No nie rozumiesz, bo zbyt krótko używasz HA.
Wręcz przeciwnie.
Kiedyś wszystkie integracje były konfigurowane tylko przez wpisy w configuration.yaml.
Ale taka metoda jest zwykle zbyt skomplikowana dla początkujących użytkowników, więc wymyślono metodę interakcji frontendu (GUI lovelace) z backendem przez wprowadzenie konfiguratorów GUI - obecna linia rozwoju to zastąpienie konfiguracji w YAML na korzyść konfiguracji w GUI, ale przy ponad tysiącu istniejących integracji to robota na kilka lat (mimo tego, że grono głównych developerów się zwiększa).
Jako oddzielny paragraf (taki mały OFF TOPIC) dodam, że kiedyś było zupełnie inne GUI - states, które już nie istnieje od jakiegoś czasu, ale przez ileś-tam wersji było działające równolegle z lovelace, a jedną z jego pozostałości są “odznaki” (badge), które do niedawna były automatycznie generowane zaraz po instalacji na głównej stronie GUI (teraz chyba już z tego zrezygnowano).
Tak przy okazji dodam, że już nieraz byłem i jestem niezadowolony z kierunku tych zmian - konkretniej likwidacji konfiguracji YAML, bo o ile same kreatory GUI są OK, to nie zawsze są najlepszym rozwiązaniem, a obecnie dąży się do tego by były jedynym sposobem konfiguracji (już zlikwidowano w wielu integracjach możliwość konfiguracji YAML, która w pewnych sytuacjach była bądź znacznie łatwiejsza, wygodniejsza lub bardziej elastyczna).
Dodam jeszcze, że parę lat temu uważałem, że “poziom wejścia” w HA dla użytkownika końcowego był na tyle wysoki, że sam mając malutki działający system ID (Vera, system jest “gotowy” i jest “półotwarty”, ale nie wszystko jest w nim gotowe “z pudełka”) po przyjrzeniu się projektowi Home Assistant odłożyłem go “na potem” o ładnych parę lat (nie jestem programistą), więc sam nadal jestem początkującym użytkownikiem, a czasem zmiany w HA odbywają się szybciej niż nadążam za ich ogarnianiem przy wprowadzaniu czegoś do swojej konfiguracji.
No i 3 grosze na koniec - sporo starych integracji już nie działa i to jest jedyny powód dla którego mają 0 użytkowników (sam bym pewnie z niektórych korzystał, ale jestem “za cienki w uszach”, by je samodzielnie naprawić, aby mogły nadal działać poprawnie - przykład: Dovado - wtedy, gdy ta integracja działała poprawnie nie mialem HA w instalacji, która wykorzystuje router Dovado + modem LTE, teraz gdy mam tam także HA integracja jest martwa, a zgłaszanie błędów przez kilka osób kończy się zamknięciem aktywności issue przez bota, bo nikt się tym nie zajmuje, API Dovado jest niezmienne od wielu lat, więc to aktualizacje core “zabiły” akurat tą integrację).
Teoretycznie każda “oficjalna” integracja powinna być aktualizowana przez zespół głównych developerów HA by podążać za zmianami w samym rdzeniu HA, ale praktyka wygląda tak, że część kodu nie ma ani swojego “właściciela” ani maintainera i to szczególnie przykro ujawnia się w przypadku integracji, które po latach rozwoju stały się mało popularne.
A wracając do tematu odchudzonego systemu (to temat z innego wątku) to sam system (który pracuje “pod spodem”) też był zmieniany radykalnie już parokrotnie.