Integracja z HA falownika do pompy IBO IVR 10-30T

Używam do pompy do podlewania trawnika falownika IBO IVR 10-30T. Falownik jest wyposażony w RS-485. Słyszeliście może o jaki projekcie integracji tego urządzenia z HA? Ewentualnie jakaś rada jakim sprzętem/softem można analizować jakie informacje wysyła on na porcie? Wg instrukcji RS-485 służy w nim do łączenia pomp w grupy.

Poprosimy o załącznik/załączniki.
Wszystko co już ustaliłeś należy podać przy zakładaniu nowego tematu. Jeśli liczysz, że ktoś ma identyczny sprzęt i jest na tym forum to możesz się rozczarować. Mi osobiście nie chce się szukać tych informacji…

1 polubienie

Jasne.

Pierdzielę, może i to jest “sam sos”, ale co szkodziło zamieścić link do wsparcia technicznego producenta albo jakieś dokumenty w całości?
IBO IVR 10-30T.zip (6,9 MB)

RS485 jest formą fizycznej realizacji portu szeregowego, więc potrzebujesz przynajmniej jakiś port szeregowy RS485, aby podsłuchać komunikację pewnie przydałby się jeszcze jeden falownik (bo coś z czymś się musi komunikować by było co nasłuchiwać).

Mowa jest o adresach urządzeń więc zgaduję, że może być użyty protokół modbus

1 polubienie

No widzisz pdf nie można załączyć a o tym że można zip nie pomyślałem. Czy dam radę zorganizować drugi? Muszę sprawdzić czy są jeszcze dostępne na rynku. Ale jak pierwszy ustawię jako master to chyba powinien próbować coś wysyłać do drugiego. Wiesz może jaki adapter RS-485 do USB byłby odpowiedni do takiej zabawy?

No ja bym brał absolutnie najtańszy biorąc pod uwagę możliwy brak sukcesu.