Cześć, potrzebuję rady jak ogarnąć oświetlenie w domu.
Planuję HA i większość urządzeń na zigbee, ale do brzegu. Chcę używać przekaźników dopuszkowych z N i do nich doprowadzać włączniki. Co daje mi najważniejszą zaletę, bo w razie jak HA będzie miało awarię to nadal można zapalać światło normalnie włącznikiem. Łatwiej też wymieniać ewentualnie przekaźniki z różnymi ficzerami (albo wywalić przekaźniki jak przyszły właściciel nie będzie chciał być smart) niż włączniki , które muszą być w całym domu spójne wizualnie. Wolę nie pchać się w smart żarówki poza małymi wyjątkami i włączniki smart.
No ok wydaje mi się że ogarnąłem temat (jeśli nie to mnie uświadomcie): światło można kontrolować bez HA, ale też z HA być smart i sterować pilotami, dashboardami itd.
I tutaj wchodzi w to wszystko kolejne wymaganie - ŚCIEMNIACZ. Chciałbym korzystać z żarówek LED które są przystosowane do ściemniaczy. Teoretycznie nic prostszego wsadzasz przekaźnik ze ściemniaczem, używasz włączników dzwonkowych i gotowe.
I tu jest właśnie jeden problem, sterowanie ściemnianiem takim włącznikiem to koszmar (jeden klik to włącz/wyłącz, przytrzymanie to albo ściemnianie albo rozjaśnianie).
Chciałbym więc tak jak teraz włącznik, ale który pozwoli włączak/wyłączać ale też osobnymi przyciskami ściemniać/rozjaśniać i tak by korzystał z przekaźnika zigbee. Np. coś w tym guście:
(tak wiem że podałem niekompatybilne urządzenia, chodzi mi tylko ideę i szukam rozwiązania które pozwoli sprostać tym wszystkim wymaganiom)
Poradźcie jak uzyskać takie wymagania jak przedstawiłem. Czyli użycie przekaźnika zamiast inteligentnego włącznika lub smart żarówki, tak żeby działał jak wysiądzie HA i była możliwość instalowania takich prostych włączników z komfortową funkcją regulacji ściemniania, czyli nie tradycyjnie dzwonkowy nad którym nie masz kontroli po pierwszym przytrzymaniu czy się będzie ściemniał czy rozjaśniał.
Czy smart włącznik w tym stylu to jedyna opcja? (będzie działać be HA, ale jestem skazany na smart włączniki zamiast przekaźników)