Mam wrażenie, że uwidacznia się podział na kilka grup i nie rozumiem tylko dlaczego jest aż tak spora grupa ludzi, którzy robią instalacje w gwiazdę do każdego możliwego punktu. Jak się okazuje są wśród tej grupy osoby, które dokładają nawet przewody podwójnie (na zapas?). Moim zdaniem jest to wynikiem bardzo słabego planowania instalacji na etapie projektowym, często takiego projektu nie ma wcale i inwestor nawet nie wie co będzie montowane docelowo. @Jarek_S - nie mam tu na myśli konkretnie Twojej osoby, bo każdy przypadek jest raczej indywidualny. Ale nie wyobrażam sobie budowania domu bez planowania docelowych rozwiązań technicznych. Bez ich porównywania pod względem kosztowym i potrzebnych środków (wiedza też kosztuje, czas tym bardziej). Jeśli ktoś zrobi sobie instalację w gwiazdę bez projektowania do tego rozdzielnicy, to finalnie całe ta impreza może wyjść drożej niż zakup gotowego, rynkowego rozwiązania. Nie robiłem instalacji “na zapas”, bo uważam takie podejście za marnotrawstwo. Podjąłem własne, świadome decyzje i założyłem, że jest najlepiej zaplanować podstawowe rozwiązania tras kablowych w postaci peszli, koryt czy innych patentów, dla późniejszego możliwego dostosowania się do nowych potrzeb. Na przykład przy okazji remontu “za 10-15 lat”. Choć w takiej perspektywie nikt nie jest w stanie przewidzieć, czy ta skrętka i w ogóle co jeszcze będzie wykorzystywane w przyszłości. Wracając do instalacji, na ten moment, będąc na miejscu inwestora, rozejrzał bym się za okablowaniem w postaci magistrali typu Tree. OP ma sufity podwieszane i poddasze nieużytkowe, więc przestrzeni do przemyślanego tworzenia tras kablowych jest więcej. Dobrym pomysłem wydaje się również pociągnięcie magistrali zasilania 24VDC. Warto przejrzeć rozwiązania komercyjne, bo daje to obraz jakie mamy możliwości i często wśród liderów rynku możemy podejrzeć sprawdzone rozwiązania. Moim zdaniem takim liderem jest dziś Loxone. Technologia Tree | Loxone Dokumentacja
Co do sterowania bezprzewodowego, nie uważam je za coś złego, nawet w nowobudowanym domu. Nauczony doświadczeniem z Zigbee, próbował bym sprawdzić technologię Z-Wave (868MHz), ale mam 8 rok system ExtaLife od Zamel i działa niezawodnie. Nie jest to technologia z mesh, o prawdziwą dwukierunkowość również trudno. Jest natomiast świetne bindowanie (parowanie) urządzeń między sobą i mogą działać w pewnym stopniu niezależnie. Jeśli wierzyć zapewnieniom użytkowników Z-Wave to niezawodność i stabilność jest nieporównywalna z Zigbee (pseudo standard partaczony prze tuya), pracującym w zatłoczonym eterze 2,4GHz.