Zakupiłem takie cudo ELFIN-EW11 i mam pytanie czy ma ktoś konfiguracje pod modbus lub chciałby pomóc w konfiguracji
A nie chciałbyś w lupce wpisać “elfin” ?
Sinus pro ultra 10000 48/230 50000/10000w .80AmpptMoc całkowita chwilowa 10000VA Mam pytanko,mam4 baterie po 140ah.Jle mi trzeba podłaczyć Paneli.Dzieki
Hej .
Czy Myślicie że tym sposobem da się odczytać dane z regulatora ładowania SOL MPPT 30A?
Regulator jest od Volt Polska i ma ona protokół komunikacyjny Modbus Communication Protocol V3.9.
Teoretycznie da się wszystko, w praktyce musisz mieć mapę rejestrów uzyskaną od producenta sprzętu, bo metodą “na macanego” spędzisz nad tym miesiące.
Skąd masz takie wiadomości? W danych katalogowych mówią tylko o Bluetooth - nawet jeśli obsługuje modbus to BT stanowi pewien problem.
Robinl30:
Skąd masz takie wiadomości? W danych katalogowych mówią tylko o Bluetooth - nawet jeśli obsługuje modbus to BT stanowi pewien problem.
Trzynasta strona pdf-a.
Czy aby masz właściwą instrukcję lub wspomniany inwerter?
No Masz w linku pierwszego pdf-a i strona 13
A co na to wszystko “producent”, przepraszam importer?
Ok dlatego szukałem źródła, bo w drugim nie było ![]()
Do rzeczy: to tak jak pisał @angler i inni - potrzebne adresy modbus
Na razie spróbuję odczytać rejestry programem Radzia.
Co do adresów to może podejdą te z tąd:
Program Radzia niby coś odbiera ale cały czas jest “error”.
@Pier_pe … ty tu bloga prowadzisz czy o coś pytasz?
Bo nijak nie da się odpowiedzieć na Twoje wpisy.
Cześć
Czy mógłbyś udostępnić konfigurację bo próbuję zrobić to samo?
Pozdrawiam
Michał
Testuję działa jest to ten sam klon Pv1800 tylko w w/w integracji zapis jest DEC nie w HEX
Mi też działa z
Inwerter solarny falownik Off Grid z ładowarką solarną MPPT Green Cell 12VDC 1000s
Tylko z taką konfiguracją Modbus
uart:
id: mod_bus
tx_pin: GPIO12
rx_pin: GPIO13
baud_rate: 19200
stop_bits: 1
modbus_controller:
- id: pv1800
## the Modbus device addr
address: 0x4
command_throttle: 0ms