ej. HA 2023.11.3 OS 11.1 Chodzi na NUC Intela.
Fronius Symo, soft 3.28.1-3 (najnowszy)
Na integracji z HACS (custom) wszystko działa, ale chciałem przejść na oficialną integrację (i to chyba był błąd)… Otóż… HA dość często (co najmniej raz, dwa na dobę) najczęściej w nocy, przestaje widzieć falownik… Wszystkie encje stają się niedostępne, oczywiście wtedy nie liczy zużycia… Nie pomaga przeładowanie konfiguracji, nie pomaga restart HA i nei pomaga restart systemu… Jedyne co przywraca działanie to zatrzymanie/wyłączenie całego komputerka z HA i ponowny start wszystkiego… Wtedy działa… No ale przecież nei patrzę cały czas czy to żyje czy nie, a do czasu jak zerknę i widzę że przestało działać, to już wszystkie statystyki z dnia szlag trafił…
Znalazłem to: Fix Fronius entity initialisation by farmio · Pull Request #103211 · home-assistant/core · GitHub
I wygląda na to że mogłoby mi to pomóc, ale pojęcia nie mam jak dostać się do katalogu components (nie custom_components)… Bo to tam trzeba by podmienić te pliki… Ktoś coś ?? Ewentualnie jakieś może inne rozwiązanie?? Bo w tej sytuacji to cała integracja jest mocno niestabilna
3 tygodnie temu ta poprawka została “zmerdżowana” do wersji deweloperskiej, więc musisz cierpliwie poczekać na update HA.
Jako krok tymczasowy możesz wrócić do komponentu niestandardowego.
Nie bardzo mogę gdyż ‘stara’ integracja z HACS rozsypuje się po aktualizacji OS powyżej 9.5. Dlatego chciałem zmienić na tą natywną… ale po kilku dniach zaczęła wywalać błędy…
To że wciągnęli to do deva czytałem… tylko pytanie ile zajmie im czasu puszczenie tego na produkcję… Dlatego pytałem jak ‘włamać’ się do natywnego components
To się musi dać zepsuć jakoś - jak mawiał mój dziadek
Zwykle od kilku tygodni do 2 miesięcy (zależy w jakim stopniu ta poprawka integracji jest gotowa do wdrożenia).
Jeśli istotnie jest gotowa to prawdopodobnie grudniowe wydanie będzie ją zawierało, a jeśli to status WIP to może istotnie potrwać sporo…
Mam froniusa i integracja działa mi poprawnie cały czas.
Może masz ustawione w samym falowniku aby się wygaszał na noc aby nie pobierał prądu.
Wtedy encje stają się niedostępne.
A przeczytałeś mój post ? Froniusa mam od 3 lat i na integracji z Hacs wszystko działa - a w zasadzie działało… Bo tu też coś się sypie. Tak - mam włączone działanie w nocy, i wysyłanie danych co 5 minut na okrągło. Zresztą w konfiguracji ze Smart Meter, falownik sam z założenia się nie usypia bo monitoruje też zużycie - więc nie - to nie jest powód…
Ostatnia poprawna konfiguracja, na której wszystko działało to był OS 9.5 i Core 2022 (nie pamiętam która wersja)… Po aktualizacjach do 10.5 i 11 a także do 2023.11 coś się skopało… Teraz już obie integracje szaleją i ta z Hacs i natywna… Nie wiem czy powodem nie jest nowa wersja FV w falowniku - mam wrażenie że po aktualizacji do 3.28.1-3 zaczęły się problemy.
Generalnie nie ma reguły… Czasem pomaga kompletny restart urządzenia z HA, a czasem nie… Czasem pomoże restart routera ale też nie zawsze. Co ciekawe, najczęściej pomaga uruchomienie tego małego programiku od Froniusa - Dataloger finder… Mam wrażenie że on jakoś wybudza falownik, który na tym mowym FV prawdopodobnie wyłącza/usypia w jakimś stopniu odpowiedzi po API… Ale za cienki jestem w te klocki żeby sam dojść do tego co i jak Efekt jest taki że dane zużycia/produkcji stały się kompletnie niemiarodajne - nie da się przecież cały czas siedzieć i patrzyć czy działa