Przypadkiem natrafiłem ..i zainstalowałem zastępując starą.
Te integracje niestety są bardzo słabe. Sprawdziłem większość z nich i skłaniam się do pisania własnej - choć by do wykrywania klientów po adresach MAC w sieci i stanów interfejsów. Bez tego istnieje integracji zbyt wielkiego sensu nie ma niestety ![]()
Ta ma to czego Ja oczekuję a działa RouterOS 7.x
Starą integracje czyli jaką?
Pewnie taka, bo jak widać ma nienaprawione błędy
Dokładnie - w sumie są dwie stare
Czy taka wiedza o MT jest do czegoś potrzebna, przekłada się to jakoś na praktyczne zastosowanie?
To zależy.
Ja używam do wykrywania urządzeń w sieci ( obecność ).
Do tego jest Dude, skrypty…![]()
Nie
Better Presence mi wystarczy bo mam tu wpięte 4 rzeczy i Ha “wie” kiedy wyszedłem z domu.
Klepanie ciągle arp do sieci czy inne icmp w celu wykrywania obecności, skoro mikrotik może to zrobić natywnie to twoim zdaniem lepsze rozwiązanie? Najlepiej to ogarnąć przez push z mikrotik i nawet zapytań do API nie trzeba. Dude to średnie rozwiązanie, oby nie powiedzieć ….
Pokaż jak to zrobić🙂
tomaae homeassistant-mikrotik_router
Manualna naprawa integracji, edycja plików:
PLIK
mikrotikapi.py
Linia 120 trzeba zmienić login_methods": self._login_method, na login_method": self._login_method,
✎________________________________________________
PLIK
const.py
Komentujemy DEFAULT_LOGIN_METHOD = "plain" dodajemy from librouteros.login import plain as DEFAULT_LOGIN_METHOD
DEFAULT_ENCODING = "ISO-8859-1"
from librouteros.login import plain as DEFAULT_LOGIN_METHOD
#remove HA last update DEFAULT_LOGIN_METHOD = "plain"
✎________________________________________________
PLIK
config_flow.py
Komentujemy self.config_entry = config_entry
Restart HA.
Jak znajdę chwilkę na dniach to ci to klepne i podrzucę, muszę API przejrzeć na ja na spokojnie a jak widać po godzinie i czasie odpowiedzi to średnio z czasem u mnie