Takie pytanko. Mam integracje w Google Home (i chyba też może być w Siri, ale tego kompletnie nie używam) ale nie ma żadnej integracji w inną stronę. Czyli też do HA. Ale czy mogę z poziomu HA zobaczyć integracje podpiete w Google Home i nimi sterować? Albo w NR?
Sprawdziłem oficjalne integracje. I tak Google Assistant SDK pozwala w teorii wysłać komendę do wykonania, wiec przyszłościowo ma to sens. A integracja Google Assistant działa w drugą stronę, czyli urządzenia z HA idą do GA. A ja chciałbym odczytać stan urządzenia podłączonego do GA. I chyba te opcje tego nie dają. Ja tego nie widzę.
Tak wiem. Mam integracje SDK. Ale jak na razie widzę, że mogę tylko wysyłać komendy HA-> GH typu włącz itp. Ale jak odczytać aktualny stan?
—edit----
Odgrzebuję. Nadal nie mam pojęcia jak odczytać stan tego co jest w samym GH. Ale mam inna ciekawostkę. Komendy jakie wysyłam do GA przez SDK mają postać:
service: google_assistant_sdk.send_text_command
data:
command: zamknij żaluzję balkon w salon na 50%
Czyli jak widać działa komenda PL. Ale nie działa mi komenda po EN. Nie mam pojęcia dlaczego.
I jeszcze pytanie inne. Całą automatyzację mam zrobioną przez node red. Jak w takim przypadku wysyłać komendy do SDK? To by musiało jakoś lecieć z NR->HA->SDK? Czy jakoś inaczej? Pomocnik? Kompletnie nie mam pojęcia jak to ogarnąć z poziomu NR. Największym wyjadaczem tutaj byłby @RobinI30 chyba