Integracja HA z Xiaomi MI BOX

Witam, mam pytanie. Czy ktoś integrował mi boxa (ale nie przez ADB ?) Może się komuś udało ogarnąć obsługę mi boxa poprzez bluetootha emulując pilota ?
Jeżeli ktoś ogarniał Mi Boxa, będę wdzięczny za informację.

Nowość w wersji HA 2023.5 - Android TV Remote - Home Assistant. Nazwa integracji „Android TV” została zmieniona na „Android Debug Bridge".

Edit:
Kolejne informacje wyjaśniące nową integrację:

Witam. Dzięki za info. Ale to chyba działa dalej poprzez ADB… A nie mogę tego użyć, bo mam LAN na USB.

Pozdrawiam.

Nie wykorzystuje ADB, wszystko jest opisane w dokumentacji:

The Android TV Remote integration allows you to control an Android TV device by sending commands and launching apps.

androidtvremote2

A Python library for interacting with Android TV using the Android TV Remote protocol v2. This is the same protocol the Google TV mobile app is using. It doesn’t require ADB or enabling developer tools on the Android TV device. It only requires the Android TV Remote Service that comes pre-installed on most Android TV devices.

Ok, dzięki. Sprawdzę.

W przypadku tv xiaomi działa wszystko jednak włączyć tv nie da rady jak przy pierwszej integracji tak i przy 2. Telewizor ewidentnie po wyłączeniu odcina się od sieci i za diabła nie idzie tego zmienić.

A w ogóle ma opcję Wake on LAN?

Jeśli ma WoL, to pakiet WoL należy nadać z tego samego fizycznego segmentu sieci (testowo można to zrobić nawet z komórki - aplikacji wysyłających pakiety magiczne jest od groma), sztuczka jaką wykorzystuje WoL odbywa się na poziomie fizycznej sieci (aby być bardziej ścisłym to w warstwie łącza), więc karta sieciowa , którą można aktywować w ten sposób nie musi mieć adresu IP, więc można mieć wrażenie, że sprzęt jest wyłączony “na amen”, bo skanery sieci nie wykrywają karty w nasłuchu (to normalne - wyłączony komputer nie ma adresu IP, a WoL mimo to działa).

Raczej nie ma.
Ale tak myślę czy nie można zaemulowac pilota z esp32 ? Bo pilot działa po bluetooth. Wtedy było by kompletne sterowanie. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć info na ten temat.

Teoretycznie można, ale nie słyszałem o takim projekcie, a zbudowanie tego od zera może byłoby możliwe dla programisty, który “zjadł zęby” na BT.

Bardziej prawdopodobne, że tv-box/telewizor ma też odbiornik IR dla kompatybilności z innym sprzętem AV.

Niestety w przypadku tv xiaomi 4S i P1 nic nie pomaga. Podobno da się odpalić podczerwienią mimo że piloty są na bluetooth ale nie miałem okazji tego sprawdzić mimo że mógłbym to sprawdzić za pomocą broadlinka.(w necie są kody ir dostępne do pobrania). Po około 30 sek telewizory się poprostu odcinają od świata. Nie pomagaja apki wol , piloty wifi itp. Co ciekawe co jakiś czas o godzinie 5 rano potrafią się same włączyć pewnie w celu aktualizacji i czasem bywało że zapominało im się wyłączyć :rofl:. Mam ich akurat 4 szt i robiły to w te same dni i godziny :smiley:. Opcji aby to ustabilizować brak. Mimo wszystko jestem bardzo z nich zadowolony. Typowe kombajny świetnie radzące sobie ze streamingiem, z androidem prawie bez zacięć bo było ich może z 5 przez 3 lata i to przy kodim :wink:. Pewnie podobnie jest z mi boxami…