Integracja z niko home control 1

Witam po urzyciu oficjalnej integracji niko mam dostep tylko do termostatow ogrzewania.
nie mam dostepu do wlacznikow , licznika zurzycia energi , czy domofonu.

Informacje ktore znalazlem dotycza niko 2.

Co potrzeba sprawdzic do poprawnego dzialania z HA?

Uzupełnij informacje jakimiś linkami, zdjęciami, jak to integracja…

Gdzie znajdę instrukcje od a do z . Szukam czegoś dla laika , tłumaczenia z githaba to porażka dla ludzi bez podstaw programowania.

Myślę że

ponieważ nie masz włączonej obsługi TCP/IP w oprogramowaniu Niko a termostaty działają ponieważ komunikują się często przez inne porty lub protokoły API. I najlepiej ustaw stałe IP dla kontrolera Niko, a następnie usuń i dodaj ponownie integracje przy użyciu stałego IP.

obsługi TCP/IP mam wlaczyc w niko?

Dokładnie to to się nazywa Niko Home Control Programming Software

Zresztą tu masz całą instrukcję od Gemini bo nie zabardzo orientuję się w temacie:

możesz podesłać link
A programowanie niko home control 1 ogarniam.

Chodzi o to?

bo to przez ten program musisz wejść i wykonać to co napisał Gemini.

Ten program znam dosc dlugo instalowalem niko.
Dzieki

Dostępna wersja oprogramowanie V1.23.0 nie zawiera modułu komunikacji GSM (Gatewey)
muszę poszukać wcześniejszego oprogramowania w wersji V1.17.0.

Tu jest v1.17

Ten link przerzuca na oficjalna stronę Niko a tam ostatnia v1.23.0

To dziwne bo mnie przekierowuje na v 1.17.0.21 na architekturę x86

po kilku przekierowaniach lądujesz na serwerze niko,
a widziałeś ze jest dostępna (Version 1.7 is not available)

Sprawa sie wyjasnila.
Dla potomnych.
Aby zintegrować niko home control potrzebny jest zarejestrowany kontroler na oficjalnej stronie Niko.
Niko nie wspiera 1 wersji oprogramowania Niko Home Control 1 ,wiec nie można utworzy konta do instalacji ani zmienić istniejącego. Wiec integracja w całości nie jest możliwa.
Rozwiązaniem jest przejście na NHC2 i wymiana Kontrolera oraz utworzenie konta , jednak nie wiem ile czasu będzie to jeszcze możliwe.
Wymiana kontrolera nie jest prosta rzeczą , co trzeba zrobić .Zakupu i programowanie całej instalacji , do tego musi zostać potwierdzona na stronie Niko przed uruchomieniem i aktywacja.
Zaczynam programowanie NHC2.

Już prościej tego zrobić nie mogli :smile:. Tak właśnie robią wkurza mnie takie coś trzeba się okombinować a później okaże się że już tak się nie da jest niestabilne itp.

NHC1 z modułem 550-0580 + aktywnym kontem , z zainstalowana aplikacja na telefon moglem odbierać z każdego miejsca , wystarczyło ze miałem zasiek sieci komórkowej.
Programowanie sterownika proste i przyjemne intuicyjne , do tego w przypadku awarii 1 modułu instalacja pracowała (bez tego modułu). Wgrywając oprogramowanie można było pominąć brakujące moduły .
NHC 2 programowanie dla mnie ,katastrofa (nic nie jest logiczne) . Do tego awaria lub brak modułu w instalacji blokuje wszystko (nie wgrasz oprogramowania , cały system zablokowany)

Chyba trzeba będzie shakowac stara bramkę Niko(550-00580) i wtedy próbować zintegrować.

Niesamowite, niezawodne rozwiązania chmurowe, potem się okazuje że to co działało przestaje działać bo producent albo porzuca obsługę starszych urządzeń (Kup nowe) albo całkowicie zamyka wsparcie. Po ostatnich awariach AWS, Azure czy Cloudflare gdy połowa świata straciła dostęp do bankowości, Internetu czy innych usług, rozwiązania chmurowe nie wyglądają już tak wspaniale.

3 polubienia

Jak zwykle , chodzi o kasę i wymienianie co 2 lata. Próbują ogłupiać przez wygodę i pozorna łatwość (a tak naprawdę uzależniają i robią niewolników) . A niezawodność i dlugowiecznosc nie napędza sprzedaży.
Ludzie maja być głupi i za wszystko płacić.

A usługi chmurowe , to najdroższa dostępna usługa za którą musisz płacić i nie masz pewności czy nie zostaniesz z niczym.

1 polubienie