Nie wnikam co chcesz uzyskać, ale tak spojrzałem na to powyżej i jedno mi się nasuwa - z urządzenia końcowego (=bateryjnego) Zigbee nie można wymusić raportu o stanie z zewnątrz, bo jest to sprzeczne z założeniami standardu Zigbee.
Włącznik okna dachowego po aktualizacji zigbee błędnie pokazuje stan jak fizycznie nacisne na przycisk nie odświeża mi się w home assistant a jak ręcznie w zigbee2mqtt wejdę i nacisne reload stanu to odświeża mi się stan w home assistant.
A dlaczego napisałeś że to urządzenie bateryjne?
A tutaj ten przycisk reload koło pozycji
A dlaczego nie napisałeś jakie to urządzenie? A dlaczego nie wstawiasz linku do strony Z2M do tego produktu?
Może jak słusznie podejrzewa @szopen, nie obsługuje ono tej funkcji w połączeniu HA → MQTT → Z2M?
A co się miało wyrobić, skoro rozwiązanie dotyczy nieukończonego wywiadu podczas dodawania urządzenia do sieci Zigbee?
Stawiam na to, że w aktualnym Z2M definicja tego urządzenia została poprawiona i dlatego to co miałeś skonfigurowane dotychczas przestało działać poprawnie (to w jakimś sensie była breaking change - sprawdź chociaż notatki do wydania od tej wersji kiedy sprzęt zaczął działać wadliwie czy coś grzebano w jego definicji, jeśli nic nie ma, to szukanie takich zmian to niemal jak igły w stogu siana, ale jak ktoś ma motywację to znajdzie i w kodzie źródłowym - co było grzebane i kiedy, a być może też się dowie dlaczego i co ulepszono).
hint do poszukiwań - urządzenia ma jakiś id i producenta (w Tuya z pogwałceniem standardu, ale Z2M z tym sobie radzi), więc szukaj w kodzie źródłowym po tych identyfikatorach (o ile interesuje Cię źródło problemu, a nie ma nic w notkach do wydania)
Jeśli nikt nie zgłosi issue, to nikt się tym nie zajmie
ale wróćmy do posta wyżej - skoro ponowne parowanie pomogło, to nie ma co zgłaszać…
Sprawdź notatki do wydania. Szczególnie że dokumentacja, którą podlinkowałeś ma taki status: > Last Updated: 27.08.2024, 20:49:35
edit - jak kulą w płot ten status aktualizacji dokumentacji jest wszędzie, czyli niestety baza danych urządzeń nie została ulepszona aż tak jak sobie wyobrażałem…
A w ogóle skoro już wiemy o jaki sprzęt chodzi, to tak teoretycznie owszem problemem mogą być zakłócenia od silnika rolety (ale skoro ponowne parowanie naprawiło problem to nie szukałbym dziury w całym).
Dziękuję za odpowiedzi po prostu będę obserwował i zobaczymy co będzie.
To jest silnik rolety Fakro jeszcze nie rozbierałem a tak dla ciekawości chiński silnik ma wszystkie oprócz jednej zębatki metalowe. Wiem bo doszło właśnie do uszkodzenia zębatki i próbowałem ją wymienić. Jak by wszystkie zębatki były metalowe to takie silniki byłyby niezniszczalne.