Integracja z falownikiem rs 232

Dzień dobry wszystkim.
Mam problem z odczytaniem portu rs 232 na komputerze przy użyciu programu wysyłam i odbieram z falownika wszystko Przy użyciu NODE Red nie otrzymuje nic z serial port . Może ma ktoś pomysł na pomoc co ewentualnie mam źle ustawione.
Dzięki wielkie

W pierwszej kolejności sprawdź czy coś jest nadawane po rs 232. Podłącz do jakiejś konsoli win/linux i zobacz czy są przyjmowane jakieś dane. Baud rate nie powinien być większy ?

Przy protokołach opartych na ASCII wysyłany string powinien kończyć się znakiem karetki. Wysyłany string z payload nie zawiera znaku “końca” wiadomości. Na 99% z tego powodu nie gada.

Miałem właśnie podłączone pod win i nadaje i odbiera skopiowałem co wysyła ale na NODE Red tylko wysyła widać na interfejsie mruga tx ale nie odbiera niczego .

Możesz zobaczyć co jest wysyłane w Hex?
Tam na końcu wiadomości powinny być jeszcze jakieś niewidoczne znaczki - jeden lub dwa bajty.
To jest to co w dokumentacji zaznaczone jest jako ceer

Dalej niestety utknąłem :grimacing: jak ustawić 0D ? Dopisanie CR nie zmienia nic

Wiedziałem, że będzie to kolejne pytanie :slight_smile:
Możesz spróbować przed wysłaniem przepuścić msg. przez tego noda, który dopisze co potrzeba.
flows (71).json (237 bajtów)
Jeśli nie pomoże to pomyśli się dalej.

Masakra , A chciałem tylko odczytać parametry z Falownika :sleepy:
Niestety Dalej Nic

Rozwiń to z debug4 trójkącikiem aby zobaczyć to jak wygląda payload w hex.
Druga sprawa to nod rs232-control wydaje mi się, że powinien być wykonany tylko raz podczas startu procesu a nie za każdą próbą wysyłania.

Klikaj tak aby pokazało się w hex, może źle coś napisałem ale jest to możliwe.
Obrazków na razie nie załączaj.
Rozłącz ten rs-control i uruchom go raz inject po deploy. Nie wiem co to za wersja biblioteki serial ale ja nie mam takiego noda i ustawiam to w konfiguracji.
Obawiam się, że rs-control robi reset transmisji i nic się nie wysyła.
W przypadku protokołu pytanie-odpowiedź powinno się stosować nod request.
W twoim przypadku nie ma nic co mogłoby nie działać.

Może byś był w stanie napisać na GG 3200747

Gadu-Gadu ? :exploding_head:
Masz wszystkie info i sprzęt do testu, ja tylko mogę to w głowie zrobić… i mi działa :slight_smile:
Choćbyś jakiś export zamieści … bo tak to tylko w paintcie da się poprawić

Może jesteś w stanie pomóc zdalnie ? :thinking::thinking:

przez anydesk? …na prv
{wypełniacz do 20 znaków}

Może tak bedzie lepiej .?
flows (1).json (1,9 KB)