Dobry wieczór.
Chciałbym zapytać czy udało się komuś zintegrować z HA rolety z silnikami yooda/portos?
Mam spiete 10 silników na centralce yooda smart home 2 i zastanawiam sie czy ktoś ma może podobne silniki i udało mu sie je zintegrować z HA
Udało się zintegrować z HA?
Tak
Moze nie idealnie jakbym sobie życzył - bo nie jestem w stanie ustawic stanu w jakim sie znajdują - czy zamkniete czy otwarte - ale strowac sie nimi da.
Podzielisz sie swoim doświadczeiem, jak tego dokonać?
Hej,
ja zrobiłem przez integrację MOTION BLINDS.
Instalujesz w telefonie aplikację Connector - tę komunikację wykorzystujemy, jeśli masz podłączone rolety yooda do google home. w aplikacji znajdziesz ID konta, które potrzebujesz do podłączenia do HA. IP urządzenia bierzesz z routera.
Mam rolety z radiem na 433, więc nie znam stanu rolet, a jedynie mogę wysyłać żądania - w takiej sytuacji w HA wszystko śmiga, możesz zrobić to samo (a i więcej), co w aplikacji yooda.
U mnie dokladnie tak samo jak napisał kolega Kamil111 - Connector - dziala o wiele lepiej niz aplikacja yooda - niestety ponieważ to 433 ciezko ustawic stan - ja sie poddałem po kilku próbach.
Ale otwieranie zamykanie dziala bez problemu
Czy próbowaliście to ograć bez Yooda Smart Home? Centralka jest dość droga a rozwiązanie dość ubogie
kolego, mozesz mi podać gdzie masz to ID konta? nie mogę wcale go znależć. W connector znalazłem cos takiego opisane jako MAC 9bb32e2ad5a90001. Czyli jest to adres Mac bramki indodane na końcu 90001
ale po dodaniu do HA nie moge sterować, wykryło mi 6 rolet ale nie działa sterowanie
Edycja
Udało mi się, ale dzięki twojemu wpisowi. Trochę powalczyłem ale znalazłem API key
Nie mam tego systemu, ale jakoś potrafiłem znaleźć informacje (fakt, że dzielący się wiedzą nie bardzo się popisał szczegółowością opisu)
Pozwolę sobie dodać szczegółowe kroki do odnajdywania ID konta. W ogóle cześć wszystkim, to mój pierwszy post, trafiłem tu szukając podobnego rozwiązania, dziękuję kolegom @Kamil111 i @Alpines za pomoc.
Z głównego okna aplikacji Connector klikamy 3 kreski menu podręcznego w lewym górnym rogu. Po lewej stronie wysunie się menu, klikamy na avatara (domyślnie kontury sylwetki), zaraz nad adresem email. Pojawi się menu ustawień, klikamy przedostatnią pozycję - o aplikacji. Pojawi się logo aplikacji na niebieskim tle. Klikamy w logo 5 razy i voila - mamy nasz ID. Teraz należy go tylko wprowadzić w odpowiednie miejsce podczas integrowania z Motion Blinds - jak wspominali wcześniej koledzy. Potem trzeba poczekać aż wszystko się przemieli i mamy rolety w HA.
Powodzenia wszystkim.