Integracja kamer

Dzień dobry, Forumowicze.

Chciałbym w tym wątku zebrać dla siebie i może dla innych Wasze opinie w następującym temacie…

Chodzi mi o sposób integrowania kamer z HA (moja instalacja HA jest w Dockerze).

Na początku mojej przygody z HA (czyli jak nic nie umiałem) integrowałem kamery z HA za pomocą Tuya - obraz tragiczny, ale był; a tragiczny dlatego, że z jakiegoś nieznanego mi powodu Tuya dawała mi możliwość wyświetlania obrazu tylko w jakości SD (pewnie dlatego, że to Tuya…).

Teraz mam zamiar zrobić krok dalej i trochę nie wiem na co się zdecydować - chcę kamery zintegrować przez Onvif lub motionEye. Próbowałem na testowej instalacji oba rozwiązania pod kątem wyświetlania obrazu w HD i wiem, jak się do kamer dostać i że wyświetlają obraz HD.

Chciałbym poznać Waszą opinię na temat, który z tych dwóch sposobów jest według Was w/dla HA lepszy - Onvif czy motionEye??? A może macie jakieś inne, swoje typy???

Dzięki za wszystkie opinie :wink:

1 polubienie

Czy to znaczy, że masz instalacje jako kontener Dockera samego HA Core? Bez Supervisor i sklepu z AddOn’s?

Tak.
A RTSP do kamer udało mi się wydobyć przez aplikację Onvier na androida.

Dla płynnego obrazu wystarczy ten komponent:

1 polubienie

Dzięki.
Ty z niego korzystasz?
Czy mógłbyś podzielić się “wrażeniami z instalacji/użytkowania”???

U mnie z kamerami HIKVISION działa super obraz wyraźny i płynny

Ta integracja z githuba???

To są jakieś “nie z githuba”?

Masz HACS?

Mam.

Źle się wysłowiłem… Chodziło mi o to, czy kolega korzysta z tej wspomnianej przez anglera, czy z tych wymienionych w poście początkowym.

Przepraszam za przejęzyczenie/niedopowiedzenie.

Biorąc pod uwagę normalny tok dyskusji
to

jest odpowiedzią na

w kontekście

tak tego co proponuje angler

Tak od długiego czasu i nie słyszałam aby inne rozwiązanie dawało równie spektakularne efekty. No może z porównaniem z kartą Frigate, bo samo oprogramowanie Frigate też wykorzystuje go2rtc. Obecnie ta karta zmieniła nazwę Advanced Camera Card i jak widzę, bardzo ale to bardzo szybko się rozwija.

Ale to już szersze rozwiązanie w połączeniu z monitoringiem od Frigate, które uważam za dużo lepsze od MotionEye.

Koledzy, pytanie o kamery Xiaomi… Kupiłem CW500 Dual. I chyba pojedzie z powrotem, a szkoda, bo fajna.
Niestety za Chiny ludowe nie da się jej zintegrować z HA - mam encje, są przełączniki, ale obrazu brak.
Słyszeliście może o takich przypadkach?

Słyszeliśmy.
W ogóle znasz link do streamu? Do testowania użyj VLC

Jeśli znajdziesz właściwą ścieżkę (link) i mimo to nie ma obrazu, to przeklikaj ustawienia kamery i zmień kodek.

Jeśli chodzi o Xiaomi to możliwe, że jest “zgodna z niczym” (tj. tylko z zamkniętymi rozwiązaniami stosowanymi przez ten brand).

Dzięki.
To walczę - ostatnia szansa. Jak się nie uda, to zwrot…

PS. Ewentualnie, jak się nie uda - jaką kamerę byście polecili do ok. 300-350zł? (Chcę dokupić dwie, budżet 700, jakby miały dwa obiektywy - super; no chyba że jakaś “panorama”.)