jako, że temat internetu mamy ogarnięty to chciałbym poruszyć temat HA w domu parterowym.
Jestem totalnym laikiem i proszę o poradę jak się za to zabrać.
Potrzeby:
sterowanie żaluzjami fasadowymi (11 żaluzji, głównie zamknij wszystkie, otwórz wszystkie) bo indywidualnie dalej będą przyciski na ścianach
monitorowanie świateł w pokojach (głownie przy wyjazdach fajnie wiedziec)
zarządzanie klimatyzacją
podgląd rekuperatora
czujniki ruchu + oświetlenie (np. nocy, korytarz)
podgląd z kamer na tablecie (kamery będą podłączone do jakiegoś rejestratora)
harmonogram podlewania trawy
czujnik gazu (ogrzewanie gazowe)
wideodomofon (przewody będą doprowadzone)
Rozwiązanie:
żaluzje chciałem zamówić bez sterowania radiowego i umieścić jakiś kontroler w puszcze
wszędzie zamontować puszki z kieszenią
sterowanie po wifi/zigbee
Czy te rzeczy idzie łatwo spiąć? Jak jest z wideodomofon? Trzeba kupić coś komercyjnego i nie ma sensu bawić się w integracje?
@ArekG92 Żaluzje powinny być każda na osobnym obwodzie. Czyli każdy przewód pociągnięty do rozdzielni, tam sterowanie i zabezpieczenie. Do sterowania lokalnego skrętka z okolic każdego okna do rozdzielni. Ewentualnie nadajniki radiowe przy oknach. Ale uważam że jak nowy dom to wszystko co się da robić przewodowo.
Ciekawe z tą skrętka, do jakich modułów w rozdzielni podłączyłeś tę skrętkę aby sterować żaluzjami?
Osobiście przyciski do rolet w oknach mam przy dzwiach w pokoju, nad przyciskiem do światła w tym pokoju i uważam, że tak jest wygodniej w poprzednim mieszkaniu miałem przy oknach.
Sterowanie bramą wjazdową na posesję + wideodomofon
Sterowanie bramą garażową
System alarmowy w przyszłości, teraz można zrobić okablowanie pod już np. zamontować kontaktrony w oknach i drzwiach i potem wykorzystać w sterowaniu klimatyzacją (jak w pokoju hotelowym: otwarcie okna wyłącza klimatyzację)
Jeżeli wszystko będzie oparte o sterowanie przewodowe wystarczą głębokie puszki min. 80mm. Do takich też zmieszczą się “pojedyncze” dopuszkowe moduły.
Na planie nie ma zaznaczonego miejsca na rozdzielnicę, jeżeli chcesz wszystko kablowo to musi być stojąca rozdzielnica o szerokości min. 100 cm.
W HA to zwykła akcja dla wszystkich żaluzji zintegrowanych z HA, może byc wywołana z przycisku z aplikacji lub przycisku “podłączonego” do HA. Jeżeli ma to działać przy wyłączonym HA, niezależnie od HA, to trzeba to zrobić centralnie na sterownikach do żaluzji. Zadaj sobie pytanie: czy to musi działać zawsze, bez HA? Ja zdecydowalem, że nie dlatego centralne zamykanie rolet działa u mnie tylko z/w HA.
Na forum tego typu tematów “nowy dom pod HA” jest sporo, w każdym się wypowiedziałem i przekazałem to co wiem i co mam u siebie dlatego nie chcę sie powtarzać (bardziej tracic czasu ), proponuje poszukać.
@macek Podłączyć można do dowolnego modułu który ma wejścia i wyjścia przekaźnikowe. Kincony, SmatBob, Bolneo, Satel czy co tam sobie wymyślisz. Chodzi o pewną generalną zasadę żeby sterować modułem który będzie sterował żaluzjami. Silniki radziłby wybierać Somfy WT Protect lub Elero JA Comfort. Lokalizacja przycisków lokalnych wg uznania i rozkładu mieszkania. Zamiast skrętki może być oczywiście YTDY 10x0,5 czy nawet jakiś YDYp3x1,5. Skrętka powszechnie dostępna i tania. Generalnie budując dom nie warto żałować przewodów.
Trochę ryzykujesz bo nawet Satel nie ma sprzętowego interlock’a dla sterowania roletami dlatego zalecane jest wtedy takie połączenie
w którym skrętka ethernetowa i YTDY 10x0,5 się nie sprawdzi . Slogan “wrzuć wszędzie skrętkę” odbieram jako pewną niewiedzę, potem “jakoś to będzie” . Oczywiście każdy robi jak uważa.
@macek Mylisz się. W silnikach które wskazałem powyżej (w przeciwieństwie do silników z mechanicznymi krańcówkami) jednoczesne podanie napięcia na open i close nie spowoduje uszkodzenia silnika. Wprowadzisz go co najwyżej w stan programowania. A to nie jedyna zaleta tych silników.