik tuya dwukierunkowy to w zakładce energia w “sieć elektryczna” dodajesz dwie encje z tego licznika: Produkcja do sieci, Zużycie energii z sieci. W zakładce “Panele słoneczne” dodajesz encję z falownika- Produkcja z energii słonecznej. Wszystkie te encje mają być narastające,“total” i ma być to energia (np w kWh).

Licznik mam 1 kierunkowy właśnie - taki który pokazuje tylko energię pobieraną- jest to licznik który mierzy pobór na cały dom ( w skrzynce wewnątrz domu)
Niestety nie mam licznika dwukierunkowego.
Dane poboru mocy mam z tego licznika, a dane z produkcji z Falownika. Potrzebuję po prostu jedno odjąc od drugiego i wyjdzie ile oddaje do sieci
Bez rozplombowania skrzynki nie mam mozliwości założenia licznika 2 kierunkowego bo kable są za krótkie i sa puszczone w ścianie za licznikiem - to skomplikowane że tak powiem…

Jakim cudem masz licznik jednokierunkowy i umowę na podstawie której oddajesz cokolwiek do sieci?

Zle aie wyrazilem :wink: licznik glowny pge jest dwukierunkowy ale nie mam do niego dostwpu. Dlatego dolozylem awoj wlasny podlicznik z ktorego mam pomiary

• taki który pokazuje tylko energię pobieraną

a dane z produkcji z Falownika

Czyli jak dobrze rozumie, masz Energie (kWh) i chcesz odjąć inną energie (kWh)
Takim sposobem odejmuje się, jedną od drugiej

template:
  - sensor:
      - name: "Energia oddana do sieci"
        unit_of_measurement: "kWh"
        state_class: measurement
        device_class: energy
        state: >
          {% set produkcja = states('sensor.twoj_falownik_energia') | float(0) %}
          {% set pobor = states('sensor.twoj_licznik_dom_energia') | float(0) %}
          {{ (produkcja - pobor)  }}

Z licznikiem jednokierunkowym to trochę trudne, a wręcz niewykonalne zadanie.
On nie rozgranicza kierunku przepływu prądu, zmierzy np. 15 kWh, ale nie wiadomo czy tyle oddano do sieci, czy pobrano z sieci (zużyto przez dom + produkcję falownika PV).

nie nie, Fotowoltaika leci do głównego licznika od PGE i tam łączy się z instalacją domową. W związku z powyższym to co wyprodukuje instalacja - Najpierw leci do domu a co zostanie jest wypychane przez licznik PGE. Za licznikiem od PGE jest mój Licznik z TUYA
Z tąd wpiem ile wyprodukowała fotowoltaika i wiem ile pobrał energi dom. Różnica tego co zostanie jest wypychana do sieci. i takie dane mogę uzyskać od PGe na wyciągu bądź wymieniając licznik na odblokowany

Ok. czyli powinni być dobrze jak zrobisz odejmowanie.

dziękuje widziałem to rozwiązanie … ale może napisze coś co wywali Pana z butów… nie wiem co z tym zrobić …

tylko nie wiem co z tym zrobić :confused:

Zapisałem za pomocą file editor i zmodyfikował pod swoje encje

zapisałem jaki energy_sent. i ?? co dalej

ale gdzie zapisałeś ? w configuration.yaml czy w innym yamlu ?
Możesz też wyklikać w GUI: Ustawienia/ urządzenia oraz usługi/ pomocnicy/dodaj pomocnika

mistrzu jesteś wielki Działa :slight_smile: nie wiedziałem że to tam ale powoli doszedłem co i jak .
Dziękuje wszystkim
Wywala błąd że encja ma ujemną wartość ale tak ma chyba być bo 0 - 1000W daje -1000 :wink:

2 sensory “Jednokierunkowe”
Zobacz jak to wygląda:

{% set produkcja = states('sensor.ha_gniazdko_power') %}
{% set pobor = states('sensor.licznik_1_power') %}

{% set produkcja = produkcja | float(0) %}
{% set pobor = pobor | float(0) %}

{% set oddane_do_sieci = produkcja - pobor %}
{% set pobrane_z_sieci = pobor - produkcja %}

Energia oddana do sieci: {{ (oddane_do_sieci if oddane_do_sieci > 0 else 0)| round(0)  }} 
Energia pobrana z sieci: {{ (pobrane_z_sieci if pobrane_z_sieci > 0 else 0) | round(0) }} 

/
To jednak nie energia a moc (Watt)

Niestety uzupełnienie czegokolwiek wywala błąd

taka formuła działa

trzeba tylko zrobić że jak jest na minusie to żeby pokazywało zero

Zmień/ wklej

{% set produkcja = states('sensor.ha_gniazdko_power') | float(0) %}
{% set pobor = states('sensor.licznik_1_power') | float(0) %}
{% set pobrane_z_sieci = pobor - produkcja %}
{{ (pobrane_z_sieci if pobrane_z_sieci > 0 else 0) | round(0) }}

/
To jest jeden sensor, jak chcesz 2 “odwrotny” to musisz stworzyć następny ( podmieniając encje)

Dziekuje Zrobiłem wg schematów i działa.

oraz

I teraz podgląd mam w dashboard na to ale nie da się podpiąć do modułu energia poneiważ nie widzi tych encji

Jak nazwa wskazuje, to służy do pokazywania energii nie mocy i zdaje się, nie rozumiesz nadal czym te dwie wielkości fizyczne się różnią. Jeśli encję, którą stworzyłeś za pomocą pomocnika określasz w jednostce mocy (W) zamiast energii (Wh) to nie będziesz mógł jej dodać do panelu energii.

Utworzyłem pomocników które to przeliczają ( lewa suma Reimanna ) i juz pokazuje w Wh

działa pięknie, dziękuje serdecznie wszystkim za pomoc.

1 polubienie