Dwie w których działa mi tuya jeszcze musze je rozkminić jak wszystko ustawić ale działaja też inne aplikacje włacznie z knx em ioBroker Smarthome https://thehomeremote.com
Ale widziałem sporo więcej aplikacji gdzie działa tuya ale chwilowo mam brak czasu na przetestowanie wszystkich
wazne ze te dwie maja obsługe tez telefonu jk i mozna zrobic w nich swoje wlasne gui szczególnie w tej drugiej z tego co widze z youtube i widze że mozna serwer zainstalowac zarówno na windows jak i proxmox wiecej opcji nietestowałem
mam w domu z 70-80 urządzen od tuya wiec nieprzesiąde się na inne urzadzenia w zwiazku z tym że HA juz nie działa jak powinien konto w tuya mam aktywne i niemusze co miesiac czy co 6 mies aktywowac mam wybrana opcje darmową na rok
@krzysztof_Kruzio1985 Cały czas w ogóle nie kminisz istoty problemu - winy za zaistniałą sytuację nie ponoszą twórcy HA, tylko Tuya, która daje tak absurdalne warunki oficjalnej integracji z innymi systemami przy pomocy swojego API.
Oficjalne integracje w HA wykorzystują wyłącznie legalne metody łączenia się z innymi systemami, więc w przypadku Tuya jest to droga “po kamieniach i pod górkę”… bo tak sobie wymyśliło to chińskie korpo.
Moim zdaniem te utrudnienia zwiększające się wraz z upływem czasu są naturalną drogą do przyjęcia modelu abonamentowego przez Tuya.
Jest to coraz bardziej prawdopodobne biorąc pod uwagę rosnącą skalę kryzysu w ChRL (od zawsze mieli inny cennik dla klientów z ChRL oraz oczywiście odpowiednio wyższy dla wszystkich innych).
Wracając do tematu HA - istnieją komponenty niestandardowe, które ze względów prawnych nigdy nie będą oficjalne - najbardziej znane to local tuya i tuya-local (oba dostępne do łatwej instalacji z użyciem HACS), bardzo prawdopodobne, że aplikacje które wspominasz po prostu korzystają z podobnych wątpliwych pod względem legalności rozwiązań.
Jest też kilka projektów odchmurowujących sprzęt Tuya (tylko dla zaawansowanych entuzjastów DIY) i umożliwiających uruchomienie na nich alternatywnego firmware opartego na działaniu lokalnym (ESPHome-Libretiny, czy openbeken w powiązaniu z cloudcutter).
Życzę sukcesów w używaniu rozwiązań alternatywnych dla HA.
Od lutowego wydania HA nie potrzeba będzie mieć konta iot.tuya aby działało cloudowe tuya, wystarczy zeskanowanie kodu QR w aplikacji smartlife albo tuya smart
Tuya “otworzyła się” jakiś czas temu na deweloperów społeczności HA aby pomagali pisać dla ich urządzeń integracje. Ale ci ochotnicy też zaczynają się buntować i porzucają tę niewolniczą pracę zdając sobie sprawę, że zostali wykorzystani daną nadzieją pomocy innym. Tak naprawdę ta firma nigdy nie miała na celu stworzenia jednolitego ekosystemu. Teraz odradzają używanie ich oprogramowania i pojawił się nawet taki wpis od jednego z nich.