Próbuję stworzyć panel climate po modbusie do sterowania pompą ciepła ale nie udaje mi się to.
Zgodnie z Modbus - Home Assistant stworzyłem taki wpis w pliku konfiguracji modbusa:
Chciałbym aby panel termostatu pokazywał temperaturę i pozwalał zmieniać tą zadaną, oraz pozwalał przełączyć tryb pracy urządzenia na Auto / Lato / Chłodzenie
Co według dokumentacji modbusa w pompie jest możliwe
Fajnie byłoby dodać tryb Party, lecz tutaj potrzeba dodatkowo wysłać informację z ilością godzin na jaki ma być aktywny, podobnie tryb Wakacje z ilością dni.
dodatkowo część wartości nie powinna być w " " bo to nie jest tekst.
temperature_unit też nie powinna być tak zdefiniowana.
Proponuję zacząć od minimalnej konfiguracji tzn. podać tylko te parametry, które są REQUIRED, jak zadziała to dopiero dopisać kolejne opcjonalne parametry.
Wcięcia są ok, bo gdyby były źle to by HA nie przyjął konfiguracji.
A jeżeli chodzi o " to próbowałem bez, z ’ i z " dla wszystkich tak samo nie działa, wkleiłem ostatnią konfiguracje jaka próbowałem więc z “”.
A dlaczego temperature_unit nie powinna być tak zdefiniowana skoro działa ? (A zmiana jej na C nie zmienia nic).
Taka konfiguracja tak samo nie działa, takze to nie wina “”
Dzięki za sprawdzenie, czy próbowałeś innym programem odczytać dostepne rejestrów pompy przez Modbus? Np. programem CAS Modbus Scanner - Chipkin Automation Systems? Po pierwsze zweryfikujesz i możesz porównać parametry transmisji, po drugie dostajesz tablicę wszystkich rejestrów, które możesz także porównać z ustawieniami pompy (np. na panelu LCD), np (rysunek pochodzi z innego wątkup na forum):
Problem z pewnością leży także w odczycie (i konwersji odczytanych wartości z ramek Modbus) current temperature i target temperature bo końcowe wartości tych zmiennych to poprostu zero.
Widzę, że poprawnie odczytałeś dane w “Pompa ciepła temperatura w domu” i “Pompa ciepła temperatura zadana pokoju” a przy encji climate użyłeś całkiej innej struktury odczyty danych, może spróbuj zrobić analogicznie jak wcześniej - count: 1, data_type: int16. Bez dokumentacji Modbus to wróżenie z fusów, czasami dokumentacja ma błędy a wykorzystanie innego programu napewno rozjaśni temat.
A co do wcięć, to OK - weryfikacja konfiguracji przechodzi ale napewno nie masz tak jak jest w dokumentacji, porównaj sobie moje light z Modbusa z Twoim climate z Modbusa, dla mnie jest różnica, ja robie tak jak jest w dokumentacji:
Powiem krótki, zrobisz jak chcesz, ja moją dalszą pomoc uzależniam od bezwzględnego trzymania się dokumentacji HA, naprawdę nie masz czasu na niepotrzebne dyskusji, że “wcięcia są OK bo weryfikacja przechodzi”, sorry nie mam na to czasu na takie dyskusji, wzajemnie udawadnianie sobie, itd.
BTW: a na rysunkach masz dokładnie napisane w czym problem:
Poprawiłem strukturę na taką jak mówi dokumentacja, ale to nic nie zmienia - nie dyskutuję, że tego nie zrobię tylko, napisałem, że zrobiłem i nic nie dało, oraz, że w obu przypadkach weryfikuje jako poprawną.
Mam napisane w czym problem dlatego wpisałem w climates: count: 2 i data_type: custom bo jedynie wtedy konfiguracja była weryfikowana jako poprawna, a rejestr powinien być czytany jako uint16 (zgodnie z dokumentacją modbusa pompy), ale w HA w climates nie działa ani jako int16 ani uint16, za to w sensors działa jako int16.
Wychodzi na to, że dla climates musi zawsze być data type custom bo inaczej nie weryfikuje konfiguracji, a dla mojego rejestru powinno być uint16 (lub int16) ale się nie da. Bo jak usunę structure i dodam jako uint16 lub int16 to pokazuje:
@dar3k Na razie to są Twoje wnioski oparte o Twoją wiedzę na podstawie “tak odczytywałem te dane innym programem, jak również odczytuje je w HA”, ja nadal muszę wróżę z fusów . Pisząc pierwszego posta sporo rzeczy pominałeś, które wystąpiły wcześniej, co jeszcze czeka
@RobinI30 to issue w Githabie ma status close, dotyczy starej wersji HA i starej wersji integracji, nie sądzę, że problem po 3 latach nadal istnieje.
A jak dodać sterowanie Lato, Auto, Chłodzenie ? W climate jest opcja hvac_mode tylko jak to do modbusa wrzucić ? Szukałem różnych przykładów i nie ma z modbusem za wiele.
Mam nauczkę, że trzeba pytać o wszystko. Jakbyś pokazał print screena z programu CAS Modbus Scanner wiele rzeczy by się wyjaśniło od razu i skróciło analizę problemu, pamietaj: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Tylko tam nie było co pokazywać, dla całego zakresu not available, a co dziwne skan poszedł w ok 2s. Gdzie inne urządzenia skanował długo. Tak jakby nie mógł się dostać na tym porcie do niego (HA wyłączony aby nie zajmował portu)…
Tak, QModMaster, a CAS nawet jak dodane ma ręcznie urządzenie to się do niego podłączyć nie może co jest bardzo dziwne, ale tak jest, zresztą w HA to, że działa bez slave: 1 w jednym miejscu, a w innym nie działa jak tego nie ma również jest mega dziwne.