Integracja F&home z Home assistant

Cześć, z góry przepraszam za prostotę pytania, natomiast integracja z Home Assistant jest dla mnie nowością. Mam w domu serwer radiowy F&home, system wewnętrzny to Linux z podłączonymi czujnikami/przełącznikami/ściemniaczami, komunikują się drogą radiową przez 868Mhz, dodatkowo mam zewnętrzną bramkę (esp32) w tej chwili nie podłączoną. Jaki jest najlepszy sposób komunikacji wszystkich czujników, aby móc korzystać z funkcjonalności home assistanat ?

Podejrzewam, że możliwość integracji z HA jest zerowa, a co na to dokumentacja tego serwera? Jakieś wieści od jego producenta, cokolwiek?

Jeśli to z-wave to można ewentualnie wywalić do kubła ten serwer i zintegrować sprzęt bezpośrednio za pomocą jakiegoś uniwersalnego kontrolera sieci z-wave.

Jeśli to jednak jakiś wymysł producenta spoza powszechnie stosowanych standardów, to chyba marne nadzieje.

Musisz te pytania zadać producentowi systemu. Możliwe, że są przewidziane integracje z innymi systemami po protokole MODBus lub MQTT.
Wskazują na to szczątkowe przykłady z internetu:

W najbliższym czasie serwer ma być postawiony na zmodyfikowanej (okrojonej z pewnej funkcjonalości) Nodered. Z tego co udało mi się dowiedzieć wspiera on integracje zarówno przez MODBus jak i MQTT

1 polubienie