Oczywiście po stworzeniu tych encji dziś będzie źle pokazywać dane bo będą nie kompletne, ale jutro jak zacznie zliczać od północy będzie już prawidłowo.
Dzięki sprawdzę, ja miałem coś inaczej…
Więc może stąd te błędy
Edit:
A więc tak panel energia działa teraz prawidłowo, żle przypisałem encje.
Co ciekawe jak panel zaczął działać dobrze to pojawia się problem z wykresami, regularnie od 23:05 zużycie dom wpada na wartości na - tak jak na zdjęciach.
A co ja robię źle, że mam tak jak mam?
Dodam, że nie mam dodatkowo SmartMetera. Ale rozumiem, że w tym wypadku potrzebne mi są dane wprost z invertera?
Jak nie masz Smart Metera to tylko możesz dodać kartę produkcji dziennej falownika i musi być ona jako utility_meter, aby została poprawnie wyświetlona.
Wystarczy. Resztą zajmie się MEW-01. Podpowiesz jak to ogarnąć?
Źle odczytałem… Tylko kartę? Nie da rady wyciągnąć z falownika produkcji do karty Energia? Przecież produkcja jest wysyłana do solar.web, to gdzieś te dane chyba można wyciągnąć Tym bardziej, że w NODE-RED większość danych tak jakby zaciąga:
Ogolnie jestem ogroimnie wdzieczny za to co tutaj przedstawiłeś. Dziękuję!!
Falownik faktycznie ma informację ile energii zostało pobrane z sieci?
Nie umiem sobie jednak poradzić z tym błędem. W sensorach mam ustawione jednostki na kWh, w utility_meter chyba nie da sie ich ustawic. Takze nie rozumiem skąd problem wynika. Mogę prosić o podpowiedź?
Witam ! Działa to API w opisany powyżej w tym wątku spoób, z froniusem i AH ? czy tez temat sie zdeaktualizował i podejscie do pobierania danych bezpośrednio z froniusa trzeba realizowac inaczej ?