Jak usunac encje, ktora ma status wyłączona? Jak wejdę w taką encje to mam “Ta encja nie jest obecnie dostępna.” Jak próbuję ją usunąc z poziomu rejestr encji to mam
Można usunąć tylko 0 encji.
Można usunąć tylko 0 z wybranych 1 encji. Encje można usunąć tylko wtedy, gdy integracja wspiera taką możliwość. Czasami trzeba ponownie uruchomić Home Assistanta, zanim będzie można usunąć encje usuniętej integracji. Czy na pewno chcesz usunąć usuwalne encje?
To zależy z jakiej integracji pochodzi, niektóre są “nieusuwalne” i jak dotąd kiedyś udało mi się takich pozbyć jedynie przez edycję plików, których edytować się nie powinno - mam na myśli usunięcie bezpośrednio z pliku zawierającego rejestr encji.
Jak wygląda na dzień dzisiejszy kewstia usuwania encji, które zostały po usunietych wpisach w pliku configuration.yaml ? Mam kilka takich które w rejestrze encji nie da się / nie umię usunąć.
Szansa jest, ale ponieważ rozwiązanie dotyczy grzebania bezpośrednio w rejestrze encji (on jest w ukrytym podkatalogu .storage, by użytkownicy tam nie grzebali) to mam wątpliwości czy jestem w stanie to przystępnie opisać - po prostu trzeba się przekopać przez plik (to jest dość zwyczajny JSON) i usunąc te pozostałości nie uszkadzając zasadniczej struktury pliku (ale to JSON więc to dośc oczywiste).
Radzę takie zmiany wykonywać po okresie od usunięcia dłuższym niż recorder trzyma w bazie wartości danej encji.
PS To jest naprawdę ostateczność tylko na wypadek, gdy inne metody zawiodły.
i wygląda na to że niec nie mogę z tym zrobić.
Mam też dwie inne encje, gdzie po usunięciu wpisów w configuration.yaml nie występują w Narzędziach deweloperskich ale sa w rwjestrze encji
EDIT:
Temat załatwiony wystarczyło przeładować HA