Witam.
Odrazu przepraszam, jestem świeży w temacie, od tygodnia bawię się budowaniem własnego automatycznego domku.
Pytanie i prośba zarazem o pomoc w zrozumieniu pewnych istotnych rzeczy z punktu widzenia mojej przyszłości w temacie Home Assistanta…
Stworzyłem sobie scenę dla lampki nocnej Mi bedside lamp2 i jak i gdzie mogę dokładnie wpisać parametry światła?? jasność, barwę itd. poniżej printscreen tego co mam w scenie po przypisaniu odpowiedniego urządzenia.
Dodame, że szukałem ale konkretnego przykładu dla laika nie znalazłem…
I jeszcze jedno pytanko. Czy jest możliwe jakkolwiek wystawić scenę do Homekita?
Będę wdzięczny za pomoc.
Trochę nie na temat, ale dla początkujących to idealny jest edytor scen GUI i sugeruję z niego skorzystać.
Przykładowy plik scenes.yaml wygenerowany z GUI może wyglądać tak (to nie są Yeelight) - ten zawiera zaledwie po 2 sceny na żarówkę dla 2 żarówek, pierwsza jest jedynie ściemnialna, druga to RGBW
Obsługa edytora GUI sprowadza się do ustawienia stanu (dowolną metodą) wszystkich nas interesujących źródeł światła mających mieć udział w scenie oraz wybraniu ich w edytorze scen i zapisaniu sceny. Powyżej nie chciałem zaciemniać obrazu, więc sceny są bez ikon.
Ten screenshot, który wrzuciłeś to narzędzie developerskie “stany”, a nie edytor scen. Jeśli zamierzasz modyfikować sceny “z palca” to po prostu modyfikuj plik scenes.yaml.
Metoda z definiowaniem scen w configuration.yaml jest przestarzała.
Hint:
brightness: 153
state: 'on
oznacza 60% jasności, bo ta wartość zmienia się od 0 do 255
druga żarówka za to świeci wyłącznie na zielono z nieco mniejszą jasnością 56%
Jeśli modyfikujesz sceny ręcznie to trzeba je przeładować w “kontroli serwera” (w przypadku starej metody konieczny był jeśli mnie pamięć nie myli restart HA).
Jeśli użyjesz nieobsługiwanego trybu koloru, to żarówka się nawet nie zaświeci - dlatego sugeruję edytor GUI.
Narzędzia deweloperskie - Usługi - w polu usługa wpisz “light”
Wybierz z podpowiedzi “Light turn on”
Następnie kliknij w pole “Przejdź do trybu interfejsu użytkownika”
Ustaw parametry oświetlenia . Wywołaj usługę i sprawdź działanie
Jeśli jest Ok " Przejdź do trybu yaml "
Następnie skopiuj treść " yaml"
Dodaj nowy Skrypt - Sekwencja - ( 3 kropki) Edycja w YAML wklej skopiowany " yaml" nadaj nazwę .
Mam nadzieje że będzie działać
PS ja tak nie robię, ale ten sposób wydaje się dobry na start z HA
Dzięki za info. Twój sposób jest nawet bardzo prosty powiedziałbym ale skuteczny przede wszystkim. Działa bez problemów, dla mnie na początek idealny. Pzdr
“Na moje oko”, to @krskrab opisał wywołanie usługi, a nie sceny.
Zasadniczo nie ma to wielkiego znaczenia, ale np. w przypadku zdefiniowania kilku scen zawierających więcej świateł niż jedno, w których zmieniają się żarówki zgaszone, sceny są wygodniejsze, bo nie ma znaczenia kolejność ich wywoływania (a np. usługa zapalająca światło nie zgasi żarówek).