MQTT się nigdy nie dezaktualizuje. Metody dotyczące Supli sprzed kilku lat są nadal OK supla mqtt-bridge mqtt-explorer
Tutaj stosunkowo niedawno męczyliśmy ten temat, więc na 100% opisane rozwiązanie JEST aktualne
Co do zasadniczego tematu to jakieś wątki znajdziesz pod tym tagiem heishamon tam się wypowiadali użytkownicy zbliżonego sprzętu i to oni są zwykle najbardziej na bieżąco.
Być może któryś z tych 2 komponentów niestandardowych (HACS to nie są to rzeczy dla początkujących) obsłuży ten klimatyzator, obie to integracje chmurowe = działają za pośrednictwem internetu, a nie lokalnie (jak najbardziej w HA lubimy).
Tu też nie podałeś żadnych konkretów
zero informacji nawet o tym której aplikacji używasz (a są co najmniej 3 różne)
- Panasonic Comfort Cloud
GitHub - sockless-coding/panasonic_cc: Panasonic Comfort Cloud - Home Assistant Component - Panasonic Smart App
GitHub - osk2/panasonic_smart_app: 🔛 Panasonic Smart App integration for Home Assistant. - Jeśli masz Aquarea Smart Cloud to jesteś pechowcem, bo jedyna niestandardowa integracja chmurowa nie działa od ponad roku. (ale chyba heishamonboth daje się użyć, jakkolwiek nie bez dodatkowego osprzętu, to zostaw sobie na koniec tj. na moment gdy będziesz miał chociaż kilka miesięcy doświadczenia z HA, no jeśli nie chcemy mówić o latach, bo widzę to po swoich znajomych - no nie każdy ma od ręki wiedzę techniczną na wystarczającym poziomie)
Szanuj czas innych
- Podawaj tyle konkretnych informacji ile jesteś w stanie (nie sama marka, ale koniecznie model sprzętu, jakie oprogramowanie, konfiguracja czyli pewnie jakieś YAMLe jeśli chodzi o HA, dodatkowo screenshoty)
- Nie sądzisz chyba, że ktoś będzie oglądał jakieś filmy (a akurat ten ma z 40 minut) by z nimi cokolwiek porównywać (choć nawet nie dałeś żadnych własnych materiałów, ale broker to raczej nie ma “menu”).
- Przeszukaj wątki i o konkretne zagadnienie pytaj we właściwym miejscu.
- Jeśli naprawdę dany temat nie ma jeszcze własnego wątku to załóż nowy wątek zgodnie z zasadą 1 problem = 1 wątek (ALE zakładasz nowy TYLKO jeśli nie ma czegoś idealnie pasującego, a wiem, że są wątki na takie tematy jak tu hurtem poruszyłeś)
Otworzyłem temat pod warunkiem, że będzie dotyczył pompy ciepła Panasonic (zmieniam tytuł, dział, może jakieś szczegóły dodatkowo podasz).
Z Suplą się podłącz do tematu, który sugerowałem jeśli natrafisz na jakiś problem (w ciągu ostatniego miesiąca się 2x zajmowałem cudzymi Suplami, więc wiem, że to jest nadal aktualne i działa).