Post został podzielony na nowy temat: [Zlecę] Ulepszenie konfiguracji Integracji z falownikiem Huawei SUN2000
Pytanie czy ta integracją ciagle działa ? Walczę z nią od dłuższego czasu ponieważ chciałbym połączyć falownik z HA i ciągle mi się to nie udaje. Firmware dongla zgodny, falownika nawet wyższy niż wymagany a teraz widzę informację że od którejś wersji HAcore w 2023 przestałą działać? Ktoś może potwierdzić że to ciągle działa?
EDIT:
Z problemami ale udało mi się połączyć poprzez integrację
Nie wiem jak z częstotliwościową odświeżania ale to się sprawdzi.
Witam, dla tych którzy ciągle walczą (tak jak ja do niedawna) polecam filmik w wersji hiszpańskojęzycznej (YouTube ładnie tłumaczy). Warunek jeden i pewnie mało osób przez to skorzysta:
- połączenie “normalne” z falownikiem po kablu LAN,
- połączenie Wifi do integracji z HA - ja mam Malinkę z “nieużywanym” Wifi więc dla mnie jak złoto.
https://www.youtube.com/watch?v=6VTQXk01cWY
Dajcie znać czy zadziałało u Was!
Cześć!
NIe wiem czy to wam pomoże, ale udało mi się bez problemów dodać falownik do HA i wygląda na to że wszystko działa, nie wiem jak sterowanie PV, ale odczyty (przynajmniej te które mnie interesują) działają.
Jaką mam konfigurację?
Falownik SUN2000 6KTL-M1 → SDongleA-05 → LAN → Huawei Solar (HACS)
na początku musiałem zaktualizować falownik i SDongle do najnowszej wersji i z tym był największy problem, bo SDongle zaktualizowałm “zdalnie” zlecając aktualizację przez portal huawei, jeżeli nie zakładaliście instalacji sami, musicie poprosić o aktualizację firmę która wam to robiła, to co u mnie zmieniło zasady gry i całość zaskoczyła, to aktualizacja sDongla do wersji V200 i w ustawieniach FusionSolar dostęp do ModbusTPC, ustawiłem na dostęp ograniczony po IP i po aktualizacjach wszystkiego i dodaniu IP które skłasza falownik w routerze wszystko śmiga i to po LANie.
Jeżeli jesteście w stanie sami zaktualizować sdongla, to na portalu Huawei zlecacie aktualizację, a potem jako użytkownik w FusionSolar należy ją jeszcze zaakceptować, po tym aktualizacja ruszy, troszkę to trwa ( u mnie chyba z 1h na każde urządzenie) ale po aktualizacji, oprócz w/w ustawień z MudbusTCP nic więcej nie robiłem.
Link do portalu:
https://eu5.fusionsolar.huawei.com/
Skoro już istnieje ten wątek, to pozwolę sobie na podpięcie.
U mnie integracja śmiga ponad 2 lata bez problemów.
Ostatnio dołożyłem magazyn energii i doopa…
Źle liczy produkcję z fotowoltaiki (daily_yield).
Doczytałem, że trzeba trochę poczarować (Daily Solar Yield · wlcrs/huawei_solar Wiki · GitHub)
Tak więc zrobiłem jak napisali, dodałem w configuration.yaml sensor w template:
template:
- sensor:
- name: "energy_pv_daily"
unique_id: "PV Energy daily"
state: >
{{ (states('sensor.inverter_daily_yield') | float) - (states('sensor.battery_1_rozladowanie_dzienne') | float) + (states('sensor.battery_1_ladowania_dzienne') | float) }}
device_class: energy
state_class: total_increasing
unit_of_measurement: 'kWh'
Na początku wydawało się, że jest ok, ale nie. Nadal coś źle zlicza.
Niewielkie wartości ale jednak. Może to wynika z niedokładności pomiarowych. Myślę, że szybkim rozwiązaniem będzie po prostu wywalenie wszystkich ujemnych wartości, jednak nie potrafię w lambdy
Czy mógłbym prosić o modyfikację sensora powyżej, aby wartości ujemne przyjmował jako 0?
Chciałbym zbierać dane do homeassistanta z falownika huawai przez MODBUS TCP i mam pewien problem. W sieci informacje są sprzeczne informacje co do tego jak to robić, którego interfejsu falownika używać. Próbowałem na oba sposoby i nie działa. Mam takie wersje urządzeń:
Falownik SUN2000-6KTL-M0
Wersja oprogramowania V100R001C00SPC168
Dongle SDongleA-05
Wersja oprogramowania V200R022C10SPC210
Ustawiłem dostęp zarówno po wbudowanym wifi falownik (standardowo 192.168.200.1) mogę pingować ten adres, próba telnetu na port 502 jest odrzucana, a na 6607 nie jest.
Jak łączę się po IP dongla ( po kablu), to mam odwrotną sytuację czyli telnet na port 502 nie jest odrzucany, a na 6607 jest odrzucany.
Niestety nie jestem wstanie uzyskać żadnych danych z MODBUS TCP falownika. Nie udaje mi się to ani poprzez integrację huawai-solar, ani żadnym innym sposobem (python z huawei-solar pymodbus) czy też jakieś programy do odczytu MODBUS.
Teoretycznie jest włączony bez restrykcji MODBUS TCP na falowniku:
Zapewne coś gdzieś pomijam, ale nie mam pojęcia co. Próbowałem wszystkich 4 kombinacji adresów i portów. Od czego zacząć sprawdzanie? Jak najprościej stwierdzić że falownik udostępnia jakieś dane na którymś z adresów lub portów?
Proponował bym zacząć od integracji Huawei Solar (od wlcrs-link trochę wyżej).
Połączenie kablowe u mnie działało lepiej, od “strzała” (po wifi też działa, ale były problemy, być może z mojej winy)-łączysz falownik, a w zasadzie donglea falownika z routerem sieci w której jest HA. W aplikacji fusion solar sprawdź czy jest połączenie z LAN.
Wtedy przystąp do konfiguracji integracji wpisując adres ip donglea nadany przez router (najlepiej stały) i port który pingujesz i nie odrzuca (u mnie 502).
to chyba jest adres AP który tworzy falownik i w tym przypadku musiałbyś połączyć bezpośrednio maszynę na której masz HA.
Jak nie będzie działać to jutro zerknę u siebie ustawienia modbus w falowniku bo tam też były jakieś “cuda” w M0
Może trochę nie jasno napisałem. Problemem nie jest połączenie, mam dostęp zarówno do falownika, jaki i do dongla, a do dongla mogą po wifi i po kablu (LAN skrętka). Na połączeniu po LAN dongiel ma ustawione stałe IP i mogę je pingować.
nmap pokazuje ze mam otwarty port. Ale nie mogę z niego uzyskać danych. To obrazek z terminala w HA
Być może coś z oprogramowaniem donglea, ja mam wersję z końcówką 127 i kojarzę , że w nowszych niektórzy mieli problemy, szczególnie z falownikiem w wersji M0. Musisz poczytać w temacie na oficjalnym forum HA community, było też na elektrodzie (przedział czasu to wydanie wersji 127). O ile mnie pamięć nie myli to @Ligeza miał problemy po aktualizacji i cofał wersję. Może coś podpowie.
Ja miałem problem że po aktualizacji falownika w ogóle nie miałem do niego dostępu nawet z oficjalnej aplikacji. Zadzwoniłem wtedy do technika z firmy która mi montowała i poprosiłem o cofnięcie wersji (była taka możliwość przez portal fusion solar ale trzeba mieć uprawnienia instalatora ) od tamtej pory nic nie aktualizuje dopóki wszystko działa jak należy. Co do samego połączenia z falownikiem, to ja łączę się bezpośrednio do AP falownika, testowałem połączenie z dongle po wifi oraz LAN i działało, ale przy moim obecnym sposobie wszystko działa bardzo stabilnie, co nie zawsze miało miejsce przy połączeniu do dongla. Musisz też pamiętać że falownik może mieć tylko jedno urządzenie podpięte jednocześnie, więc jeśli połączysz się aplikacją do falownika to inne połączenia będą odrzucane. Z tego co pamiętam przy połączeniu bezpośrednio do falownika powinno być łatwiej testować bo tam nie ma żadnych restrykcji co do połączenia, Na początek próbował bym testować poprzez python i odpowiednią bibliotekę.
Jeśli nic się nie zmieniło to możesz testować w ten sposób:
import huawei_solar
inverter = huawei_solar.HuaweiSolar('192.168.200.1', port=6607, slave=0)
inverter.get("system_time").value
datetime.datetime(2022, 1, 13, 20, 53, 29, tzinfo=<UTC>)
Jeśli masz więcej falowników kaskadowo to slave może mieć inny numerek.
Zadziałała wersja z połączeniem na wifi w falowniku (192.156.200.1) na port 6607. Nie wiem czy to to, ale na “ciemo” odłączyłem falownik od sieci (taki “twardy reset falownika”) na kilka minut i później ruszyło. Szkoda że nie udało się połączyć po kabelku z LAN przez dongla. Dodatkowa karta sieciowa wifi na USB w proxmox na którym działa HA to bawienie się z routingem. HA nie rozpoznawał mojej karty jak przekazywałem mu urządzenie USB, a proxmox bridga z kartą na USB nie chce robić. Chciałem tak Integracja z falownikiem Huawei SUN2000 - #86 przez Sebastian_Orzechowsk, a mam inaczej, może stara wersja M0 lub równie stary dongiel ma jakieś ograniczenia pomimo nowych wersji oprogramowania.
Co do dostępu do falownika, to mam pełny. Instalacje zakładałem sam i rejestrowałem na siebie.
Ja mam u siebie do AP falownika podpięty jakiś stary router z wgranym dd-wrt i ustawiony jako klient wifi (chyba w trybie gateway) i wpięty do domowego switcha. W homeassistant dodany tylko drugi wirtualny IP z zakresu sieci Falownika. Nie pamiętam dokładnie konfiguracji bo ustawiałem to 5 lat temu i od tamtej pory działa.
Możesz spróbować też cofnąć firmware dongla (jeśli się da) do wersji 100R001C00SPC123, tam nie ma żadnych restrykcji dotyczących połączonych urzadzeń, więc powinno działać.
Skorzystam z tego tematu, bo kawestia związana jest ze sterowaniem magazynem Huawei Luna.
Wszystko działa jak należy, ale chciałbym blokować ładowanie magazynu rano, kiedy cena energii jest wyższa, a zacząć ładowanie od godziny 11, gdzie często cena spada do zera.
Obecnie zrobiłem to tak, że o 6 rano przełączam tryb pracy na “pełne oddawanie do sieci”, a o 11 przełączam na “maksymalizacja autokonsumpcji”. Problem w tym, że po przełączeniu na “oddawanie do sieci”, wywala mi również do sieci całą energię z magazynu. A chciałbym do sieci wysyłać tylko energię z PV, a magazyn ma zostać w takim stanie jak jest, do godziny 11, gdy zacznie się doładowywać. Jak to zrobić? Nie widzę takiego trybu pracy…
Odpowiem sam sobie, bo może ktoś będzie tego szukał i się przyda. Problem rozwiązałem za pomocą ustawienia maksymalnej mocy ładowania na 0, w czasie kiedy nie chcę ładować magazynu, tylko wysyłać prąd do sieci.