Dzień dobry wszystkim.
Mam problem z odczytaniem portu rs 232 na komputerze przy użyciu programu wysyłam i odbieram z falownika wszystko Przy użyciu NODE Red nie otrzymuje nic z serial port . Może ma ktoś pomysł na pomoc co ewentualnie mam źle ustawione.
Dzięki wielkie
W pierwszej kolejności sprawdź czy coś jest nadawane po rs 232
. Podłącz do jakiejś konsoli win/linux i zobacz czy są przyjmowane jakieś dane. Baud rate nie powinien być większy ?
Przy protokołach opartych na ASCII wysyłany string powinien kończyć się znakiem karetki. Wysyłany string z payload nie zawiera znaku “końca” wiadomości. Na 99% z tego powodu nie gada.
Miałem właśnie podłączone pod win i nadaje i odbiera skopiowałem co wysyła ale na NODE Red tylko wysyła widać na interfejsie mruga tx ale nie odbiera niczego .
Możesz zobaczyć co jest wysyłane w Hex?
Tam na końcu wiadomości powinny być jeszcze jakieś niewidoczne znaczki - jeden lub dwa bajty.
To jest to co w dokumentacji zaznaczone jest jako ceer
Wiedziałem, że będzie to kolejne pytanie
Możesz spróbować przed wysłaniem przepuścić msg. przez tego noda, który dopisze co potrzeba.
flows (71).json (237 bajtów)
Jeśli nie pomoże to pomyśli się dalej.
Rozwiń to z debug4 trójkącikiem aby zobaczyć to jak wygląda payload w hex.
Druga sprawa to nod rs232-control wydaje mi się, że powinien być wykonany tylko raz podczas startu procesu a nie za każdą próbą wysyłania.
Klikaj tak aby pokazało się w hex, może źle coś napisałem ale jest to możliwe.
Obrazków na razie nie załączaj.
Rozłącz ten rs-control i uruchom go raz inject po deploy. Nie wiem co to za wersja biblioteki serial ale ja nie mam takiego noda i ustawiam to w konfiguracji.
Obawiam się, że rs-control robi reset transmisji i nic się nie wysyła.
W przypadku protokołu pytanie-odpowiedź powinno się stosować nod request.
W twoim przypadku nie ma nic co mogłoby nie działać.
Może byś był w stanie napisać na GG 3200747
Gadu-Gadu ?
Masz wszystkie info i sprzęt do testu, ja tylko mogę to w głowie zrobić… i mi działa
Choćbyś jakiś export zamieści … bo tak to tylko w paintcie da się poprawić
Może jesteś w stanie pomóc zdalnie ?
przez anydesk? …na prv
{wypełniacz do 20 znaków}