Witam, mam w HA uruchomioną integrację z Tuya i w sumie wszystkie urządzenia są widoczne. Wczoraj podłączyłem nowy termometr zakupiony z Ali i w Tuyi pokazuje temperature i wilgotność, niestety w HA pojawia się komunikat “T & H Sensor (unsupported) (x3o8epevyeo3z3oa)
producent: Tuya”. Idzie jakoś rozwiązać problem?
Czegoś takiego jak RightSitu x3o8epevyeo3z3oa to nawet google nie znajduje…
Z której integracji korzystasz? (oficjalna Tuya, Tuya local, local Tuya, coś innego?) i w jakiej technologii ten sensor?
(Zigbee BLE WiFi, coś innego?)
Może da się zintegrować pomijając Tuya lub zmienić mu oprogramowanie na otwarte.
Trzymajmy się spójnej terminologii - bez tego nie da się skutecznie porozumieć w tak skomplikowanych zagadnieniach - to jest Integracja (standardowa = opierająca się na komponencie wbudowanym w HA, a więc… niczego nie instalowałeś), NIE jest to też żaden Dodatek.
Akurat dla Tuya istnieją też komponenty niestandardowe (i te faktycznie można zainstalować).
trochę offtopic
W przypadku oficjalnej integracji Tuya pojawiła się jedna ważna kwestia - nie ma rąk do pracy, każdy chce używać tani chiński chłam, ale nie ma komu przygotowywać obejść na ten totalny brak standaryzacji, a sam dostawca technologii rzuca kłody pod nogi co jakiś czas coraz większe
Wracając do tematu, zainstalowałem tuya local i podczas konfiguracji pojawia się taki błąd:
“Failed to retrieve device list. Error 28841107: No permission. The data center is suspended.Please go to the cloud development platform to enable the data center.”
Jednak po założeniu konta i projecta, trzeba było odczekać, błąd znikł, teraz jestem o krok dalej, odbijam się, że podczas dodawania urządzenia jest błąd:
An unknown error occurred. See log for details.
2025-02-13 12:03:12.318 ERROR (MainThread) [custom_components.localtuya.config_flow] Unexpected exception: [Errno 113] Connect call failed ('192.168.ip_urządzenia', 6668)
Traceback (most recent call last):
File "/config/custom_components/localtuya/config_flow.py", line 595, in async_step_configure_device
self.dps_strings = await validate_input(self.hass, user_input)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/config/custom_components/localtuya/config_flow.py", line 242, in validate_input
interface = await pytuya.connect(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
...<5 lines>...
)
^
File "/config/custom_components/localtuya/pytuya/__init__.py", line 1182, in connect
_, protocol = await loop.create_connection(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
...<10 lines>...
)
^
File "/usr/local/lib/python3.13/asyncio/base_events.py", line 1155, in create_connection
raise exceptions[0]
File "/usr/local/lib/python3.13/asyncio/base_events.py", line 1137, in create_connection
sock = await self._connect_sock(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
exceptions, addrinfo, laddr_infos)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/local/lib/python3.13/asyncio/base_events.py", line 1040, in _connect_sock
await self.sock_connect(sock, address)
File "/usr/local/lib/python3.13/asyncio/selector_events.py", line 641, in sock_connect
return await fut
^^^^^^^^^
File "/usr/local/lib/python3.13/asyncio/selector_events.py", line 681, in _sock_connect_cb
raise OSError(err, f'Connect call failed {address}')
OSError: [Errno 113] Connect call failed ('192.168.ip_urzadzenia', 6668)
Fajnie, ale z tymi błędami powinieneś się udać na repozytorium projektu z którego obecnie korzystasz (tuya local) i tam znaleźć pasujące issue albo założyć własne.
Tam tłumaczyłem czemu tak należy postępować
W tym issue które podlinkował @krskrab są potencjalne rozwiązania, ale widząc je rozwiązałbym problem jedną z kilku metod
zwrot towaru (kupowałeś przez neta w UE to zwróć)
metoda naprawy leżeniem w szufladzie (minimum po zgłoszeniu issue gdzie trzeba)
oddanie do PSZOK (bo elektro-śmieci nie można wyrzucać z normalnymi odpadami)
Szkoda czasu na te wydane 2$… nawet jak to uruchomisz, to WiFi wyssie energię z baterii stosunkowo szybko.
Możesz też jeszcze uczyć się zmiany oprogramowania w takim sprzęcie dzięki projektowi OpenBeken.
Ktoś już to zrobił i podzielił się doświadczeniem przy tym modelu: TuyaMCU TH01 Generic Temperature and Humidity Sensor
A jak przyswoisz tę sporą dawkę wiedzy to można iść dalej i użyć LibreTiny z ESPHome. A jak straszne ci lutowanie to zabawa w eksperyment z projektem Tuya Cloudcutter i próba zmiany oprogramowania przez OTA.
Dla wyciągania ID i Lockal key z urządzeń tuya jest alternatywna metoda niż ich chmurowe konto dev: