Witam,
zakupiłem w sierpniu tego roku pompę ciepła monoblok na czynniku r290 firmy JNOD. Model JME120HC, jednofazowy, wersja split - coś jak Sprsun dlatego myślę że to jego chiński klon. Sprężarka GMCC
Pompa wygląda typowo - jednostka wewnętrzna (nie wiem dlaczego mam tylko zdjęcie od tyłu) :
- jednostka zewnętrzna:
W komplecie nie było urządzenia Elfin-EW11 do łączności i sterowania
Sterownik/wyświetlacz łączy się bezprzewodowo z siecią wi-fi i sam przesyła dane do jakiegoś chińskiego serwera.
Następnie udostępniona jest aplikacja Tuya smart na telefon do sterowania pompą w bardzo podstawowym zakresie. Możliwy jest jedynie wybór trybu pracy oraz ustawienie temperatury w układzie co i osobno cwu.
Po uruchomieniu wszystkiego urządzenie działa bezproblemowo. Koniec wstępu i tu przechodzimy do sedna
Z racji tego iż nie ma oryginalnie urządzenia Elfin-EW11 a nie chciałem go już dokupywać bo nie mam pewności czy na 100% będzie działał postanowiłem spróbować innej integracji z HA:
- podłączenie przewodowe dwużłowe z płyty głównej jednostki zewnętrznej - płyta główna chyba firmy ELECHICO model CC902
do wolnego wyjścia A i B (tam w oryginalnych pompach Sprsun jest wpięty Elfin-EW11)
- doprowadzenie tych dwóch przewodów do jednostki wewnętrznej - i tak idzie masę innych przewodów między jednostką zewnętrzną a wewnętrzną
- wejście do konwertera TTL na rs-485
- wyjście sygnałów rs-485 do esp32 - znalazłem w sieci taki schemat
- wykorzystanie integracji Modbus Controller — ESPHome
- wykorzystanie mapy adresów z postu użytkownika Blackscreener - link
To tyle - w efekcie w HA pojawiają się encje:
Moje pytanie do innych użytkowników pomp ciepła Sprsun lub JNOD (tych to chyba niewielu jest ) - czy też takie bzdurne encje macie ?
Niektóre pozycje rozwijalne z konfiguracji mogę rzeczywiście wybrać i przekłada się to na ustawienia w sterowniku/wyświetlaczu. Widać że integracja w jakimś zakresie działa. Inne encje od początku były zupełnie puste.
W jaki sposób na przykład wykorzystać encję sensor.jnod_output_symbol_1 która ma stan High or low fan speed: 0-low 1-high,
Bez sensu. Wiem, że sam to powpisywałem/skopiowałem do kodu esphome w esp32.
Czy ktoś ma to ogarnięte ? Nie mam precyzyjnej mapy rejestrów - posługiwałem się kodem .yaml do esp 32 znalezionym w internetach link - tak na marginesie także autorstwa użytkownika Blackscreener - mam nadzieję, że nie przyjdzie tu i mi nie nawrzuca