Cześć.
Podzielcie sie,proszę, jak wykrywacie obecność ajfonów. Od kiedy zmieniliśmy sprzęt na appla to nie mogę nakłonić telefonów do współpracy z jakimkolwiek device_trackerem. Obecnie mam skonfigurowany LuCI z OpenWrt. Co chwilę Home i Not Home. Domyślam sie że to ios tak działa więc jest może jakiś inny sposób.Nie mam już pomysłów na poprawne działanie.
Integracja Icloud3 odpada. Chciałbym lokalizować domowników tylko w domu.
Nie wiem czy to zbyt dobry pomysł ale ja sam myślalem nad postawieniem jakiegoś Bluetooth sam nie wiem czego na raspbery. Ma to działać tak że rpi wysłuchuje sygnalów i na podstawie ich mocy chcę jakoś zrobić namierzanie w którym dokładnie pomieszczeniu jestem. Mam dom parterowy więc raczej by z tym nie było aż tak dużych problemów jak z piętrowym. Może wykrywanie czy jest ktoś w domu by dzialalo.To jest tylko mój pomysł i chciałem go zrobić hobbystycznie i nie obiecuję że by on dzialał, ale narazie brakuje mi czasu.
Możesz to zrealizować np. na układach esp32 wgrywając oprogramowanie ESPHome…
i śledzić znane urządzenia bluetooth, podobnie jak np. w moim przypadku opaski …
Ps. Nie tylko iPhony skaczą z lokalizacją …
Używam tej customowej integracji, która wykrywa czy iphone jest osiągalny w domowej sieci. Nieruszany iphone wyłącza kartę wifi, a w tej integracji można ustawić czas tolerancji (mam 4 minuty). Na ogół to pomaga, ale też nie zawsze, np. dziś iphone sobie leżał i mam to:
BT proxy zda egzamin właśnie dla opasek czy innych tego typu rządzeń, które działają jak beacony i w przeciwieństwie do telefonów nie zmieniają MAC przy kazdym połączeniu.
w telefonie przynajmniej mojej motoroli edge, iPhone13, iPhone17, mimax 3, mam możliwość ustawienia aby urządzenie używało swojego prawdziwego MAC i nie używało randomowych zmieniających sie z każdym połączeniem. Poza tym telefon łatwo rozponać czy jest w domu czy nie bo możesz sprawdzić czy jest połączony z Twoją siecią a nawet z jakim AP.
@jaca14
Ta integracja dość skutecznie wykrywa obecność
ale moim zdaniem samodzielnie jest i tak niewystarczająca do niezawodnego wykrywania obecności (więc sugeruję użyć równocześnie kilku rozwiązań)
@MariuszAK
We współczesnych mobilnych urządzeniach Apple nie można wyłączyć losowania MAC-adresu Bluetooth, można jedynie wyłączyć zmienny MAC-adres dla WiFi.
Tak, dla Wi-Fi, ale nie dla BT, a odniosłem się do twojego pomysłu śledzenia telefonu za pomocą Bluetooth Proxy. BT ze względów prywatności tak działa w kazdym telefonie, czy tablecie (nieważne czy Apple czy jakiś android)