Integracja falownika ATON z logerem LSW5 (SOLARMAN) - prosta i działająca

Widzę że nikt nie opisał działającego najprostszego sposobu na taką integrację.

No to zaczynamy.

W ramach poszukiwań opracowania działającej integracji pierwsze kroki skierowałem na najprostsze rozwiązanie, które nie ostatnio rozwijane , a które większość poleca:

Niestety nie współpracuje ono poprawnie z moim logerem LSW5.

Projekt jest rozwijany obecnie poprzez inną osobę (więcej definicji logerów/falowników) pod tym linkiem:

Instalacja rozszerzenia poprzez HACS:
HACS → trzy kropki → custom repositories → * Repository: davidrapan/ha-solarman, Type: Integration → odnaleźć SOLARMAN i zainstalować.

Po zainstalowaniu zrestartować HA a następnie wchodzimy w HA w settings → devices&services → integrations → szukamy na liście SOLARMAN.

Do konfiguracji integracji potrzebne nam będą parametry sieciowe loggera:

• bierzemy laptopa do ręki i idziemy pod falownik
  • odszukujemy sieć zazwyczaj AP_nr seryjny loggera i się do niej podłączamy
  • sprawdzamy jakie ip mamy nadane (cmd → ipconfig -all) i próbujemy dostać się do falownika - jeśli jest na ustawieniach domyślnych to zazwyczaj IP xxx.xxx.xxx.254 z podsieci w której jesteśmy - odpalamy przeglądarkę i wpisujemy adres xxx.xxx.xxx.254.
  • jeśli nam się nie powiedzie znalezienie adresu szukamy alternatywnych metod znalezienia na internecie (nie będę opisywał)
  • logujemy się poprzez admin/admin
  • odszukujemy nr logera: status → Device information → Device serial number i zapisujemy sobie.
  • najprościej jeśli przyporządkujemy stałą adresację IP do logera (np. poprzez zakładkę Quick Set albo na routerze statyczne DHCP)

Wracamy do konfiguracji integracji w HA w settings → devices&services → integrations → szukamy na liście SOLARMAN.

Wypełniamy poszczególne pola podając IP logera oraz jego numer seryjny - na koniec wybieramy profil - dla LSW5 działający to afore_2mptt.yaml (przynajmniej u mnie).

Istnieje też możliwość edycji profili i ich dodania - najprościej skorzystać z dodatku samba do HA ale to osobny temat.

A tak to wygląda:

3 polubienia

@zrebiec190
Po takim obrazku nikt nic nie zdiagnozuje
dodaj do configuration.yaml

logger:
  default: warning
  logs:
    custom_components.solarman: debug

Zrestartuj HA, nazbieraj i wklej logi dotyczące solarmana (jeśli o tym mówisz, bo nie jest to do końca jasne).

Nie wiem w czym leżał problem, ale po kilku próbach udało się odpalić dodatek i wszystko działa :slight_smile: przepraszam że pisze zbyt mało dokładnie ale jestem nowy w temacie HA

1 polubienie