Jeżeli widzisz jego lokalne IP to tam puść ping, jak zniknie Internet to sprawdź czy zniknął ping do routera GPON .
To teraz zapuść sobie bez opcji -u
odpowiedzialnej za UDP a pójdzie w TCP. Zobaczysz różnicę w prędkościach UDP i TCP UDP pięknie
800-850Mbits/sec
ale UDP leci Ci w fasttrack na tym mikrotiku. Druga sprawa jak widać mikrotik też się pogubił przy UDP: 671340/715238 (94%) receiver
Ja sam mam mikrotika więc wiem, że sprzęt wytrzymuje trochę ale to taki typowy SOHO - by był w stanie ogarnąć całość to musiał byś jakiś router cisco wrzucić, który będzie 2U w szafie zajmował
Offtopowo mogę polecić RB5009UG+S+IN
jak lubisz mikrotika. Jest to wersja bez wifi ale ma już fajny routing:
dla przykładu routing w Twoim:
To routowanie w tablicy o którym mówiłem patrzymy sobie mniej więcej na 512byte pakiet + 25 simple queues (oczywiście to wszystko zależy od konfiguracji firewalla, ipsec itp) - w Twoim przypadku jest to teoretycznie ~ 1919Mbps - czyli spokojnie ponad łącze i dlatego też na wykresie widzisz obciążenie w granicach 20-25% a nie 100%
Nie musi posiadać, w trybie bridge sprzęt może robić całkowicie jako modem i żadna adresacja nie jest mu potrzebna. Takie trochę na pałę to sprawdzanie, ale możesz spróbować tak:
- ustaw ping na 8.8.8.8 (to już masz)
- ustaw ping na urządzenie w LAN co chodzi 24/7 (“sprawdzisz” w ten sposób router asusa wpięty pierwszy)
- ustaw ping na gateway internetu - sprawdzisz odpowiedź z routera od halnego
Chociaż nadal się upieram byś iperfem zrobił testy obciążalności i ja już wiem jak one wyjdą bo po prostu ten router tego nie przemieli i tyle. Jak router się zwiesi przy obciążeniu to już wiesz czego szukać.
Ostatnio rozmawiałem z jednym z pracowników dbających o infrastrukturę sieciową ISP i powiem Ci że “powinien” to bardzo dobre stwierdzenie z Twojej strony, bo dla pewnych osób w nowej strukturze firmy awaria jest bardziej opłacalna od profilaktyki - dlatego nastąpiły w niej cięcia finansowe na sprzęt pozwalający dbać o ciągłość pracy infrastruktury. Od tego czasu jakość usług u tego operatora spadła, a klienci zauważają częstsze przerwy w dostępie do świadczonych usług.
@Grippen - troche off-topic, ale może coś wniesie…
Ja u siebie mam podobny problem. U mnie zbiegło się to w czasie z awarią sieci energetycznej która zakończyła się kilkukrotnymi przerwami w dostawie prądu i tu upatruje problem - fizyczne uszkodzenie sprzętu.
Ja jestem u innego operatora niż ten o którym pisałem powyżej, a wyciągnięcie światłowodu z modemu spowodowało interwencje ISP tego samego dnia w skrzynce ulicznej do której mam przyłączony światłowód (bez mojego zgłoszenia), więc monitoring ze strony ISP jest.
U mnie raczej o fizyczne uszkodzenie byłoby ciężko. Cały wrażliwy sprzęt jest postawiony na UPSie który trochę czasu wytrzyma zanim się wyłączy, a o każdej awarii wiem bo dostaję od razu raport jak coś jest nie tak.