Post został podzielony na nowy temat: [Zlecę] Ulepszenie konfiguracji Integracji z falownikiem Huawei SUN2000
Pytanie czy ta integracją ciagle działa ? Walczę z nią od dłuższego czasu ponieważ chciałbym połączyć falownik z HA i ciągle mi się to nie udaje. Firmware dongla zgodny, falownika nawet wyższy niż wymagany a teraz widzę informację że od którejś wersji HAcore w 2023 przestałą działać? Ktoś może potwierdzić że to ciągle działa?
EDIT:
Z problemami ale udało mi się połączyć poprzez integrację
Nie wiem jak z częstotliwościową odświeżania ale to się sprawdzi.
Witam, dla tych którzy ciągle walczą (tak jak ja do niedawna) polecam filmik w wersji hiszpańskojęzycznej (YouTube ładnie tłumaczy). Warunek jeden i pewnie mało osób przez to skorzysta:
- połączenie “normalne” z falownikiem po kablu LAN,
- połączenie Wifi do integracji z HA - ja mam Malinkę z “nieużywanym” Wifi więc dla mnie jak złoto.
https://www.youtube.com/watch?v=6VTQXk01cWY
Dajcie znać czy zadziałało u Was!
Cześć!
NIe wiem czy to wam pomoże, ale udało mi się bez problemów dodać falownik do HA i wygląda na to że wszystko działa, nie wiem jak sterowanie PV, ale odczyty (przynajmniej te które mnie interesują) działają.
Jaką mam konfigurację?
Falownik SUN2000 6KTL-M1 → SDongleA-05 → LAN → Huawei Solar (HACS)
na początku musiałem zaktualizować falownik i SDongle do najnowszej wersji i z tym był największy problem, bo SDongle zaktualizowałm “zdalnie” zlecając aktualizację przez portal huawei, jeżeli nie zakładaliście instalacji sami, musicie poprosić o aktualizację firmę która wam to robiła, to co u mnie zmieniło zasady gry i całość zaskoczyła, to aktualizacja sDongla do wersji V200 i w ustawieniach FusionSolar dostęp do ModbusTPC, ustawiłem na dostęp ograniczony po IP i po aktualizacjach wszystkiego i dodaniu IP które skłasza falownik w routerze wszystko śmiga i to po LANie.
Jeżeli jesteście w stanie sami zaktualizować sdongla, to na portalu Huawei zlecacie aktualizację, a potem jako użytkownik w FusionSolar należy ją jeszcze zaakceptować, po tym aktualizacja ruszy, troszkę to trwa ( u mnie chyba z 1h na każde urządzenie) ale po aktualizacji, oprócz w/w ustawień z MudbusTCP nic więcej nie robiłem.
Link do portalu:
https://eu5.fusionsolar.huawei.com/