MQTT się nigdy nie dezaktualizuje. Metody dotyczące Supli sprzed kilku lat są nadal OK suplamqtt-bridgemqtt-explorer
Tutaj stosunkowo niedawno męczyliśmy ten temat, więc na 100% opisane rozwiązanie JEST aktualne
Co do zasadniczego tematu to jakieś wątki znajdziesz pod tym tagiem heishamon tam się wypowiadali użytkownicy zbliżonego sprzętu i to oni są zwykle najbardziej na bieżąco.
Być może któryś z tych 2 komponentów niestandardowych (HACS to nie są to rzeczy dla początkujących) obsłuży ten klimatyzator, obie to integracje chmurowe = działają za pośrednictwem internetu, a nie lokalnie (jak najbardziej w HA lubimy).
Tu też nie podałeś żadnych konkretów
zero informacji nawet o tym której aplikacji używasz (a są co najmniej 3 różne)
Jeśli masz Aquarea Smart Cloud to jesteś pechowcem, bo jedyna niestandardowa integracja chmurowa nie działa od ponad roku. (ale chyba heishamonboth daje się użyć, jakkolwiek nie bez dodatkowego osprzętu, to zostaw sobie na koniec tj. na moment gdy będziesz miał chociaż kilka miesięcy doświadczenia z HA, no jeśli nie chcemy mówić o latach, bo widzę to po swoich znajomych - no nie każdy ma od ręki wiedzę techniczną na wystarczającym poziomie)
Szanuj czas innych
Podawaj tyle konkretnych informacji ile jesteś w stanie (nie sama marka, ale koniecznie model sprzętu, jakie oprogramowanie, konfiguracja czyli pewnie jakieś YAMLe jeśli chodzi o HA, dodatkowo screenshoty)
Nie sądzisz chyba, że ktoś będzie oglądał jakieś filmy (a akurat ten ma z 40 minut) by z nimi cokolwiek porównywać (choć nawet nie dałeś żadnych własnych materiałów, ale broker to raczej nie ma “menu”).
Przeszukaj wątki i o konkretne zagadnienie pytaj we właściwym miejscu.
Jeśli naprawdę dany temat nie ma jeszcze własnego wątku to załóż nowy wątek zgodnie z zasadą 1 problem = 1 wątek (ALE zakładasz nowy TYLKO jeśli nie ma czegoś idealnie pasującego, a wiem, że są wątki na takie tematy jak tu hurtem poruszyłeś)
Otworzyłem temat pod warunkiem, że będzie dotyczył pompy ciepła Panasonic (zmieniam tytuł, dział, może jakieś szczegóły dodatkowo podasz).
Z Suplą się podłącz do tematu, który sugerowałem jeśli natrafisz na jakiś problem (w ciągu ostatniego miesiąca się 2x zajmowałem cudzymi Suplami, więc wiem, że to jest nadal aktualne i działa).
Musisz się zdecydować co masz, bo ja nie znam takiej aplikacji (raczej takiej nie ma…)
pomijając ten fakt zakładam, że masz Panasonic Comfort Cloud
czy to jest faktycznie aplikacją, która używasz? (czy może jednak masz jakąś inną?)
(jeśli 1. = tak) czy zrobiłeś to?
Important
Before installing this integration, please ensure the following steps have been completed in the Panasonic Comfort Cloud App:
Set Up Two-Factor Authentication (2FA): Complete the entire 2FA setup process.
Select the SMS Option: It is crucial to choose the SMS option for 2FA. Failing to do so will result in the error “Missing required parameter: code.”
For optimal operation, it is also recommended that you use separate accounts for Home Assistant and the Comfort Cloud App.
zgodnie z instrukcją
oraz wykonałeś w szczególności wszelkie niezbędne kroki instrukcji jak należy, oraz NIE wykonałeś kroków zbędnych (tu piję do standardowego opisu który zawiera 2 sprzeczne drogi instalacji - sugeruję nie instalować niczego manualnie jeśli można użyć HACS!!).
Nie mamy tu (sprawnych) szklanych kul i nie wiemy czy masz niezerowe doświadczenie z komponentami niestandardowymi z HACS GitHub - sockless-coding/panasonic_cc: Panasonic Comfort Cloud - Home Assistant Component
a jeśli 1 = tak i 2 = tak i 3 = tak (i TYLKO w takim wypadku!)
to znajdź pasujące issue lub jeśli jeszcze takiego nie ma, załóż własne (obowiązuję język angielski) tam
ewentualnie od ręki cofnij sobie HA core do wersji z grudnia 2025 (bo wydaje się, że mogą być problemy na aktualnym HA)
Nie mam nic w domu tej firmy (no nie prawda, ale nie pompę ciepła, ani klimę), więc nie mogę zrobić tych ruchów w aplikacji i sobie zobaczyć co tam można (w trybie demo jest naprawdę straszna bieda).
Ale na moje oko nie możesz się logować ani przez Apple, ani przez Google.
Ja bym dodatkowo zarejestrował email.
(nie usuwając numeru telefonu, bo raczej jest kluczowy jeśli masz dostawać SMSy 2FA)
W instrukcji komponentu zalecają używać dodatkowe konto do integrowania z HA więc pewnie muisz założyć jeszcze jedno.
Jeśli mi odpowiadasz na tego posta to pisz w kolejnym (bo mi przyrasta coś u góry i nie wiem na co odpowiadasz).
Sądzę, że tak.
Opieram się tylko na instrukcji komponentu, nie mam jak tego sprawdzić, ale nie widzę w tym nic anormalnego - często integracje chmurowe mają takie ograniczenia, że trzeba używać 2 kont - głównego dla aplikacji smartfonowej, a dodatkowego dla HA (lub odwrotnie), by nawzajem nie zakłócały sobie pracy.
Często odbywa się to tak, że z głównego konta udostępnia się możliwość sterowania do dodatkowego (nie wiem czy tu jest tak samo), ale skoro autor dał takie ostrzeżenie, to prawdopodobnie usługa chmurowa uniemożliwia równoczesne korzystanie z telefonu na tym samym koncie co integracja z HA.
???
Chyba nie do końca rozumiesz jak to działa, ale kopia zapasowa (backup) jest zadaniem nadrzędnym i musi się skończyć zanim zostanie wykonany restart (nie próbuj go wymusić, a już tym bardziej resetować hosta).
To co większość moich znajomych uznawała za zawieszenie się HA to zazwyczaj był właśnie proces realnego restartu serwera (jeśli masz HAOS generic albo SBC, to warto kiedyś podłączyć sobie monitor i zobaczyć cię się dzieje gdy restartujesz HA core lub cały HAOS)
Niestety do rana trwało tworzenie kopi które zwykle trwa kilkanaście sekund musiałem go zresetować
Co nie zmienia faktu iż dalej nie chce się połączyć
Czy jest jakaś inna metoda?
Mam utworzone konto serwisanta na stronie aquarea- service. panasonic.com tam mam dużo więcej możliwości i ustawień niż daje aplikacja
Albo masz uszkodzony nośnik albo to wcale nie było tworzenie kopii tylko masz jakieś poważne błędy w konfiguracji.
Tutaj powinieneś moim zdaniem zrobić tak (czyli sprawdzić konfigurację)
Użytkownik musi mieć włączony tryb zaawansowany interfejsu HA
Narzędzia deweloperskie → YAML → Sprawdź konfigurację
bo może coś blokuje poprawny start
A w kolejnej kwestii skoro jesteś serwisantem, to co ja mogę nie mając nawet podobnego sprzętu…
Świetnie zatem, że masz takie konto, to załóż sobie jeszcze 2 zwykłe.
Jednym z nich zintegruj Pompę Ciepła z aplikacją, a drugim z HA.
Moim zdaniem konto instalatorskie powinno działać niezależnie od nich.