Jak utworzyć przycisk wyłączania czujnika ruchu

W Zigbee2MQTT skonfigurowałem czujnik ruchu Sonoff
Ma on trzy encje
obraz_2023-04-19_114632968
Zamontowałem go w pomieszczeniu do którego bardzo rzadko wchodzę. mam ustawioną automatyzację. Włącza ona powiadomienia (telegram, syrena, telefon) o tym, że wykryto ruch.
Chciałbym - wchodząc sporadycznie do tego pomieszczenia - móc wcześniej wyłączać go (analogicznie, potem włączać) - tak aby był “nieaktywny”
Najlepiej aby było to w formie przycisku, przełącznika… umieszczonego na danej karcie pomieszczenia. Nie znalazłem takiej “opcji”.
Obecnie muszę wchodzić w ustawienia - automatyzacje oraz sceny - zaznaczyć w “trzech kropkach” i dać wyłącz.
A może można zrobić “skrót” do tej automatyzacji na wybranej karcie ?
Obecnie muszę wchodzić w

Utwórz pomocnika typu przełącznik, a w automatyzacji dodaj warunek:
Jeśli przełącznik jest on lub off to włącz światło. Zależy, czy chcesz, żeby był normlanie włączony lub wyłączony. I wyciągnij go na pulpit.
Ustawienia > Urządzenia oraz usługi > Pomocnicy

Czyli wystarczy zrobić przycisk (button) lub kafelek na dashboardzie, który będzie robić toggle tej automatyzacji, poczytaj o sterowaniu automatyzacjami - Automation services - Home Assistant, automatyzacja to też encja więc można robić to samo co z encją light - on/off, toggle :slight_smile:, przykładowy kod przycisku w dashboardzie:

type: button
tap_action:
  action: toggle
hold_action:
  action: more-info
show_icon: true
show_name: true
entity: automation.moja-autoamatyzacja

Mimo tego, że czytam i czytam, za cieńki jestem jeszcze na taką wiedzę. :frowning:

Inny sposobem włączenia i wyłączenia automatyzacji to stworzenie dwóch skryptów
Jeden włączy automatyzacje, drugi wyłączy automatyzacje

Skrypt włącz automatyzacje przykład:

W wersji yaml

alias: włącz automatyzacje x
sequence:
  - service: automation.turn_on
    data: {}
    target:
      entity_id: automation.aktualizacja_w_home_assistant
mode: single
icon: mdi:account

karta encje:
ScreenShot_20230419182045

Analogicznie do skryptu wyłączenia automatyzacji

To zróbmy to razem, podaj jak nazywa się Twoja automatyzacja zwiazana z czujnikiem, która włączasz i wyłączasz przez te trzy kropki.
Czy potrafisz dodać nowy kafelek do dashboardu w HA?

@macek - BARDZO DZIĘKUJĘ za zaoferowaną pomoc !
ale…
zrobiłem w/g wskazówek @ krskrab i jest OK.
Właściwie o to mi chodziło. Włączam i wyłączam.
BTW
Tylko szkoda, że nie jest to takie proste jak w apce tuya ? Nie ważne. Powoli odchodzę od apk.