Chciałbym w tym wątku zebrać dla siebie i może dla innych Wasze opinie w następującym temacie…
Chodzi mi o sposób integrowania kamer z HA (moja instalacja HA jest w Dockerze).
Na początku mojej przygody z HA (czyli jak nic nie umiałem) integrowałem kamery z HA za pomocą Tuya - obraz tragiczny, ale był; a tragiczny dlatego, że z jakiegoś nieznanego mi powodu Tuya dawała mi możliwość wyświetlania obrazu tylko w jakości SD (pewnie dlatego, że to Tuya…).
Teraz mam zamiar zrobić krok dalej i trochę nie wiem na co się zdecydować - chcę kamery zintegrować przez Onvif lub motionEye. Próbowałem na testowej instalacji oba rozwiązania pod kątem wyświetlania obrazu w HD i wiem, jak się do kamer dostać i że wyświetlają obraz HD.
Chciałbym poznać Waszą opinię na temat, który z tych dwóch sposobów jest według Was w/dla HA lepszy - Onvif czy motionEye??? A może macie jakieś inne, swoje typy???
Tak od długiego czasu i nie słyszałam aby inne rozwiązanie dawało równie spektakularne efekty. No może z porównaniem z kartą Frigate, bo samo oprogramowanie Frigate też wykorzystuje go2rtc. Obecnie ta karta zmieniła nazwę Advanced Camera Card i jak widzę, bardzo ale to bardzo szybko się rozwija.
Ale to już szersze rozwiązanie w połączeniu z monitoringiem od Frigate, które uważam za dużo lepsze od MotionEye.
Koledzy, pytanie o kamery Xiaomi… Kupiłem CW500 Dual. I chyba pojedzie z powrotem, a szkoda, bo fajna.
Niestety za Chiny ludowe nie da się jej zintegrować z HA - mam encje, są przełączniki, ale obrazu brak.
Słyszeliście może o takich przypadkach?
Dzięki.
To walczę - ostatnia szansa. Jak się nie uda, to zwrot…
PS. Ewentualnie, jak się nie uda - jaką kamerę byście polecili do ok. 300-350zł? (Chcę dokupić dwie, budżet 700, jakby miały dwa obiektywy - super; no chyba że jakaś “panorama”.)