Witam ponownie mam takie automatyzacje. U mnie drzwi do łazienki nie sa zamykane ze wzgledu na zwierzęta dlatego tez mam ustawione ze po wejsciu do łazienki czujnik wykrywa ruch zaswieca swiato dopoki wykrywa ruch, gdy go nie ma swiatło gasnie po kilku sekundach. Problem sie zaczął gdy ktos z domowników bierze prysznic lud korzysta z toalety i drzwi sa zamkniete. Wiec dokupiłem czujnik otwarcia drzwi jak kolega zasugerował. I teraz proszę o pomoc. Jak połaczyc te dwie automatyzacje w taki sposob ze jak otwrte drzwi to PIR wykrywa ruch swiatlo sieci a po paru sek gasnie a jak sa drzwi zamkniete to siwtalo nie ma prawa zgasnac do momentu otwarcia drzwi
A ja mam taki prosty sposób na łazienke i choć mam czujnik ruchu to w ogóle nie używany w automatyzacji.Nie jest co prawda idealny ale działa już prawie 2 latka :D. Warunkiem zamykanie po prostu drzwi w łazience ale u mnie i tak zawsze ma to miejsce.Logika prosta, jeśli czujnik otwarcia drzwi zmieni stan na on a światło się nie świeci to zapal, i odwrotnie, jeśli zmieni się na on a się pali światło to wyłącz. I jeszcze w razie gdyby ktoś wszedł np umyć ręce i zostawił drzwi otwarte to czekaj aż stan zmieni się na off i dopiero zgaś światło.
Pierwsza osoba wchodzi do łazienki i zamyka drzwi, jest w łazience. Teraz druga osoba wchodzi do łazienki i zamyka drzwi, dwie osoby sa jednoczesnie w łazience, co na to automatyzacja?
Rozumiem wszystko - w opisanej sytuacji światło zgaśnie czyli automatyzacja nie jest do końca “smart”. Wg mnie zawsze należy dodać informacje w jakich sytuacjach opisana automatyzacja nie sprawdzi się aby oszczędzić innym czas na analizę.
Nas dużo w domu a kontaktron na drzwiach łazienki też mam, fajnie, że automatyzacja jest w HA.
Moja automatyzacja to:
1.Czujnik ruchu.
2.Czujnik drzwi.
3.Timer startujący w chwili włączenia światła gdyby się jednak z jakiś przyczyn nie wyłączyło.