Cześć, ma ktoś z Was zrobioną integrację SATELA z czujnikami temperatury ABAX2 - chodzi o to żeby wyświetlić temp i natężenie światła następnie pobrać dane do noda żeby zrobić jakieś automatyzacje na podstawie pobranych danych
A integrację HA z Satelem masz już zrobioną? Wiesz jak to działa i jakie są obecne możliwości takiej integracji?
integrację z Satelem mam zrobioną i wszystko działa czyli IN’y OUT’y-mam stan i mogę sterować OUTAMI ale w związku z moim pytaniem jest możliwość pobierania danych z ABAX2 - gdzieś doczytałem że tak ale nie widzę nigdzie właśnie pobierania danych z czujnika temp.
Na chwilę obecną oficjalna integracja (Satel Integra - Home Assistant) obsługuje tylko następujące typy urządzeń:
- czujnik binarny: raporty o stanach linii lub wyjść
- przełącznik: umożliwia ustawienie stanów wybranych wyjść
- centrala alarmowa: reprezentuje strefy, raportuje swój stan i może być używany do uzbrajania/rozbrajania partycji.
Czyniki nie są obecnie wspierane.
odnośnie ABAXA napisałem do satela i dostałem takie info:
Wiadomość:
Dzień dobry,
Przy wykorzystaniu modułu ETHM-1 PLUS lub INT-RS Plus jest otwarty protokół który pozwala
na przesłanie temperatur z czujników ABAX2 do zewnętrznego oprogramowania.
Wykorzystując otwarty protokół można połączyć centralę z Home Assisantem
Jak zainstalowaliście integracje Satela? Jak wchodze w HA w Integracje, to mi jej nie wyszukuje…
A czytałeś dokumentację?
Nie każda integracja jest konfigurowana z GUI
Aha, czyli samo dodanie satel_integra
do pliku configuration.yaml
z odpowiednimi polami powinno wystarczyc?
Podepnę sie pod temat, udało się może coś zdziałać z tymi czujnikami ?
Mam obecnie taki sam problem.