Integracja z rekuperatorem REQNET IZZI

Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów moim pierwszym wpisem na forum. No ale do rzeczy.
Zakładam, że masz już podłączony rekuperator do swojej sieci i znasz jego adres. Korzystając z API Reqneta: https://sterowanieizzi.reqnet.pl/API należy wpisać komendę:

http://adres_rekuperatora/API/RunFunction?name=ChangeAdditionalBrokerConfiguration&MQTT_ADDITIONAL_BROKER_ADDRESS=adres_brokera_mqtt&MQTT_ADDITIONAL_BROKER_PORT=1883&MQTT_ADDITIONAL_BROKER_USER=twoj_login&MQTT_ADDITIONAL_BROKER_PASSWORD=twoje_haslo

jeśli masz inny port brokera to oczywiście go zmieniasz.
Po wykonaniu komendy rekuperator powinien zgłosić się w brokerze MQTT.
U mnie wygląda to tak:

Następnie dodajemy encje w HA:

mqtt:
  - sensor:
      - object_id: reqnet_temperatura_nawiewu
        name: "Temperatura nawiewu"
        state_topic: "B4:8A:0A:C6:FB:DE/CurrentTemperaturesResult"
        unit_of_measurement: "°C"
        device_class: temperature
        value_template: "{{ value_json.SupplyTemp }}"
      - object_id: reqnet_temperatura_wyciagu
        name: "Temperatura wyciągu"
        value_template: "{{ value_json.ExtractTemp }}"    
      - object_id: reqnet_temperatura_wyrzutni
        name: "Temperatura wyrzutni"
        value_template: "{{ value_json.LauncherTemp }}"       
      - object_id: reqnet_temperatura_czerpni
        name: "Temperatura czerpni"
        value_template: "{{ value_json.IntakeTemp }}" 
  - switch:
      - object_id: reqnet_bypass
        name: "Bypass"
        icon: mdi:reiterate
        command_topic: "B4:8A:0A:C6:FB:DE/SetByPassMode"
        payload_on: '{ "mode" : 1 }'
        payload_off: '{ "mode" : 0 }'  
        state_topic: "B4:8A:0A:C6:FB:DE/SetByPassMode"
        state_on: '{ "mode" : 1 }'
        state_off: '{ "mode" : 0 }' 
        retain: true
  - light:
      - object_id: reqnet_predkosc
        name: "Prędkość"
        icon: mdi:fan
        command_topic: "B4:8A:0A:C6:FB:DE/ManualModeIZZI"
        payload_off: "0"        
        brightness_command_topic: "B4:8A:0A:C6:FB:DE/ManualModeIZZI"
        brightness_command_template: '{"gear": {{value}}}'
        brightness_state_topic: "B4:8A:0A:C6:FB:DE/CurrentGearIZZI"
        on_command_type: 'brightness'  
        brightness_scale : 3 

B4:8A:0A:C6:FB:DE - ten topic zamieniasz oczywiście na swój
O ile sensory nie wymagają raczej wyjaśnienia o tyle encje light chciałbym wyjaśnić. Jako, że rekuperator ma 3 biegi nie da się w prosty sposób przełączać ich w HA. Stąd pomysł z encją swiatła. Działa to u mnie świetnie i nie wymaga automatyzacji aby przełączać biegi.
Tak wygląda u mnie karta rekuperatora:

Jeśli kogoś interesuje jak rozwiązałem automatyzacje pracy rekuperatora to moge zamiescić kod z NODEREDa.

2 polubienia

Też powoli integruję Reqneta tylko wyciągam trochę więcej parametrów z “CurrentWorkParameters”.
Chętnie podpatrzę jak rozwiązałeś automatyzacje w NodeRed

W poniższej automatyzacji wirtualny przełącznik umożliwia włączenie 3 biegu na 1 godzinę.
auto.json (3,1 KB)
Mam tak ze względu na to, że rekuperator działa u mnie w zasadzie przez cały czas w trybie auto (ale to jest “moje auto” - a nie rekuperatora) Poniżej flow pełnej automatyzacji rekuperatora
rekuperator.json (7,2 KB)
Objaśniam po kolei:

• Flow uruchamia się co minutę
  • Sprawdza 3 warunki wietrzenia domu - jeśli spełniony któryś to uruchamia 3 bieg na czas 1 godziny, jeśli nie to sprawdza czy jest włączony tryb auto (jeśli jest wyłączony to oczywiście działa wtedy flow “auto”).
  • Przy włączonym trybie “auto” flow pobiera wartość wilgotności, jakości powietrza i temperatury
  • W zależności od powyższych wartości uruchamiany jest odpowiedni bieg rekuperatora (wyliczane to jest w nodzie “Obliczanie i wynik”)
  • Dodatkowo sprawdzany jest warunek “ciszy nocnej” - jeśli jest spełniony to niezależnie od wyniku włączany jest bieg 1

Powyższy flow u mnie sprawdza się obecnie (warunki jesienno-zimowe). Jak będą wyższe temperatury na zewnątrz to zapewne zmodyfikuje go odpowiednio.
Może dziwić że tak często włączany jest u mnie 3 bieg ale jest to związane z tym, że jednak mam dobrany zbyt słaby rekuperator do mojego domu (wilgotność u mnie oscyluje powyżej 55% gdy rekuperator pracuje na 1 lub 2 biegu).
Mam nadzieje, że przyda się komuś moje rozwiązanie automatyzacji rekuperatora.

hej, Dziekuje za wspaniały tutek :slight_smile:
jednak mam problem ze zrozumieniem co mam zrobic i jak zrobic w części dodania encji w HA. Czy mógłbym prosić o łopatologiczne wytłumaczenie? Dopiero się uczę HA. Z góry dziekuje :slight_smile:

Jeśli dopiero zaczynasz to zakładam, że masz zainstalowany dodatek “File editor”.
No i oczywiście udało Ci się zintegrować rekuperator z brokerem mqtt Home Assistanta
Z pomocą “File editora” kopiujesz encje, których kod zamieściłem powyżej do pliku configuration.yaml. Niestety z czasem ten plik będzie rosnąć. Proponuję ten problem rozwiązać w inny sposób. W tym pliku dodajesz wpis

homeassistant:
packages: !include_dir_named packages

Następnie zakładasz folder packages Wchodzisz do niego i tworzysz plik reqnet.yaml Wklejasz kod do tego pliku. Wszystko wykonujesz oczywiście dodatkiem “File editor”.
W ten sposób możesz dodawać nowe integracje wymagające edycji.
Jeśli coś jest niejasne pytaj

1 polubienie

Czy udało Ci się dodać encję wyłącznika rekuperatora?
Jeśli tak to prosiłbym o kodzik :slight_smile:
Ja mam rekuperator podłączony przez wtyczkę zigbee z pomiarem prądu i za pomocą niej mogę wyłączyć rekuperator, ale wtedy wyłączany jest też moduł wifi rekuperatora. Wolałbym jednak mieć możliwość połączenia z rekuperatorem nawet przez aplikację na androidzie.

Ze względu na kompletny brak casu na razie ogarnąłem tylko odczyt parametrów. Jak będę miał jakieś postępy to dam znać.