Z góry przepraszam za lamerski temat ale zawsze znajdowałem tutaj pomoc więc pozwolę sobie zapytać
Mam żarówkę z lidla na zigbee. W pierwsze automatyzacji chodzi o to że po zachodzie słońca gdy idę do dziecka żarówka ma sie uruchomić na 40 sekund a potem zgasnąć. Wszystko działa jak należy a nawet za bardzo bo czujnik jest bardzo czuły
Tutaj mam przycisk z ikei IKEA E1743
Po naciśnięciu on - żarówka się świeci off - ma zgasnąć lub automatycznie wyłączyć się po 30 minutach. On / off w miarę działa czasem muszę nacisnąć kilka razy. Ale jest ok. Tylko nie mam pojęcia jak to razem połączyć.
Chodzi o to że po zachodzie słońca gdy idę do dziecka żarówka ma sie uruchomić na 40 sekund a potem zgasnąć, ale gdy nacisnę przycisk to żeby żarówka świeciła się przez powiedzmy 30min i potem zgasła chyba że ją wyłączę wcześniej przyciskiem .
Zauważyłem że mój drugi projekt średnio jednak działa - poprawiłem i jest ok. Tylko teraz jak to połączyć
Nie wiem które żarówki z Lidla posiadasz Białe czy RGB ale da się nimi sterować z Node-RED.
Ja mam akurat białe i steruję jasnością i barwą w zależności od położenia słońca i godziny. Dodatkowo miękko rozjaśniam i ściemniam. Dodanie dodatkowego przycisku też nie powinno być problemem. W załączeniu mój flow możesz zobaczyć jak to zrobiłem.
Temat kolorów ogarnięty. Dziękuję. Teraz zastanawiam się jak to połączyć: aby po naciśnięciu przycisku pierwsza automatyzacja nie gasiła światła po 40 sekundach.