Inteligentne zamykanie zamka w dwuskrzydłowych drzwiach przesuwnych

Witajcie,

Chciałbym zamontować system inteligentnego zamykania zamka w dwuskrzydłowych drzwiach przesuwnych.

Przykładowe drzwi:

Z tego co się orientowałem, istnieją różne adaptery do smart zamków, które można zamontować na istniejących drzwiach. Nie mam jednak pewności, czy w moim przypadku muszę:

1. całkowicie wymienić mechanizm manualny na nowy, kompatybilny ze smart zamkiem,
  2. czy wystarczy zastosować nakładany smart zamek, który będzie obracał obecnym pokrętłem.

Aktualnie używam manualnego zamka hakowego, kupionego kilka lat temu na AliExpress:

Moje pytania:

• Czy ktoś próbował już integracji smart zamków z tego typu mechanizmami?
  • Jakie rozwiązanie jest najbardziej praktyczne i niezawodne?
  • Czy są dostępne gotowe zestawy do drzwi przesuwnych, czy trzeba kombinować z adapterami DIY?

Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki i doświadczenia w tym temacie.

Nie wiemy jakie smart zamki masz na myśli? Obrotowe, z klawiatura, z odciskiem palca…
Konstrukcje zamków znacznie się różnią, w postaci walca, klamki. Mechanizmy z reguły są obrotowe czyli dwa razy przekręcenie kluczem.

To są drzwi wewnętrzne w pokoju, więc bez kart, klawiatur tylko z możliwością zablokowania przez HA i np. z możliwością zamknięcia przyciskiem będąc w środku pokoju.

W twoim wypadku musi to być zamek zapadkowy, nie wiem czy takie istnieją. Jakbym miał coś kombinować to zamek umieszczony pionowo w górę na jednym skrzydle, z drugiego skrzydła metalowy pasek z wycięciem, język zamka wchodzący w futrynę u góry i w metalowy pasek, wszystko zależy od miejsca na taki montaż.

Rysunek (Vanbug) :slight_smile:

Ładne drzwi, szkoda by było eksponować elektronikę.
Może lepiej na zasadzie:
Blokada

Dodatkowe “ręczne”/awaryjne odblokowanie

A typowe awaryjne odblokowanie, 2 piny wystające lekko z futryny, do których można chwilowo podać zasilanie do elektromagnesu (np. bateryjka 9V)

Lub elektromagnesy

1 polubienie

Początkowo myślałem o rozwiązaniach typu Tedee GO, ale raczej nie jest kompatybilny z obecnym zamkiem.

@artpc Takie coś to ja też miałem w głowie, ale nie widziałem czegoś takiego w formie gotowca.

@krskrab Twoja propozycja z ryglem magnetycznym jest całkiem ciekawa i przede wszystkim budżetowa, ale pytanie co zrobić, aby móc go blokować zdalnie przez HA? Ponadto drzwi chyba muszą być idealnie dociągnięte / zasunięte, aby “zaskoczyła” blokada.

Znalazłem jeszcze taki, typowy pod hakowe zamykanie: Zamek elektryczny YLI YSD-230NO (NO - zamek otwarty bez napięcia).

Opcja 2

1. Zamek ryglowy (mały)

2. Klamka “smart” (przykład)
    Fingerprint Door Lock Smart Electronic Handle Digital Password 2 Keys Tuya APP | eBay UK

3. Bramka BT (do tego modelu od Tuya)

HA

Wymagało by, dokładnego zwymiarowania.
Alexa, Google odblokuje po około 1-3 sekund.
Od wewnętrznej strony ma przycisk (wyłączenie auto blokady) , po naciśnięciu/aktywacji będzie działać jak zwykła klamka.